Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 2. 2016,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Grčija migranti

Nedelja, 28. 2. 2016, 14.01

8 let

Na grško-makedonski meji obtičalo več kot 7.000 migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na grško-makedonski meji na nadaljevanje poti proti severu Evrope čaka že več kot 7.000 migrantov, saj Makedonija že od sobote ni odprla svoje meje. Že zdaj je v Grčiji 22 tisoč beguncev in migrantov.

Ker ne morejo prečkati meje, so nekateri migranti v grškem kraju Idomeni ob meji protestno zasedli železniške tire. Kopičenje migrantov na meji z Makedonijo se je začelo, ko so makedonske oblasti pred tednom dni čez mejo prenehale spuščati Afganistance in začele strožje preverjati dokumente Sircev in Iračanov.

Vrata so priprle tudi druge države na balkanski poti Zastoj pa se bo verjetno še okrepil, saj so poleg Makedonije še Slovenija, Hrvaška in Srbija v petek razkrile, da v skladu z nedavnim dogovorom načelnikov policij držav na balkanski poti čez svoje ozemlje dovolijo le še do okoli 580 migrantom na dan s ciljem obvladljivosti migrantskega toka. Makedonija je sicer v soboto po 36-urni popolni zapori za migrante ponovno odprla mejo in čez njo spustila okoli 300 tujcev. Nato naj bi mejo znova zaprla.

V Grčiji je že zdaj 22 tisoč migrantov Grški minister za migracije Janis Muzalas je opozoril, da bi se lahko število beguncev in migrantov, ki bi obtičali v Grčiji, v naslednjem mesecu potrojilo in naraslo na do 70 tisoč. "Ocenjujemo, da bo število tistih, ki bodo v naši državi obtičali, naslednji mesec naraslo na 50–70 tisoč. Danes je v Grčiji 22 tisoč beguncev in migrantov," je Muzalas povedal, kaj se bo zgodilo, če bodo države ob balkanski migrantski poti nadaljevale z ostrimi ukrepi na svojih mejah.

Informacijska kampanja v Turčiji A Muzalas pričakuje, da se bo begunski val zmanjšal, ko bodo v Turčiji, od koder v Grčijo pretežno čez Egejsko morje prihajajo begunci in migranti, prišle informacije o zaprtih mejah. Ob tem je napovedal informacijsko kampanjo v Turčiji, s katero naj bi migrante odvrnili od potovanj v Grčijo.

Ne spreglejte