Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 4. 2022,
5.29

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

24

Natisni članek

vojna napad volitve Viktor Orban Ukrajina

Sobota, 2. 4. 2022, 5.29

2 leti

Fotoreporterja našli mrtvega v bližini Kijeva #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

24

Ukrajinskega fotoreporterja in režiserja dokumentarnih filmov Maksima "Maksa" Levina, ki je bil pred več kot dvema tednoma razglašen za pogrešanega, so našli mrtvega v bližini Kijeva. Ukrajinska vojska v okolici Kijeva še naprej utrjuje svoje položaje, medtem pa se ruske sile od tam umikajo in prerazporejajo, da bi se osredotočile na vzhod in jug Ukrajine. V mestih v tem delu države potekajo srditi spopadi in obstreljevanje s strani Rusije. Po besedah Zelenskega je težke bitke pričakovati na vzhodu države, tam ruske sile kopičijo svoje enote. Medtem so iz ZDA sporočili, da bodo v Ukrajino poslali dodatnih 300 milijonov dolarjev varnostne pomoči. 

Dnevni pregled dogodkov:

17.50 Ruska vojska krepi napade na vzhodu Ukrajine
17.18 Posebni odposlanec ZN najprej v Moskvo, nato v Kijev
16.30 V Rusiji nove aretacije
14.45 Metsola pozvala k večji podpori Poljski
14.11 Nova žrtev med poročevalci
12.59 Med Rusi se zaupanje in podpora Putinu povečujeta
11.48 Papež Frančišek razmišlja, da bi obiskal Kijev 
11.34 Rusi napadli več stanovanjskih hiš v več mestih 
11.31 ZDA in zavezniki bodo Ukrajini poslali tanke sovjetske izdelave
10.45 Rdeči križ bo ponovno poskusil evakuirati civiliste
7.57 Zelenski: Razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo izjemno težke
7.04 Podžupan Mariupola: "Običajno imamo tri obroke na teden"
6.30 Predsednica Evropskega parlamenta se je srečala z Zelenskim 
6.27 Ukrajina in Rusija sta si izmenjali ujetnike 
6.24 Ruska vojska se je umaknila z letališča Antonov 
4.01 ZDA Ukrajini pošiljajo 300 milijonov dolarjev vojaške pomoči 
2.31 Živalim iz zoološkega vrta grozi lakota 
1.17 Orban: To ni naša vojna, moramo se je izogibati
00.11 Rusi napadli Odeso

17.50 Ruska vojska krepi napade na vzhodu Ukrajine

Moskva je začela preusmerjati svojo pozornost s prestolnice in severa Ukrajine ter poskuša obkoliti ukrajinske sile na vzhodu države. Ruska vojska se pomika proti jugu, prevzema nadzor nad mestom Izjum in bombardira več mest na vzhodu, poroča BBC.

Ruske sile so danes izvedle zračne napade na mesti Mariupol in Harkov, je za rusko televizijo dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Oleksij Arestovič. Ruska vojska je napadla tudi mesto Černigiv severovzhodno od Kijeva. Sovražnik poskuša spremeniti Černigiv v drugi Mariupol, je opozoril Arestovič.

Generalštab ukrajinske vojske je danes sporočil, da se ruske enote umikajo tudi z območja okoli nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu in s sosednjih območij v Belorusiji. Očitno naj bi jih premestili v rusko regijo Belgorod, da bi od tam napredovali do Harkova.

V Buči, mestu severozahodno od Kijeva, ki so ga zavzeli ukrajinski vojaki, so v eni od ulic našli trupla najmanj 20 moških v civilnih oblačilih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eden od moških je imel zvezane roke, trupla pa so bila raztresena na več sto metrih.

Predvsem na vzhodu in jugu Ukrajine se danes nadaljujejo srditi spopadi. V mestu Dnipro na jugovzhodu Ukrajine je bilo ponoči slišati dve ali tri močne eksplozije, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poročal portal Ukrajinska Pravda, ki se sklicuje na regionalne oblasti.

