Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2017,
7.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

Natisni članek

Florida ZDA Karibi evakuacija Orkan Irma

Sreda, 6. 9. 2017, 7.38

6 let, 6 mesecev

Orkan Irma na francoskih otokih zahteval prve smrtne žrtve #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

1

Orkan Irma | Foto Reuters

Foto: Reuters

Orkan Irma, ki ga označujejo za enega najmočnejših v Atlantiku do zdaj, pustoši po Karibih. Potem ko je ponoči po lokalnem času najprej dosegel otok Barbuda, o pustošenju zdaj poročajo že tudi s priljubljenih turističnih otokov Saint-Martin in Saint-Barthelemy, francoskih čezmorskih ozemelj, od koder poročajo o vsaj dveh smrtnih žrtvah, dve osebi pa sta huje ranjeni.

Irma je dosegla najvišjo, peto stopnjo moči ter prinaša vetrove s hitrostjo do 300 kilometrov na uro, močno deževje in rekordno visoko plimovanje. Kakšno opustošenje točno je pustila za sabo na Barbudi, delu države Antigva in Barbuda, za zdaj še ni jasno, saj so povezave s tem otokom trenutno povsem prekinjene.

Združeni narodi so opozorili, da bi orkan Irma lahko prizadel kar 37 milijonov ljudi. Orkan Irma se medtem pomika zahodno proti Portoriku.

Orkan Irma je postal prvi orkan v Atlantiku, ki je več kot 24 ur obdržal hitrost vetra 298 kilometrov na uro, poroča britanski Independent. Orkan zaznavajo tudi seizmografi.

Video: Planet TV


Ljudje zavračajo umik na varno

Z otokov Saint-Martin in Saint-Barthelemy že poročajo o hudih poplavah, še posebej na obalnih območjih zaradi valovanja morja. Francoske oblasti so opozorile, da je škoda po trenutnih ocenah precejšnja.

Že danes zjutraj so opozorile, da več tisoč ljudi na omenjenih otokih zavrača umik na varno. Kasneje so oblasti še zvišale stopnjo nevarnosti na najvišjo in obenem prepovedala kakršnokoli gibanje na prostem, tako peš kot z avtomobilom. Morebitne kršitelje čakajo kazni.

Orkan Irma | Foto: Reuters Foto: Reuters

Rekorden orkan nad Atlantikom?

Orkan Irma je z vetrovi, ki dosegajo hitrost do 300 kilometrov na uro in več, najmočnejša opazovana nevihta, ki je nastala nad Atlantskim oceanom, poročajo ameriški mediji. Ameriški nacionalni center za orkane je ljudi, ki so se znašli Irmi na poti, pozval, naj se čim prej ustrezno pripravijo za zaščito življenj in lastnine.

"Portoriko tako močnega orkana ni videl že sto let," pravi meteorolog ameriške nacionalne vremenske službe Carlos Anselmi. V državah, ki jih bo Irma dosegla, se pripravljajo na najhujše. V ZDA menijo, da lahko ta orkan povzroči še veliko večjo škodo, kot jo je Teksasu nedavni orkan Harvey.

Že tako rekorden orkan Irma bi utegnil še pridobiti moč. Še preden doseže Florido, bi lahko moč vetra presegla 360 kilometrov na uro.

Do zdaj so rekorde atlantskih orkanov podirali Allen leta 1980, katerega vetrovi so presegli 305 kilometrov na uro, pa Wilma (2005), Gilbert (1988) in nevihta otočja Florida Key (1935) s hitrostjo vetra 298 kilometrov na uro. Vsi so se sicer okrepili v Karibskem morju ali Mehiškem zalivu, kjer je morje toplejše kot v Atlantskem oceanu.

Zaskrbljenost zaradi Irme se še dodatno krepi na Floridi. Verjetnost, da bo orkan ne le dosegel to ameriško zvezno državo, ampak tudi pustošil po obsežnih območjih, se namreč po oceni tamkajšnjih meteorologov povečuje. Kritičen bo predvsem konec tedna.

Irma jo je medtem že zagodla samemu papežu Frančišku, saj so morali njegovo letalo na poti v Kolumbijo zaradi orkana malce preusmeriti. Kot so pojasnili v Vatikanu, bo papeževo letalo po novem letelo nad Barbadosom, Grenado ter Trinidadom in Tobagom.

Nova tropska nevihta v Mehiškem zalivu
V Mehiškem zalivu pa se je razvila nova tropska nevihta Katia. Za zdaj za obalna območja še niso izdali nobenega opozorila. Po napovedih bo Katia do petka zjutraj ostala pred obalo Mehike, ni pa še jasno, ali bo pozneje dosegla notranjost dežele. Katia dosega hitrosti vetra do 65 kilometrov na uro, v prihodnjih 48 urah pa bo nevihta pridobila na moči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Ne spreglejte