Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2015,
11.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

airbus 320 Francija

Torek, 24. 3. 2015, 11.41

6 let, 6 mesecev

Na jugu Francije strmoglavil airbus 320 (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na jugu Francije je strmoglavil airbus 320 nemške nizkocenovne letalske družbe Germanwings. Vseh 150 potnikov je umrlo. Vzrok nesreče še ni znan, so pa preiskovalci že našli eno od črnih skrinjic.

Letalo nizkocenovnega nemškega letalskega prevoznika Germanwings, ki je v lasti letalske družbe Lufthansa, je bilo iz Barcelone na poti v Düsseldorf.

Razbitine na več kvadratnih kilometrih Katastrofa se je zgodila na goratem območju s strmimi pobočji, ki ni dosegljivo z avtomobili in dosega višino do dva tisoč metrov nadmorske višine. Razbitine letala ležijo na površini več kvadratnih kilometrov. Prvi posnetki z območja prikazujejo dele trupa letala z dobro vidnimi okenci. Spet drugi deli so povsem majhni, kar daje vtis, da se je letalo razletelo na drobne koščke ob trčenju v skale.

Večina nemških in španskih državljanov Na krovu je bilo po uradnih podatkih 144 potnikov, dva pilota in še štirje člani posadke. Nesreče ni preživel nihče, je povedal francoski minister za promet Thierry Mariani. Med žrtvami naj bi bila tudi dva dojenčka.

Po navedbah francoskega predsednika Francoisa Hollanda med potniki naj ne bi bilo Francozov, je pa bilo po besedah Thomasa Winkelmanna, prvega moža družbe Germanwings, na letalu 67 nemških državljanov. Po poročanju spletnega BBC je bilo na letalu 16 dijakov in dve učiteljici iz nemške srednje šole Joseph Koenig v mestu Haltern.

Španske oblasti so že sporočile, da naj bi bilo na letalu tudi 45 španskih državljanov. Belgijski zunanji minister Didier Reynders je po poročanju časopisa Le Soir sporočil, da je bil na letalu vsaj en belgijski državljan.

Letalo vzletelo z zamudo Letalo je iz Barcelone z zamudo vzletelo ob 10.01, v Düsseldorfu naj bi pristalo ob 11.55. Tuji mediji so sprva poročali, da sta pilota prvi klic v sili poslala ob 10.47, po zadnjih informacijah pa klica v sili nista poslala. Letalo je z radarjev izginilo ob 11.20 po srednjeevropskem času nad departmajem Alpes-de-Haute-Provence v južnem delu francoskih Alp.

Ostanke letala sta prva opazila dva helikopterja francoske žandermerije, in sicer v bližini Prads-Haute-Bléone med krajema Digne in Barcelonnette. Gre za težko dostopno gorsko območje, ki leži na višini 1400 metrov nadmorske višine, je dejal pilot helikopterja.

Padalo s hitrostjo tisoč metrov na minuto. So potniki izgubili zavest? Letalo je letelo na višini 11.500 metrov, kar je eden od višjih koridorjev za potniška letala. Ko je izgubilo signal pa komaj še na 2100 metrov. Kot je razvidno iz spodnjega grafa, je letalo v desetih minutah padlo za okoli 9.500 metrov, kar pomeni, da je padalo nekaj manj kot tisoč metrov na minuto.

Eno črno skrinjico že našli O vzrokih nesreče je za zdaj mogoče le ugibati. Eno od črnih skrinjic so sicer že našli in jo bodo predali preiskovalcem francoske agencije za preiskave letalskih nesreč (BEA), ki so že prevzeli preiskavo strmoglavljenja.

Sodeč po zelo hitrem spuščanju airbusa, ki se je na minuto spuščalo za slabih tisoč metrov, ni šlo za klasično počasno spuščanje proti tlom. Letalu se je na višini 11.500 metrov očitno pripetila težja okvara, zaradi katere je nato začelo zelo hitro izgubljati višino. V slabih desetih minutah se je letalo spustilo do višine 2.100 metrov, kjer je kontrola zračnega prometa z letalom tudi izgubila stik.

Če je na potovalni višini prišlo do dekompresije (poškodba trupa, zaradi katere ves zrak pod tlakom švigne iz letala ven) so potniki zaradi pomanjkanja kisika morda izgubili zavest. Ob dekompresiji se potnikom sicer spustijo maske z dovodom kisika, ki jih lahko med padanjem ohranijo pri zavesti. Vzroke za nesrečo bosta dali obe črni skrinjici, ki snemata pogovore med pilotoma in beležita vse parametre delovanja letala.

Glavni pilot je imel po navedbah družbe Germanwings najmanj deset let izkušenj in za sabo že najmanj 6000 ur letenja. Letalo je bilo poleti leta 2013 deležno temeljitega pregleda. Morebitnih vzrokov strmoglavljenja Winkelmann ni omenjal. Predstavniki družbe so tudi zatrdili, da je bilo letalo opremljeno z najsodobnejšo računalniško tehnologijo.

Strmoglavljenje letala A320 D-AIPX je prva letalska nesreča na francoskih tleh po strmoglavljenju letala concorde blizu letališča v Parizu pred 15 leti.

Črn dan za Lufthanso Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr je preko Twitterja sporočil, da še vedno ne vedo, kaj se je zgodilo z letalom. Družinam in prijateljem vseh, ki so bili na krovu letala, je izrazil globoko sožalje. "Če se bodo naši strahovi potrdili, je bo to zelo črn dan za Lufthanso. Upamo, da bomo našli preživele," je še dodal. Sožalje svojcem so prek Titterja izrazili tudi v družbi Germanwings.

Airbus 320 je strmoglavil v bližini kraja Prads-Haute-Bléone

Ne spreglejte