Ruska vojska naj bi v petek zvečer in ponoči obstreljevala tudi okolico mesta Krivoj Rog in pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju. Kot velja za vsa poročila z območij spopadov, tudi teh informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah Sergeja Hajdaja, guvernerja regije Lugansk v vzhodni Ukrajini, so ruske rakete ponoči zadele tudi več stanovanjskih stavb v mestu Liščansk in bližnjem mestu Toškivka. Dodal je, da število žrtev še ni znano.

Zelenski je ponoči v videonagovoru dejal, da pričakuje nasilne ruske napade na vzhodu države. "Ruski vojaki prihajajo v Donbas. Tudi v smeri Harkova. Razmere na vzhodu naše države ostajajo zelo težke," je dodal Zelenski.

17.18 Posebni odposlanec ZN najprej v Moskvo, nato v Kijev

Martin Griffiths, generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve in posebni odposlanec ZN, bo v nedeljo odpotoval v Moskvo, v ponedeljek pa nadaljeval pot v Kijev, ter skušal posredovati za dosego dogovora o premirju v Ukrajini, je sporočil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Na vprašanje, ali obiska v Moskvi in Kijevu pomenita, da bosta tako Rusija kot Ukrajina aktivno sodelovali s pobudo ZN za humanitarno prekinitev ognja, je Guterres v petek odgovoril: "Rusija in Ukrajina sta se strinjali, da se srečata z Griffithsom v okviru moje napovedi njegove misije, katere cilj je prekinitev ognja."

"Možnost jedrskega spopada, ki je bila nekoč nepredstavljiva, je zdaj spet mogoča. Ohraniti je treba tudi varnost jedrskih objektov. Čas je, da ustavimo grozoto nad ukrajinskim prebivalstvom ter se podamo na pot diplomacije in miru," je dejal Guterres.

Guterres je novinarjem na sedežu ZN v New Yorku v petek zatrdil še, da se ne namerava odpovedati možnosti, da bi "zaustavili spopade v Jemnu, Ukrajini in drugod po svetu".

16.30 V Rusiji nove aretacije

Ruska policija je danes med protesti proti vojni v Ukrajini v 14 ruskih mestih pridržala najmanj 176 ljudi, je sporočila ruska nevladna organizacija OVD-Info, ki se bori proti politični represiji in spremlja aretacije ob protestih.

V Moskvi je policija danes ob močnem sneženju v parku Zarjadje nedaleč od Kremlja pridržala več kot 20 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Policija je prijela tudi tiste, ki so sedeli na klopeh v parku ali samo stali v bližini, ne da bi jim pojasnila razloge za pridržanje.

Aktivisti so sicer na družbenih omrežjih za danes napovedali vsedržavni protest v številnih ruskih mestih proti tako imenovani posebni vojaški operaciji v Ukrajini. Organizatorji so zapisali, da želijo protestirati proti zlomu gospodarstva ter ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. "Rusija si zasluži mir, demokracijo in blaginjo," so sporočili.

V drugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburg je prišlo do več aretacij v bližini prostorov mestnih oblasti, kjer se je zbralo približno 40 ljudi, čeprav po navedbah AFP ni jasno, koliko jih je dejansko protestiralo. "Nihče ne bo prišel, vsi aktivni so bili pridržani na prejšnjih protestih," je dejal eden od protestnikov.

Protestniki v Rusiji z odhodom na ulice tvegajo globe in morebitne zaporne kazni. OVD-Info navaja, da je bilo na protestnih shodih po vsej državi pridržanih več kot 15 tisoč ljudi, ki so protestirali proti ruskemu vojaškemu posredovanju v Ukrajini.

14.45 Metsola pozvala k večji podpori Poljski pri oskrbi beguncev

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je danes pozvala k večji podpori Poljski in drugim državam pri oskrbi beguncev iz Ukrajine. Poljska skupaj z Ukrajino najbolj občuti posledice ruske invazije, je opozorila na srečanju s poljskim premierjem Mateuszom Morawieckim, ki se je zavzel za uvedbo strožjih sankcij proti Rusiji.

