Na Hrvaškem divjajo številni požari

Iz Hrvaške danes poročajo o več požarih, ki so se razplamteli predvsem ob jadranski obali. Ogenj se med drugi širi tudi zaradi močne burje, ki povsod otežuje gašenje. Med drugim gori blizu Pulja, na Pagu ter nedaleč od Šibenika, vsi požari pa so pod nadzorom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Obsežni gozdni požari divjajo tudi pri Šestanovcu.

Takole je bilo sinoči na Pagu.

Takole je bilo sinoči na Pagu. Foto: Siol.net

Požar v Košljunu na otoku Pag je izbruhnil v soboto zvečer, danes popoldne pa so ga spravili pod nadzor. "Gasilci so še na terenu, pregledujejo območje pogorišča, a vse je pod nadzorom," je za Hino povedal poveljnik tamkajšnjih gasilcev Željko Šoša. Dodal je, da se postopoma umirja tudi orkanska burja, ki je od sobote pihala na širšem območju Zadra in oteževala gašenje.

Na območju Zadra sicer gori še kakih deset drugih požarov, a so vsi pod nadzorom. Ponoči se je z ognjenimi zublji v zadrski županiji borilo okoli 200 gasilcev s 70 vozili.

Širjenje ognja na hiše preprečili z gasilnimi letali

Gasilci so omejili tudi požar, ki je danes okoli 10.30 izbruhnil blizu Peroja pri Pulju. Kot je potrdil poveljnik puljskih gasilcev Klaudio Karlović, je zgorelo okoli deset hektarjev sredozemskega rastja, v gašenju pa je sodelovalo okoli 45 gasilcev s širšega območja Pulja. Gašenje je oteževala močna burja. Ogenj so omejili okoli 13.30, odtlej pa je na območju še kakih 20 gasilcev.

Dopoldne je zagorelo tudi v naselju Brodarica nedaleč od Šibenika, kjer je ogenj nekaj časa ogrožal hiše. Širjenje ognja na hiše so preprečili z gasilnimi letali. Pri gašenju poleg letal sodeluje tudi več kot 60 gasilcev. Doslej so zgoreli okoli štirje hektarji sredozemskega rastja ter del ostrešja ene od hiš, a v požaru za zdaj ni poškodovanih.

Zaradi gostega dima je bila v bližini Šibenika nekaj časa zaprta jadranska magistrala.

Obsežen gozdni požar od jutra divja tudi v kraju Prpuša blizu Šestanovca v splitsko-dalmatinski županiji. Zaradi tega požara je zaprta cesta Cista Provo-Šestanovac.

Z območja Šestanovca poročajo o še enem obsežnem požaru, zaradi katerega so evakuirali prebivalce vasi Gornji Kekezi. Kot poroča hrvaški spletni portal index.hr, je doslej zgorelo okoli dvesto hektarjev borovega gozda in makije, ogenj pa se približuje naseljem Merčepi, Vukušići in Ribičić.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano