Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2022,
7.47

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,04

79

Natisni članek

Natisni članek

volitve Madžarska Viktor Orban

Ponedeljek, 4. 4. 2022, 7.47

2 leti, 6 mesecev

Na Madžarskem prepričljiva zmaga Viktorja Orbana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,04

79

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem je znova prepričljivo zmagala stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je po preštetih 90 odstotkih glasovnic dobila 54 odstotkov glasov in naj bi imela v novem parlamentu 135 od 199 sedežev. Opozicija je osvojila 35 odstotkov glasov.

Fides je prepričljivo zmagal v 88 volilnih okrajih, in sicer v dveh v Budimpešti in v 86 zunaj prestolnice, opozicija pa je zmagala v 18 okrajih, 16 v Budimpešti in dveh v preostalem delu države. 

Orban je na oblasti že 12 let 

Orbanovi stranki se tako znova obeta dvotretjinska večina v parlamentu. Opozicija pod vodstvom Petra Marki-Zaya naj bi imela v novem parlamentu 56 sedežev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Orban, ki je na oblasti že 12 let, je zmago razglasil že v nedeljo zvečer. "Takšna prepričljiva zmaga se vidi z Lune in gotovo tudi iz Bruslja," je dejal.

Njegov protikandidat Marki-Zay, ki je vodil do zdaj prvič združeno opozicijo, je poraz že priznal. Dejal je, da je žalosten in razočaran, ter dodal, da so se borili v neenakem boju proti propagandi v kampanji "sovraštva in laži".

Orbanu je čestital tudi slovenski premier

 Slovenski premier Janez Janša je ponoči na Twitterju čestital madžarskemu kolegu Viktorju Orbanu, čigar stranka Fidesz je v nedeljo že četrtič zapored prepričljivo slavila na parlamentarnih volitvah. Kot je dodal Janša, ki velja za Orbanovega zaveznika in tudi prijatelja, "je dobro imeti prijatelje za sosede".

Viktor Orban
Novice Orbanu se obeta že četrti zaporedni mandat na čelu vlade
Maks Levin
Novice Fotoreporterja našli mrtvega v bližini Kijeva #vŽivo
Viktor Orban
Novice Grenko slovo ali veličastna zmaga Viktorja Orbana?
Ne spreglejte