Potrebna je večja podpora Poljski in drugim državam, da sprejmejo in nastanijo ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, je poudarila Metsola, ki je v spremstvu poljskega premierja Mateusza Morawieckega danes obiskala šolo v okolici Varšave, ki gosti Ukrajince na begu pred vojno.

Zahvalila se je Poljski, njenemu premierju in vladi, lokalnim in regionalnim oblastem ter številnim nevladnim organizacijam in prostovoljcem, ki si po njenih besedah izjemno prizadevajo za sprejem in namestitev ukrajinskih družin, ki bežijo pred vojno, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

"Napori Poljske, njenih skupnosti in ljudi so nas prevzeli. Ljudem v stiski ste ponudili varen prostor. To je lepo videti – to je Evropa v najboljšem pomenu," je poudarila.

14.11 Nova žrtev med poročevalci

Ukrajinski vojni fotoreporter in režiser dokumentarnih filmov Maksim "Maks" Levin je bil ubit v Kijevu, poroča ukrajinsko tožilstvo. Pogrešan je bil od 13. marca. Njegovo truplo so včeraj našli v vasi Huta-Mezhihirska, nedaleč od Kijeva.

Glede na prve ugotovitve tožilstva naj bi Levina ubila dva strela ruskih vojakov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. 

Po navedbah njegovih delodajalcev je bil Levin na območju Kijeva z drugim novinarjem, Aleksejem Černišovim, za katerega še vedno ne vedo, kje je. 

Levin je bil oče štirih otrok. Rodil se je leta 1981 v Kijevu. Delal je kot fotoreporter za številne ukrajinske in mednarodne publikacije. Njegove fotografije so uporabljali Reuters, BBC, Associated Press, The Wall Street Journal in številni drugi svetovni mediji.

Levinu je med spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine leta 2014 uspelo pobegniti iz obkoljenega mesta, kjer je bilo ubitih več sto ukrajinskih vojakov.

Levin ni bil prvi novinar, ki je bil ubit med poročanjem o konfliktu v Ukrajini. Zaenkrat je znano, da je bil v zračnem napadu na kijevski televizijski stolp ubit Jevgenij Sakun, pa tudi trije novinarji, ki so jih ubili ruski vojaki.

12.59 Med Rusi se zaupanje in podpora Putinu povečujeta

Delež Rusov, ki zaupajo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, se je v zadnjem tednu povečal za 0,4 odstotne točke na 81 odstotkov, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass pokazala raziskava ruskega centra za raziskovanje javnega mnenja. Za 1,1 odstotne točke se je Putinu zvišala tudi podpora, saj ga podpira 79 odstotkov vprašanih.

Visoko podporo Putinu je pokazala tudi javnomnenjska raziskava, ki jo je v četrtek objavil neodvisni ruski inštitut Levada. Putina podpira kar 83 odstotkov Rusov, kar je 12 odstotnih točk več kot februarja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pokazala raziskava. Le 15 odstotkov Rusov dejanj Putina ne podpira, dva odstotka pa se jih ni opredelilo.

V raziskavi ruskega centra za raziskave javnega mnenja pa je na vprašanje, ali zaupajo Vladimirju Putinu, 81 odstotkov vprašanih odgovorilo pritrdilno, kar je za 0,4 odstotne točke več kot teden prej, je pokazala raziskava, ki jo je med 1.600 odraslimi v 80 ruskih regijah med 21. in 28. marcem izvedel Vseruski center za raziskovanje javnega mnenja.

Putina podpira 79 odstotkov vprašanih, podpora pa se mu je sodeč po javnomnenjski raziskavi v primerjavi s tednom prej povečala za 1,1 odstotne točke.

