SiolNET. Novice Svet
3,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na milijone evrov neveljavnih bankovcev. Imate tudi vi denar od sosedov?

3,53

termometer

Hrvaška kuna | Hrvaška se pospešeno pripravlja na sprejetje evra, ki bo uradno plačilno sredstvo na Hrvaškem postal 1. januarja 2023. | Foto: Bojan Puhek
Hrvaška se pospešeno pripravlja na sprejetje evra, ki bo uradno plačilno sredstvo na Hrvaškem postal 1. januarja 2023. Foto: Bojan Puhek

Hrvaška se pripravlja na sprejetje evra. Centralna banka ob tem opozarja, da je v obtoku še skoraj deset milijonov bankovcev hrvaških kun, ki uradno ne veljajo več.

Prihodnje leto se poslavlja hrvaška kuna, saj bo država kot edino uradno plačilno sredstvo priznala evro. Hrvaška centralna banka (HNB) ob tem opozarja, da je v obtoku še okoli 9,5 milijona bankovcev kun, ki ne veljajo več. Samo v zadnjem letu so pri centralni banki sprejeli več kot 17 tisoč bankovcev (v vrednosti od pet pa vse do 200 kun), ki jim je "rok veljavnosti" potekel že pred več kot dvema desetletjema. HNB sicer pričakuje, da bodo do konca prihodnjega leta, ko poteče rok za brezplačno menjavo kun v evre, imetniki kmalu neobstoječe valute zamenjali več kot 500 milijonov bankovcev v evre.

Tudi na Hrvaškem zamrznili cene goriv
Hrvaška vlada je na današnji izredni seji zamrznila cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest, poroča STA. Nova cena bencina bo od torka 14,06 kune (1,87 evra) za liter, cena dizla pa 13,57 kune (1,81 evra). Cene pogonskih goriv na avtocestah bodo trgovci lahko določali sami, je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković.

Priprave na evro

Hrvaška se pospešeno pripravlja na sprejetje evra, ki bo uradno plačilno sredstvo na Hrvaškem postal 1. januarja 2023. Od 5. septembra letos bo na Hrvaškem tako veljalo dvojno označevanje cen izdelkov v trgovinah. Brezplačno bo kune v evre mogoče zamenjati do konca leta 2023, in sicer na bankah, poštah ter agenciji za finančne in elektronske storitve Fina.

Bencin črpalka dizel Avtomoto Minister ocenil težave in napovedal ceno goriva za jutri #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin