Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 11. 2020,
11.32

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

Hrvaška COVID-19 Evropa okužba Koronavirus

Četrtek, 12. 11. 2020, 11.32

3 leta, 5 mesecev

Na Hrvaškem prvič več kot tri tisoč novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Hrvaška | Na Hrvaškem so potrdili več kot tri tisoč okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so potrdili več kot tri tisoč okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 10.156 testih potrdili rekordnih 3.082 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 32 bolnikov z boleznijo covid-19, so sporočili iz hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite. Do zdaj so na Hrvaškem največje dnevno število na novo okuženih imeli prejšnji četrtek, ko so potrdili 2.890 primerov. Od srede so opravili tudi rekordno število testov.

11:29

Madžare zanima rusko cepivo

  • 11:29

    Madžare zanima rusko cepivo

    Madžarska bi morala dobiti cepiva proti bolezni covid-19 od čim več različnih proizvajalcev, je v sredo za rusko televizijo RT povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Pri tem je izrazil zanimanje tudi za rusko cepivo Sputnik V, ki bi lahko že decembra prispelo v državo na testiranje, poroča STA.

    Szijjarto je poudaril pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju cepiva. Po njegovem mnenju države ne bi smele napadati ena druge zaradi političnega prepričanja, saj gre za življenja. "Držimo pesti za vse države, ki razvijajo cepivo," je dodal Szijjarto.

    Minister je izrazil še zanimanje Madžarske za nakup ruskega cepiva. Manjšo količino bi lahko za testiranje prejeli že decembra. Nakup večje količine je po njegovih besedah bolj verjeten v drugi polovici januarja.

    Pri tem je omenil možnost, da bi bila lahko Madžarska ena od držav, ki bi izdelovale rusko cepivo. Madžarska se za sodelovanje glede nakupa cepiva dogovarja tudi z Izraelom in Kitajsko, je še pojasnil madžarski zunanji minister.

    Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili še 39.27 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 87 ljudi s covid-19. V državi imajo 94.704 aktivnih primerov. Trenutno je hospitaliziranih 6.426 bolnikov s covid-19, 486 jih diha s pomočjo medicinskih ventilatorjev.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah v Primorsko-goranski županiji potrdili 186 novih okužb. Iz Istrske županije so poročali o 71 novih primerih. Največ novih okužb spet pričakujejo na območjih Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem je trenutno 16.348 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah zdravijo 1.598 bolnikov s covid-19, s pomočjo medicinskih ventilatorjev jih diha 178. Od 25. februarja, ko so v državi zabeležili prvi primer okužbe, so na Hrvaškem potrdili skoraj 76 tisoč okužb z novim koronavirusom. Zaradi bolezni covid-19 je v državi skupaj umrlo 925 ljudi, poroča STA.

krsta
Novice V sredo 1.925 novih okužb, umrlo še 41 bolnikov #video

Szijjartovo šaljenje v Kambodži povzročilo veliko skrbi

Potem ko je bil na spletu objavljen videoposnetek, v katerem se madžarski zunanji minister Peter Szijjarto šali o svojem obisku v Kambodži, po katerem so pri njem potrdili okužbo z novim koronavirusom, v tej azijski državi vlada vse večja zaskrbljenost. V videu, ki je bil pretekli petek objavljen na Szijjartovem profilu na Facebooku, se je madžarski minister pošalil o svojem obisku v Kambodži. Na videokonferenčem srečanju z zunanjimi ministri Slovenije, Avstrije, Slovaške in Češke je Szijjarto povedal, da je bil v ponedeljek negativen na novi koronavirus, nato je obiskal Kambodžo, ob prihodu na Tajsko pa je bil v torek pozitiven na testiranju.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg ga je z nasmehom vprašal, kaj je počel v Kambodži, na kar so nekateri drugi ministri odgovorili s smehom. "Kaj mislite?" je z nasmehom odgovoril Szijjarto, kar je razvidno tudi iz objavljenega posnetka, ki kroži po spletu. Prav omenjeni posnetek pa je v Kambodži povzročil veliko zaskrbljenost. Do zdaj so v povezavi z dogodki, ki se jih je udeležil Szijjarto na novi koronavirus testirali več kot 1.600 ljudi.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je s svojimi izjavami v Kambodži poskrbel za pravi preplah. | Foto: Reuters Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je s svojimi izjavami v Kambodži poskrbel za pravi preplah. Foto: Reuters

Odkrili so štiri primere okužb. Več visokih uradnikov je v samoizolaciji, med drugim tudi kamboški premier Hun Sen. Kamboška vlada je po vsej državi iz preventivnih razlogov zaprla nočne klube, kinematografe in muzeje. V Phnom Penhu in v sosednji provinci Kandal so za dva tedna zaprli šole, vendar pa popolnega zaprtja države ne bodo uvedli, poroča STA. V Kambodži, ki ima okoli 16 milijonov prebivalcev, so do zdaj uradno potrdili le 301 primer okužbe in nobene smrtne žrtve bolezni covid-19.

Ukrajinski predsednik po okužbi odšel v bolnišnico

Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in vodjo njegove pisarne Andrija Jermaka, ki sta se nedavno okužila z novim koronavirusom, so danes sprejeli v bolnišnico. V uradu ukrajinskega predsednika pojasnjujejo, da Zelenski nima hujših znakov bolezni covid-19, za odhod v bolnišnico pa se je odločil, ker se tam lažje izolira. Zelenski, pri katerem so okužbo potrdili v ponedeljek, je sprva nameraval bolezen preboleti doma, pozneje pa se je odločil za hospitalizacijo, da ne bi ogrožal svojcev in družine, poroča STA.
Ne spreglejte