Glede razlogov za vojno v Ukrajini se večina anketirancev strinja z razlago Kremlja: 42 odstotkov vprašanih meni, da je Rusija začela svojo "posebno operacijo" za zaščito rusko govorečega prebivalstva in civilistov na vzhodu Ukrajine, medtem ko jih 25 odstotkov verjame, da je treba "preprečiti napad na Rusijo".

Povečanje stopnje zaupanja ruske javnosti predsedniku Vladimirju Putinu po besedah direktorja Inštituta za socialni marketing Viktorja Poturemskega kaže na naraščajočo družbeno kohezijo. Kot je dejal za agencijo Tass, vsi izvajalci anket v zadnjem času beležijo porast zaupanja v ruskega predsednika.

"Naraščajoča stopnja zaupanja predsedniku jasno kaže, da se socialna kohezija Rusije povečuje. Zavedamo se, da se spopadamo z zunanjim sovražnikom. Ljudje lahko vidijo, da so sovražniki Rusije onkraj meja države, zato je to naravna reakcija," je dejal.

Povečanje stopnje zaupanja ruske javnosti predsedniku Vladimirju Putinu po besedah direktorja Inštituta za socialni marketing Viktorja Poturemskega kaže na naraščajočo družbeno kohezijo. | Foto: Reuters Povečanje stopnje zaupanja ruske javnosti predsedniku Vladimirju Putinu po besedah direktorja Inštituta za socialni marketing Viktorja Poturemskega kaže na naraščajočo družbeno kohezijo. Foto: Reuters 11.48 Papež Frančišek razmišlja, da bi obiskal Kijev 

Papež Frančišek je razkril, da razmišlja o obisku ukrajinske prestolnice Kijev.

Ob prihodu na Malto so ga novinarji vprašali, ali bi razmislil o povabilu ukrajinskih političnih in verskih oblasti, na kar je odgovoril pritrdilno.

Pred tem je papež Frančišek večkrat obsodil rusko invazijo na Ukrajino in jo označil za sramotno.

11.34 Rusi napadli več stanovanjskih hiš v več mestih 

Rusko obstreljevanje je ponoči prizadelo več stanovanjskih stavb v mestu Lisičansk in bližnjem mestu Toškivka, je povedal guverner regije Lugansk na vzhodu Ukrajine.

Število žrtev se ugotavlja, je dodal.

11.31 ZDA in zavezniki bodo Ukrajini poslali tanke sovjetske izdelave

ZDA bodo sodelovale z zavezniki, da bi Ukrajini zagotovile tanke sovjetske izdelave. Tako bi okrepili obrambo v regiji Donbas.

Dostavo teh tankov Ukrajini je zahteval ukrajinski predsednik Zelenski, je dejal ameriški uradnik. Ni hotel povedati, koliko tankov bo poslanih, niti iz katerih držav jih bodo poslali. 

11.20 Ubili moža podpredsednice ukrajinske vlade 

V ruskem obstreljevanju je umrl mož podpredsednice ukrajinske vlade za evropske in evroatlantske integracije Olhe Stefanišine, je na družbenih omrežjih sporočila ukrajinska poslanka Lesia Vasilenko.

Bogdan Stefanišin je bil ubit pred dvema dnevoma med ruskim granatiranjem, ko je poskušal evakuirati civiliste iz Černigova.

"Včeraj sem jokal bolj kot v vseh ostalih 36 dneh vojne. Ubit je mož moje kolegice Olhe Stefanišine. Umrl je kot junak, ko je poskušal evakuirati civiliste iz Černigova. Nepredstavljiva tragedija," je včeraj zapisal Vasilenko v objavi na Twitterju.

10.45 Rdeči križ bo ponovno poskusil evakuirati civiliste 

Rdeči križ bo ponovno poskusil iz Mariupola evakuirati civiliste. Tam jih je ujetih še okoli 160 tisoč.

"Naša ekipa je pripravljena na evakuacijo iz Zaporožja v Mariupol," je dejal tiskovni predstavnik Rdečega križa.

Za včerajšnjo evakuacijo, ko bi morali evakuirati 54 avtobusov s civilisti, niso dobili odobrenja.

Poleg koridorja iz Mariupola, bodod danes vzpostavili še sedem humanitarnih koridorjev, je napovedala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Verščuk, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah Vereščukove bodo današnje evakuacije potekale predvsem iz Mariupolja in Berdjanska proti Zaporožju. V regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine bodo odprli pet koridorjev iz mest Rubežnoje, Severodoneck, Popasna, Liščansk in naselja Nižnije, ki naj bi civiliste vodili do mesta Bakmut.

7.57 Zelenski: Razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo izjemno težke

V delih Ukrajine so se davi nadaljevali ostri spopadi, ukrajinske oblasti pa so poročale o ruskem raketiranju več mest na jugu in vzhodu države. Ruska vojska se "počasi, a opazno" umika s severa države, vendar razmere na vzhodu Ukrajine ostajajo izjemno težke, je ponoči v videonagovoru opozoril predsednik Volodimir Zelenski.

Kot je dejal, je pričakovati okrepljene ruske napade na vzhodu države. Ruska vojska kopiči enote in se "pripravlja na nove močne napade" v regiji Donbas in v mestu Harkov, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Zelenski. "Težke bitke so pred nami," je opozoril.

7.04 Podžupan Mariupola: "Običajno imamo tri obroke na teden"

"Mesto je popolnoma uničeno. Je kot ruševina. Razburjeni smo, a ne zaradi infrastrukture, ampak zaradi ljudi. Ne vemo, kako pomagati našim meščanom, ki trpijo v mestu," je podžupan Mariupola Sergej Orlov povedal za CNN.

Fotogalerija
1 / 5

"Rusija ne dovoli prenosa kakršnekoli humanitarne pomoči ali evakuacije državljanov," je dodal.

"Veliko državljanov Mariupola je bilo evakuiranih. V Berdjansku in bližnjih vaseh je trenutno približno 30 do 50 tisoč ljudi," je dejal in dodal, da Humanitarne misije pomagajo ljudem zapustiti Berdjansk in oditi v Zaporožje. Evakuiranih je bilo 45 avtobusov z več kot dva tisoč državljani, vključno s 710 otroki.

Tisti, ki so še vedno v Mariupolu, najbolj potrebujejo hrano. Humanitarna pomoč, vključno z Mednarodnim odborom Rdečega križa, je poskušala priti v mesto s hrano in zalogami, a žal niso bili uspešni.

"Sploh ne znam opisati z besedami, kako izgleda življenje v Mariupolu. Državljani ne morejo niti jesti. Običajno imamo tri obroke na teden. Tako jemo ob ponedeljkih, torkih in petkih. Ne moremo jesti veliko," je rekel.

Ocenjuje, da je v Mariupolu več kot sto tisoč državljanov, ki se skrivajo v upanju, da bodo ostali na varnem. Orlov pravi, da "živijo kot miši".

"Vsi živijo pod zemljo v zavetiščih samo zato, da preživijo, da jih ne ubijejo zračni napadi, rakete, granatiranje. Med seboj si delijo malo hrane, ki jo imajo, zato je običajna dnevna prehrana kozarec vode, en ali dva kosa kruha, popoldne pa malo juhe, kozarec vode in en kos kruha," je opisal Orlov.

6.30 Predsednica Evropskega parlamenta se je srečala z Zelenskim 

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola se je srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Njen obisk je označil za "herojsko" potezo in pomemben trenutek za državo. 

Metsola je prva vodja institucije EU, ki je obiskala Ukrajino od začetka invazije.

"Pogum, moč, odločnost. Z Zelenskim v Kijevu. Slava Ukrajini!" je Metsola zapisala na Twitterju.

