Na letališču v Parizu ustrelili moškega, ki je vojakinji odvzel orožje

Moškega, ki je na letališču Orly napadel vojakinjo, je policija sumila povezav s skrajnim islamom in je pri njem že novembra 2015 izvedla hišno preiskavo, ki pa ni prinesla posebnih odkritij. Oblasti potrjujejo, da je bil poznan tako policiji kot obveščevalnim službam.

1 / 5

Foto: Reuters

2 / 5

Foto: Reuters

3 / 5

Foto: Reuters

4 / 5

Foto: Reuters

5 / 5

Foto: Reuters

V tednu po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, so oblasti preiskale številna stanovanja, da bi našli morebitne skrajneže, pripravljene na nove napade. Uveljavitev izrednih razmer je omogočila opravljanje teh preiskav brez ustrezne sodne odločitve, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

Med tovrstnimi osumljenci je bil tudi 39-letni moški, ki je danes napadel na Orlyju. Bil je stari znanec policije z več predhodnimi obsodbami, vključno s kaznivimi dejanji v povezavi z drogami in oboroženim ropom. Oblasti so pri njem sumile tudi na radikalizacijo, a kot piše Le Figaro, naj ne bi bil vključen na seznam tistih, ki naj bi zaradi radikalizacije predstavljali nevarnost.

Zaslišali tudi brata

Policija nadaljuje preiskavo njegovega ozadja, med drugim so privedli na zaslišanje njegovega očeta in brata. Poleg tega so preiskali njegov dom v severovzhodnem pariškem predmestju Garges-les-Gonesse, na večetničnem območju Seine-Saint-Denis.

Letališče Olry je bilo več ur zaprto. Letališče Olry je bilo več ur zaprto. Foto: Reuters

Kaj se je dogajalo na letališču Orly?

Moški se je zjutraj približal skupini treh vojakov, ki je patruljirala na letališču. Vojakinjo je potisnil ob tla in ji poskušal odvzeti orožje, kar pa mu po besedah notranjega ministra Bruna Le Rouxa ni uspelo.

"Njena kolega sta menila, da je nujno - in imela sta prav -, da streljata, da bi jo zavarovala in predvsem da bi zaščitila ljudi v okolici," je pojasnil obrambni minister Jean-Yves Le Drian, ki je skupaj z Le Rouxom obiskal Orly. Ob tem je pohvalil profesionalnost vojakov.

Vojaki so bili del operacije Sentinel. Ta vključuje več tisoč vojakov, ki po terorističnih napadih novembra 2015 sodelujejo s policijo, predvsem pri varovanju najbolj občutljivih prizorišč.

Pred tem streljal na policista ob cesti

Kot je potrdil Le Roux, je isti moški v jutranjih urah pri nadzoru prometa severno od Pariza streljal na policista. Ta je bil pri tem ranjen in se zdravi v bolnišnici. S prizorišča dogodka je napadalec pobegnil, njegovo vozilo pa so našli zapuščeno na jugu Pariza. Zatem je ukradel drugo vozilo, je še dejal notranji minister, ki je obiskal Orly.

Vse od terorističnih napadov novembra 2015 v Parizu, v katerih je umrlo 130 ljudi, v Franciji veljajo izredne razmere, ki so jih že večkrat podaljšali. Trenutno so veljavne do 15. julija, še piše AFP.

Zaprtje vplivalo neposredno na šest tisoč potnikov

Malo pred 9. uro zjutraj so po napadu ustavili ves promet na letališču Orly in ga zaprli. Po nekaj urah so nato najprej odprli zahodni terminal, nato pa še južnega, kjer se je zgodil napad.

Zaprtje letališča je imelo neposreden vpliv na približno 6000 potnikov. Vsega skupaj so morali zaradi incidenta preusmeriti 29 letov, v veliki večini na bližnje letališče Charles de Gaulle. Potniki 13 letal, ki so obstala na letališču, so morali počakati na letalih.

Hollande potrdil odločenost Francije v boju proti terorizmu

Francoski predsednik Francois Hollande je po napadu ponovno potrdil odločenost Francije v boju proti terorizmu. V odzivu je pozdravil "pogum in učinkovitost policistov ter vojakov ob napadu izjemno nevarnega posameznika".

"Predsednik republike ponovno potrjuje odločenost države, da se bo neumorno borila proti terorizmu, za zaščito varnosti naših rojakov in zagotovitev varnosti ozemlja," so po poročanju časnika Le Figaro sporočili iz Elizejske palače.

Dogajanje na letališču:

Letališče Orly Foto: Reuters

Letališče Orly Foto: Reuters

Letališče Orly Foto: Reuters

Letališče Orly Foto: Reuters

Letališče Orly Foto: Reuters

Letališče Orly Foto: Reuters

Letališče Orly Foto: Reuters

 

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • mare1962 / 18.03.2017. ob 19:33

    Povejte da je bil radikaliziran muslič. Novinarji kdo vam prepoveduje pisati resnico...Ali vam plačujejo da lažete

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano