Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2020,
6.56

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

56

Natisni članek

Slovenija karantena mejni prehodi Koronavirus Hrvaška

Ponedeljek, 24. 8. 2020, 6.56

3 leta, 8 mesecev

Na mejnih prehodih s Hrvaško danes mirno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

56

mejni prehod | Foto STA

Foto: STA

Danes je zadnji dan, ko dopustnikom pri vstopu iz Hrvaške v Slovenijo ne bo treba v 14-dnevno karanteno. Pristojni manjšo obremenitev od pričakovane na mejnih prehodih s Hrvaško, ki jo je Slovenija uvrstila na rdeči seznam, pripisujejo več razlogom. Da bi se izognili izigravanjem in "švercanju" čez Madžarsko, bo policija okrepila nadzor tudi na vzhodni meji.

Slovenska vlada je o možnosti uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam javnost začela seznanjati že pred dobrim tednom, uradno pa je odločitev o tem sprejela v četrtek. Slovenski državljani, ki dopustujejo pri naših južnih sosedih, imajo tako še do polnoči možnost, da se vrnejo v domovino brez obveznosti 14-dnevne karantene.
Novice Pobeg iz Hrvaške: kako se izogniti gneči na meji #video

Policija poziva: Ne čakajte do zadnjega

Policija  je čez dan dopustnikom svetovala, da z odhodom domov ne odlašajo do popoldneva ali večera, s čimer bi se lahko izognili gneči in čakanju na meji, vendar večje gneče na mejnih prehodih ni bilo.

Video: Planet TV


LIVE z mejnega prehoda Sečovlje ... vse prazno. Po zadnjih podatkih je na Hrvaškem še nekaj manj kot 40.000 Slovencev.

Posted by Avtokampi.si on Monday, 24 August 2020
Trendi Manjši mejni prehodi s Hrvaško, na katerih se lahko izognete gneči #video

Hojs: Vrnitev državjanov so se razporedile čez cel minuli teden

"Verjetno do preobremenitev na mejnih prehodih ni prihajalo, ker smo z najavami o možnosti uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam začeli že prejšnji vikend, vrnitve naših državljanov pa so se razporedile čez cel minuli teden," je danes ocenil notranji minister Aleš Hojs.

Prav tako predvideva, da se bodo nekateri, predvsem tisti, ki niso vezani na šolske ali službene obveznosti, odločili, da nadaljujejo dopust in ob prihodu v domovino odidejo v karanteno, poroča STA.

Kot je še dejal, je možno tudi, da je bilo na Hrvaškem manj Slovencev, kot je bilo sprava ocenjeno. Ocena o 150 tisoč slovenskih turistih pri naših južnih sosedih je bila po besedah Hojsa očitno pretirana. Natančnih podatkov o trenutnem številu Slovencev na Hrvaškem na ministrstvu sicer nimajo, se pa ocene gibljejo okoli50 tisoč. Hrvaška turistična skupnost medtem ocenjuje, da na Hrvaškem dopustuje približno 45 tisoč slovenskih državljanov.

Brez daljših kolon

mejni prehod Gruškovje | Foto: STA , Foto: STA , Na Primorskem je bilo mirno. Kot je za STA povedal predstavnik Policijske uprave Koper Jure Griljc, so razmere na njihovem območju "popolnoma normalne" oz. je prometa za to obdobje celo nekoliko manj kot ponavadi. Griljc to pripisuje dejstvu, "da so ljudje resno vzeli opozorila vlade in se očitno že predčasno vrnili". Tudi z ozirom na razmere v preteklem koncu tedna, ko praktično ni bilo večjih zastojev.

Tudi na mejnih prehodih na območju Policijske uprave Maribor je potekal brez daljših čakalnih dob. Kot je povedal pomočnik komandirja na mejnem prehodu Gruškovje Mirko Skuhala, so sredi dneva na njihovem največjem mejnem prehodu potniki na vstop v državo čakali vsega deset minut, med njimi pa so prevladovali tujci. Od nedelje je tamkajšnji prehod z ene in druge strani prečkalo okoli 10.000 vozil.

O posebnostih niso poročali niti z območja Policijske uprave Murska Sobota. Od petka do nedelje je omenjene prehode prečkalo nekaj več kot 12.000 potnikov, kar je precej manj kot je običajno za poletno sezono, tudi danes pa opazno povečanega prometa ne opažajo, poroča STA.

Aleš Hojs
Novice Hojs opozarja: nič ne bo s "švercanjem" čez Madžarsko

"Švercanja" čez Madžarsko ne bo

Ob tem so se pojavljali tudi namigi, da bi lahko dopustniki, da bi se izognili obvezni 14-dnevni karanteni, v Slovenijo po polnoči vstopili tudi čez Madžarsko ali celo Italijo.

Aleš Hojs | Foto: STA , Foto: STA ,

Hojs je za TV Slovenija to zavrnil in dejal, da je policija na to pripravljena. "V tem primeru policija ni pripravljena samo na naši južni meji, ampak tudi na vzhodni. Namigi, da bi se lahko kdo, po domače povedano, švercal čez Madžarsko, te manipulacije ne bodo uresničljive," je povedal. Nadzor na meji z Italijo za zdaj ni predviden. Hojs je napovedal, da bo treba pri tem priložiti dokazilo o tem, od kod prihajate, predvsem, da ne iz BiH. 

Mejni prehodi:

Ne spreglejte