6.27 Ukrajina in Rusija sta si izmenjali ujetnike 

Ukrajina in Rusija sta si izmenjali ujetnike, je sporočil ukrajinski uradnik Kirilo Timošenko. Povedal je, da je bilo izpuščenih 86 ukrajinskih vojakov, ni pa razkril števila izpuščenih ruskih ujetnikov. 

Timošenkov je v spletni objavi dejal, da je bila izmenjava rezultat tekočih mirovnih pogajanj, poroča Reuters.

6.24 Ruska vojska se je umaknila z letališča Antonov 

Po tednih, preživetih na letališču Antonov, 28 kilometrov severozahodno od Kijeva, so se ruske sile nenadoma umaknile, kažejo novi satelitski posnetki.

Zavzetje letališča Antonov je bila prva večja zmaga, ki so jo Rusi zabeležili na prvi dan vojne, 24. februarja. 

4.01 ZDA Ukrajini pošiljajo 300 milijonov dolarjev vojaške pomoči 

Iz ZDA so sporočili, da bodo Ukrajini zagotovili dodatnih 300 milijonov dolarjev varnostne pomoči.

Najnovejši paket vključuje lasersko vodene raketne sisteme, taktične drone, očala za nočno opazovanje, mitraljeze in medicinske pripomočke.

Od začetka vojne pa do danes so ZDA Kijevu namenile že 1,6 milijarde dolarjev.

V petek je sicer ministrstvo za trgovino uvedlo sankcije proti 120 subjektom v ruskem in beloruskem obrambnem, vesoljskem in pomorskem sektorju.

2.31 Živalim iz zoološkega vrta grozi lakota 

Vojna je spremenila tudi življenja živali, na nekaterih območjih je bila prekinjena oskrba s hrano, poročajo iz Ukrajine. 

Vodja živalskega vrta Mikolajev je dejal, da jim zmanjkuje denarja za prehrano. Nahraniti morajo najmanj štiri tisoč živali.

Lastniki živalskega vrta v bližini Kijeva so zaprosili za humanitarni koridor za reševanje živali. Dodali so, da so nekatere živali začele umirati od lakote in mraza.

1.17 Orban: To ni naša vojna, moramo se je izogibati

Madžarski premier Viktor Orban je na predvečer volitev volivce pozval h glasovanju in volitve označil za eksistencialno prelomnico in izbiro med vojno in mirom.

Orban je v lovu na četrti zaporedni mandat madžarskega premierja. Obljublja, da bo, če bo v nedeljo ponovno izvoljen na madžarskih parlamentarnih volitvah, zaščitil mir in varnost v državi ter ohranil uvoz ruske energije.

"To ni naša vojna, moramo se je izogibati. Izognemo se ji lahko tako, da ne pošiljamo vojakov ali orožja in ne dovolimo pošiljk orožja preko madžarskega ozemlja, ker bomo potem takoj postali vojaška tarča," je dejal Orban.

Orban obljublja, da bo, če bo v nedeljo ponovno izvoljen na madžarskih parlamentarnih volitvah, zaščitil mir in varnost v državi ter ohranil uvoz ruske energije. | Foto: STA , Orban obljublja, da bo, če bo v nedeljo ponovno izvoljen na madžarskih parlamentarnih volitvah, zaščitil mir in varnost v državi ter ohranil uvoz ruske energije. Foto: STA , 00.11 Rusi napadli Odeso

V Odesi so izstrelili tri rakete Iskander, je povedal vodja lokalne vojaške uprave Maksim Marčenko. Dodal je, da so bile žrtve. Trdi tudi, da so bile rakete izstreljene s Krima, ki je bil priključen Moskvi na jugu.

Viktor Orban
Novice Grenko slovo ali veličastna zmaga Viktorja Orbana?
Novice Metsola: V Kijevu sem, da vam dvignem upanje
BMW serija 5 proizvodnja
Novice Pomanjkanje materialov v Nemčiji se še stopnjuje
Novice Po močni eksploziji v Belgorodu bodo otežena pogajanja #video
Ne spreglejte