Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2024,
9.17

Osveženo pred

2 dneva, 5 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10
Hrvaška mrzlica komar

Natisni članek

Sreda, 21. 8. 2024, 9.17

2 dneva, 5 ur

Na Hrvaškem primeri mrzlice Zahodnega Nila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10
navadni komar | V bolnišnici se zaradi mrzlice Zahodnega Nila zdravita dve osebi iz Siska in Petrinja, sumijo pa, da je okuženih še več deset ljudi. | Foto Guliverimage

V bolnišnici se zaradi mrzlice Zahodnega Nila zdravita dve osebi iz Siska in Petrinja, sumijo pa, da je okuženih še več deset ljudi.

Foto: Guliverimage

Na območju hrvaške Banovine so zabeležili virus Zahodnega Nila. Dve osebi sta v bolnišnici, a sumijo, da je okuženih precej več, poročajo hrvaški mediji. Po besedah infektologinje iz bolnišnice v Sisku imata okužena človeka hude simptome, kot so močan glavobol, visoka temperatura, bolečine v mišicah in sklepih. Poleg tega sta imela v prvih dveh dnevih motnje v stanju zavesti in sta se težko prebujala, kar je zdravnike močno zaskrbelo.

Na območju Banovine so zabeležili prve primere okužbe z virusom Zahodnega Nila. V bolnišnici v Sisku se zaradi mrzlice zdravita dve osebi iz Siska in Petrinja, sumijo pa, da je okuženih še več deset ljudi. Epidemiologi zato pozivajo k previdnosti, saj je virus lahko zelo nevaren za zdravje, poročajo mediji.

Bolnika z mrzlico Zahodnega Nila sta zbolela za meningoencefalitisom, kar naj bi bilo zelo redko. Kot je povedal epidemiolog in direktor Inštituta za varovanje zdravja Siško-moslavaške županije Inoslav Brkić, od 70 do 80 odstotkov bolnikov nima nobenih težav. 

Zdravniki pozivajo prebivalce, da se v primeru simptomov, ki so videti kot poletna gripa – izpuščaj, bolečine v mišicah –, oglasijo pri zdravniku, saj jih je treba obravnavati.

Kaj lahko naredimo sami?

Mrzlica se ne prenaša s človeka na človeka. Virus Zahodnega Nila na človeka prenašajo le komarji, zato na prizadetih območjih izvajajo vse, da bi njihovo število zmanjšali. Prebivalcem svetujejo uporabo repelentov, nošenje dolgih oblačil, pa tudi redno košnjo trave in praznjenje posod ter zbiralnikov na vrtovih, v katerih se nabira voda. 

Bolezen se najpogosteje pojavlja v poletnih in jesenskih mesecih in se v približno 20 odstotkih primerov kaže z gripi podobnimi simptomi – zvišano telesno temperaturo, glavobolom, šibkostjo ter bolečinami v mišicah in sklepih. 

Pri enem odstotku bolnikov se lahko zaradi prizadetosti osrednjega živčevja razvije hujša bolezen s simptomi meningitisa ali encefalitisa oziroma vnetja možganskih ovojnic ali možganov. Tveganju zaradi mrzlice Zahodnega Nila so bolj izpostavljeni starejši ljudje z obstoječimi kroničnimi boleznimi (sladkorno boleznijo, hipertenzijo, kronično ledvično boleznijo ...) ali imunsko oslabljeni ljudje (denimo po presaditvi organov).

tigrasti komar
Novice Evropska komisija odobrila prvo cepivo proti virusu čikungunja
Komar
Novice Komarji preplavili prestolnico: neumorno pikajo in nam grenijo življenje
Tigrasti komar
Novice ECDC svari pred porastom bolezni, ki jih širijo komarji
Ne spreglejte