Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2020,
14.45

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Natisni članek

Koronavirus okužba Hrvaška

Ponedeljek, 24. 8. 2020, 14.45

3 leta, 8 mesecev

Na Hrvaškem potrdili 136 okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

2

Hrvaška, Split | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 1.722 opravljenih testih potrdili 136 primerov okužb z novim koronavirusom. Na bolnišničnem zdravljenju je 163 ljudi. Dve osebi sta umrli.

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom, ob 151.582 opravljenih testih skupaj potrdili 8.312 okužb, od tega je bila okužba v 51,4 odstotka primerov potrjena pri moških. 

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike bo treba ob vstopu iz Hrvaške v Slovenijo danes po polnoči v 14-dnevno karanteno. Policija ob tem dopustnikom svetuje, da z odhodom domov ne odlašajo do popoldneva ali večera, s čimer se lahko izognejo gneči in čakanju na meji. Prav tako potnikom svetujejo, da izberejo manj obremenjene mejne prehode.

V soboto na Hrvaškem 62 porok

V tej državi imajo trenutno 2.213 aktivnih primerov. 7.519 oseb je v samoizolaciji. Na bolnišničnem zdravljenju je 163 ljudi, včeraj so na novo hospitalizirali 16 oseb. Na ventilatorjih je tako kot v nedeljo še vedno 12 bolnikov. V zadnjem dnevu sta v Osijeku in v Splitu umrla dva moška z več pridruženimi boleznimi, stara sta bila več kot 70 let. Skupno število smrti se je povzpelo na 173. Med okuženimi je tudi 199 zdravstvenih delavcev.

Največ okužb so tudi tokrat potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji (77) in v prestolnici Zagreb (38). Eno izmed žarišč v Zagrebu so bile pretekli konec tedna poroke. Kot je danes povedal Damir Trut, pomočnik ministra za notranje zadeve, je bilo v soboto na območju Zagreba prirejenih 62 poročnih slavij, na katerih je bilo več kot sto ljudi.  

Video: Planet TV


V istrski županiji PA v zadnjih 24 urah niso potrdili nobenega novega primera okužbe. V zadrski in dubrovniško-neretvanski županiji so potrdili po šest novih okužb, v primorsko-goranski tri, v šibeniško-kninski pa enega. Vodja nacionalnega štaba, notranji minister Davor Božinović je povedal, da so na današnjem sestanku z vsemi županijskimi štabi obravnavali razmere glede na povečanje okužb. Dogovorili so se, da morajo lokalni štabi bolj natančno definirati žarišča okužb, o morebitnih novih ukrepih pa niso govorili, piše STA.

Na Hrvaškem zadovoljni s turistično sezono

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je danes znova izrazila prepričanje, da se je turistična panoga v državi izjemno dobro pripravila na izredne razmere zaradi novega koronavirusa in da so z vladnimi ukrepi dosegli, da je bila Hrvaška spoznana kot varna destinacija, piše na spletni strani hrvaške vlade.

Hrvaška Dalmacija | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Povedala je tudi, da hrvaška ministrstva za turizem, zdravje ter zunanje zadeve komunicirajo z državami, ki so zaradi porasta okužb Hrvaško dale na rdeči seznam. Pri tem zahtevajo, naj razmere v državi obravnavajo po županijah, saj niso povsod enake. Glede na spremembe epidemioloških razmer tako v Zagrebu pričakujejo od drugih držav, da svoje sezname revidirajo. "Imamo največje število turistov iz Nemčije, Poljske, Češke in Madžarske," je dodala. Med državami, ki so Hrvaško uvrstile na rdeči sezam, je sicer tudi Slovenija.

Minister za gospodarstvo Tomislav Čorić pa je dejal, da so lahko zadovoljni s turističnimi rezultati, saj so bile v začetku leta projekcije, da bodo dosegli 30 odstotkov lanskih rezultatov, že zdaj pa so jih 50 odstotkov. Čeprav smo na rdečem seznamu nekaterih držav, turisti še vedno prihajajo, je dejal, je na Twitterju objavila hrvaška vlada.

Šole se bodo odprle 7. septembra

Minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je medtem skupaj s koordinatorko delovne skupine za ukrepe za letošnje šolsko leto v predšolskih ustanovah ter v osnovnih in srednjih šolah Ivano Pavić Šimetin na novinarski konferenci predstavil ukrepe v letošnjem šolskem letu, upoštevajoč epidemijo bolezni covid-19.

Zatrdil je, da se bodo vse osnovne in srednje šole po državi odprle 7. septembra, večina šol oziroma občin in županij pa naj bi za učence zagotovila zaščitne maske, in sicer štiri iz blaga. Pomagala bo tudi država, če bo potrebno, je povedal, poroča portal index. Maske bodo v učilnicah obvezne za učence od 5. razreda osnovne šole in za srednješolce, če v učilnicah ni mogoče ohranjati razdalje 1,5 oziroma dveh metrov, je pojasnila Pavić Šimetinova.

Obvezne bodo tudi za predmetne učitelje do 4. razreda osnovne šole ter učence in učitelje, ko so na hodnikih. Učenci si bodo morali vsak dan pred odhodom v šolo izmeriti telesno temperaturo. Fuchs je pojasnil, da bodo v osnovnih šolah do 4. razreda v tako imenovanem "mehurčku", saj bodo vsi učenci naenkrat vstopili v razred, v učilnicah bodo ostali med odmorom, z njimi bo ves čas razredničarka oziroma razrednik. Za univerze pa bodo navodila še dokončali, je povedal minister, saj se študijsko leto začne pozneje. Omenil je tudi možnost, da visokošolske ustanove same organizirajo pouk, piše STA.

V BIH 127 okužb 

V BiH so pretekli petek poročali o 364 novih okužbah, konec preteklega tedna pa je število okužb upadlo. Danes so jih potrdili 127. V zadnjih 24 urah so največ okužb, 90, potrdili v Republiki srbski. Tam sta tudi umrla dva bolnika z novim koronavirusom, v Federaciji BiH pa devet. V državi so doslej potrdili več kot 18 tisoč okužb, umrlo je 537 bolnikov. (STA)
mejni prehod
Novice Na mejnih prehodih s Hrvaško danes mirno #video
Ne spreglejte