SiolNET. Novice Svet
1,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Egiptu potrdili prvi primer novega koronavirusa v Afriki

1,12

termometer

Kitajska | Prvi potrjeni primer okužbe s koronavirusom so zabeležili tudi v Afriki. | Foto: Reuters
Prvi potrjeni primer okužbe s koronavirusom so zabeležili tudi v Afriki. Foto: Reuters

Število smrtnih žrtev na Kitajskem zaradi novega koronavirusa se je povzpelo na skoraj 1.400, okuženih je skoraj 64 tisoč oseb. Samo v najhuje prizadeti provinci Hubej so v enem dnevu zabeležili 4.823 okužb in 116 smrtnih primerov. Postopno povečanje števila okužb v zadnjih dveh dneh je sicer posledica spremenjenega načina štetja. Prvi potrjeni primer okužbe s koronavirusom so zabeležili tudi v Afriki.

Ker s pomočjo DNK testov v laboratorijih pogosto ne morejo potrditi okužbe, sedaj k statistiki okuženih prištevajo tudi tiste primere, pri katerih so zdravniki že ugotovili pljučnico, vročino, težave z dihanjem ter druge tipične simptome za covid-19. Nov način štetja sicer velja zgolj za provinco Hubej, z njim pa naj bi dosegli hitrejšo ustrezno obravnavo bolnikov ter učinkovitejšo preprečitev nadaljnjega širjenja virusa, poroča STA.

Postojnska jama vlak Posel danes Zaradi smrtonosnega virusa Kitajci odpovedujejo potovanja v Slovenijo

Največ okužb izven Kitajske na Japonskem

Izven celinske Kitajske so doslej v več kot 24 državah zabeležili približno 580 primerov okužbe, večino na Japonskem. Od tega so 218 primerov okužbe z virusom potrdili na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zasidrana pred japonsko obalo.

Japonske oblasti so starejše potnike na ladji, pri katerih niso potrdili okužbe, sicer danes premestile iz karantene na ladji v ustrezne namestitve na kopnem. Vir v japonski vladi je po pisanju STA potrdil, da so z ladje premestili 11 potnikov, starejših od 80 let. Do 19. februarja bodo v karanteni v novih namestitvah.

Tokio 2020 olimpijske igre Sportal Prvi mož Tokia 2020 ostro nad namigovanja o odpovedi iger

Po dveh tednih so se potniki lahko izkrcali

V Kambodži, ki je ladji za križarjenje Westerdam dovolila pristanek, pa so danes začeli izkrcavanje potnikov. Kamboški premier Hun Sen je osebno pozdravil približno sto turistov. Te so po dveh tednih negotovosti, saj so jim številne azijske države prepovedale prihod, ob prihodu na kopno pričakali s cvetjem in tradicionalnimi kamboškimi šali, piše STA.

Ladji so zaradi strahu, da bi lahko bil kateri od potnikov okužen z novim koronavirusom, odrekle gostoljubje Japonska, Guam, Filipini, Tajvan in Tajska. Kambodža, ki velja za tesno zaveznico Kitajske in vsako leto od Pekinga tudi prejme občutna denarna sredstva, je nato ta teden napovedala, da ladja lahko pristane v pristanišču Sihanoukville. "Kambodža namenja veliko pozornost človekovim pravicam (...) Spoštujemo pravice več kot 2.000 ljudi na krovu," je danes v dobrodošlici turistom poudaril Hun Sen.

Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa se je na Kitajskem povzpelo na skoraj 1.400. | Foto: Reuters Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa se je na Kitajskem povzpelo na skoraj 1.400. Foto: Reuters

ZDA pa so v četrtek kritizirale Kitajsko zaradi "pomanjkljive transparentnosti" Pekinga pri obvladovanju zdravstvene krize, ki je povsod po svetu že sprožila paniko. "Nekoliko smo razočarani, da nas niso povabili in nekoliko smo razočarani zaradi kitajske pomanjkljive transparentnosti," je novinarjem dejal direktor ameriškega sveta za narodno gospodarstvo Larry Kudlow.

Dodal je, da je kitajski predsednik Ši Džinping predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zagotovil, da bo Peking sprejel pomoč ZDA, a "nam ne dovolijo". Ameriški State Department je tudi izrazil veliko zaskrbljenost zaradi ranljivosti Severne Koreje, sosede Kitajske, ter državi ponudil pomoč, še piše STA.

koronavirus Digisvet Koronavirus je zmagal: eden od velikih dogodkov leta je odpovedan

V Egiptu potrdili prvi primer novega koronavirusa v Afriki

V Egiptu so medtem danes potrdili prvi primer novega koronavirusa, ki je obenem tudi prvi tovrstni potrjen primer v Afriki. Kot je sporočilo egiptovsko zdravstveno ministrstvo, so okužbo potrdili pri tujcu, ki je prispel v državo. Test je bil pozitiven, čeprav oseba ne kaže simptomov bolezni, poimenovane covid-19, piše STA.

Okuženi je v stabilnem stanju in v karanteni, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Khaled Megahed, ki ni podal podatka o narodnosti obolelega niti tega, iz katerega države je pripotoval, še piše STA. 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije do zdaj ni bil potrjen še noben primer novega virusa v Afriki. Tesne trgovinske povezave s Kitajsko in pogosto preobremenjeni zdravstveni sistemi v Afriki so bili sicer do zdaj večkrat izpostavljeni kot vir zaskrbljenosti glede sposobnosti afriških držav, da bi se ustrezno odzvale na morebiten izbruh virusa.

Egipt je ta mesec začasno ustavil vse polete svoje nacionalne letalske družbe na Kitajsko. Ukrep ostaja v veljavi do konca meseca. Iz Vuhana, središča izbruha novega koronavirusa, so medtem v državo evakuirali približno 300 egiptovskih državljanov, za katere so odredili 14-dnevno karanteno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin