Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
10.24

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Jacinda Ardern žrtve teroristični napad Nova Zelandija

Petek, 22. 3. 2019, 10.24

5 let

Na Novi Zelandiji žalujejo za žrtvami terorističnega napada #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Na Novi Zelandiji so se teden dni po terorističnem napadu na mošeji v Christchurchu, v katerem je bilo ubitih 50 ljudi, z molitvami in dvema minutama molka spomnili žrtev napada. Novozelandske oblasti so ob tem muslimanom v državi zagotovile, da so kljub nedavnim pretresljivim dogodkom varni.

V parku pred mošejo Al Noor, kjer je bila ubita večina žrtev, se je zbralo okoli 20 tisoč ljudi, med njimi novozelandska premierka Jacinda Ardern. "Nova Zelandija žaluje z vami. Vsi smo eno," je svojcem žrtev sporočila Ardernova, ki je na glavi nosila črno ruto. Črne rute so si na žalni slovesnosti nadele tudi policistke, ki so na uniformah nosile rdeče vrtnice.

Napad na Novi Zelandiji
Novice Nova Zelandija bo po napadu prepovedala polavtomatske puške

Žrtvam terorističnega napada se je poklonilo več deset tisoč ljudi

Molitev je vodil imam mošeje Al Noor Gamal Fouda. "Terorist je hotel zlomiti državo z zlo ideologijo, a namesto tega smo pokazali svetu, da je Nova Zelandija nezlomljiva," je med drugim poudaril Fouda. Napadeni mošeji Al Noor in Linwood sta danes odprti za molitev, današnji muslimanski poziv k molitvi pa so na televiziji prenašali po vsej državi.

Na pokopališču v Linwoodu nedaleč stran so medtem pokopali posmrtne ostanke 26 žrtev napadov, med njimi tudi triletnega dečka, ki je najmlajša žrtev napada.  Žrtev se je po vsej državi spomnilo več deset tisoč ljudi, nekateri pa so pred mošejami oblikovali človeške verige. V Aucklandu drevi na bedenju v spomin na žrtve napadov pričakujejo več tisoč ljudi.

"Nova Zelandija žaluje z vami. Vsi smo eno," je svojcem žrtev sporočila novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki je na glavi nosila črno ruto.  | Foto: Reuters "Nova Zelandija žaluje z vami. Vsi smo eno," je svojcem žrtev sporočila novozelandska premierka Jacinda Ardern, ki je na glavi nosila črno ruto. Foto: Reuters

Novozelandske oblasti so muslimanom v državi zagotovile, da so kljub nedavnemu napadu varni. "Še posebej si prizadevamo, da bi se skupnosti muslimanov na Novi Zelandiji počutile varno," je na izrednem zasedanju Organizacije islamske konference v turškem Istanbulu poudaril novozelandski zunanji minister Winston Peters.

Ministri muslimanskih držav so na omenjenem srečanju pozvali k ukrepom proti sovraštvu do muslimanov. Kot so poudarili, sta napada v Chistchurchu pokazala, kako okrutne, nečloveške in strašljive posledice ima lahko sovraštvo do muslimanov. Države, kjer živijo muslimanske skupnosti, so pozvali, naj se odrečejo praksam in izjavam, ki islam povezujejo s terorizmom in skrajneži.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Novice Napadalec iz Christchurcha leta 2016 tudi v Sloveniji

Napadalca za zdaj obtožili enega umora, pričakuje se razširitev obtožnice

Desničarski skrajnež iz Avstralije je prejšnji petek napadel dve mošeji v Christchurchu in ubil 50 ljudi, tudi otroke. V svojem manifestu je izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je ameriški predsednik Donald Trump.

V terorističnem napadu na mošeji v Christchurchu je bilo ubitih 50 ljudi. | Foto: Reuters V terorističnem napadu na mošeji v Christchurchu je bilo ubitih 50 ljudi. Foto: Reuters

Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. Osemindvajsetletnika so za zdaj obtožili enega samega umora, v priporu pa ostaja do petega aprila, ko bo spet moral pred sodišče in ko bodo obtožnico verjetno razširili.

Novozelandska premierka je v sredo napovedala prepoved polavtomatskega orožja in polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki jih je mogoče enostavno predelati v avtomatske puške. To orožje je v napadu uporabil napadalec.

Christchurch
Novice Napadalec pred strelskim pohodom na Novi Zelandiji poslušal četniško pesem #video #foto
Ne spreglejte