SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem pripor za šesterico zaradi ponarejanja potnih listov

3

termometer

Zagrebško županijsko sodišče je odredilo enomesečni pripor za šest ljudi, ki so jih v petek prijeli zaradi suma ponarejanja in prodaje hrvaških potnih listov.

Direktor srbske policije Milorad Veljović je potrdil, da obstaja utemeljen sum, da so ponarejene potne liste prodajali članom zemunskega klana in kriminalcem okoli Darka Šarića.

Ponarejene dokumente naj bi prodajali tudi Črnogorcem Veljović je dejal tudi, da so v stalnem stiku s hrvaško policijo in da bodo po končani preiskavi na Hrvaškem preiskavo o srbskih državljanih nadaljevali v Srbiji.

Ponarejene dokumente naj bi prodajali tudi članom črnogorskega podzemlja. Da je v stiku s hrvaškimi kolegi glede tega primera, je potrdil tudi direktor črnogorske policije Božidar Vuksanović. Izrazil je tudi pripravljenost na sodelovanje s kolegi v regiji.

Potnih listov na ta način še niso ponarejali Sodišče v Zagrebu je v soboto zvečer sporočilo, da je proti šestim hrvaškim in enemu srbskemu državljanu uvedena preiskava zaradi združevanja v kriminalno skupino, zlorabe položaja in vzpodbujanja k temu ter poneverjanja osebnih dokumentov. Pripor za šesterico, staro med 31 in 58 let, je sodišče odredilo zaradi nevarnosti bega in vplivanja na priče. Za 37-letnega srbskega državljana pa so razpisali tiralico.

Pomočnik direktorja hrvaške policije Vitomir Bijelić je v soboto dejal, da na ta način potnih listov v regiji še niso ponarejali. Kot je pojasnil, so osumljenci kradli identiteto hrvaškim državljanom srbske narodnosti, ki ne prebivajo na Hrvaškem, temveč v BiH in Srbiji, in ki nimajo potnih listov.

Bijelić je povedal, da je prvoobtoženi 58-letni Hrvat, ki živi v BiH. Na območju Hrvaške in BiH je od leta 2006 do konca 2010 organiziral in povezal skupino za dobavo ponarejenih potnih listov, za katere so naročniki, v glavnem pripadniki podzemlja, plačevali najmanj 10.000 evrov.

Skupina naj bi pridobila najmanj pol milijona evrov Med osumljenimi sta dva policista iz Osijeka, uslužbenka zagrebške policijske uprave, zaposleni na hrvaškem konzulatu v Tuzli, več oseb na hrvaškem veleposlaništvu v Sarajevu ter civilist.

Policija je našla 53 ponarejenih potnih listov, bilo pa naj bi jih še okoli 50. Domnevajo, da je skupina na ta način pridobila najmanj pol milijona evrov.

Med imetniki hrvaških potnih listov je tudi veliko kriminalcev Jutarnji list je te dni spomnil, da so tudi "balkanskega narko šefa" Darka Šarića razkrili v Južnoafriški republiki, ker je uporabljal hrvaški potni list, ki so ga izdali v enem izmed hrvaških diplomatskih predstavništev v BiH.

Hrvaška policija je preiskovala tudi, kako so zloglasni srbski kriminalci iz "zemunskega klana" Luka Bojović, Vladimir Milisavljević in Siniša Petrić, ki so jih prejšnji mesec prijeli v Španiji, dobili hrvaške potne liste. Ob tem je hrvaški notranji minister Ranko Ostojić spomnil, da se policija že leta sooča z dejstvom, da so od 90. let prejšnjega stoletja tisoči dobili hrvaško državljanstvo, čeprav so bili znani kot kriminalci.

Hrvaški potni list je med drugimi imel tudi Milorad Ulemek - Legija, ki je obsojen zaradi sodelovanja pri umoru srbskega premiera Zorana Đinđića, in drugi znani balkanski kriminalci, kot so Zvezdan Jovanović, Andrija Drašković, Cvetko Simić in Sretko Kalinić. Med imetniki hrvaških potnih listov so bili tudi nekateri ruski mafijci.

Nenazadnje se je tudi haaški obtoženec, hrvaški general Ante Gotovina, skrival z dvema lažnima identitetama - kot Kristijan Horvat in Stjepan Seničić. Za obe imeni je imel originalna potna lista.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin