SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na donatorski konferenci za Černobil zbrali 550 milijonov evrov

1

termometer

Na mednarodni donatorski konferenci v Kijevu so zbrali 550 milijonov evrov za izgradnjo novega jeklenega sarkofaga v jedrski elektrarni Černobil.

S tem ni bil v celoti dosežen cilj zbrati manjkajočih 740 milijonov evrov za projekt, ki bo skupaj stal 1,5 milijona evrov.

"Gre za občutek za odgovornost celotne mednarodne skupnosti"

Francoski premier Francois Fillon, ki je sopredsedoval donatorski konferenci v imenu Francije kot predsedujoče skupini G8, je menil, da zbrana sredstva ponazarjajo "občutek za odgovornost celotne mednarodne skupnosti". Obenem je izrazil prepričanje, da bodo države, "ki danes niso mogle sporočiti številke, to lahko storile v kratkem".

Evropska unija bo pomagala s 110 milijoni evrov Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pred konferenco napovedal, da bo unija namenila 110 milijonov evrov. Fillon pa je obljubil, da bo Francija prispevala 47 milijonov evrov.

Celoten projekt bo stal 1,5 milijarde evrov

Na konferenci 25 let po jedrski katastrofi v Černobilu je sodelovalo več deset držav in mednarodnih organizacij, ki so poskušale zbrati 740 milijonov evrov. Tolikšna vsota namreč še manjka za izgradnjo novega jeklenega sarkofaga okoli poškodovanega jedrskega reaktorja. Celotni stroški projekta znašajo 1,5 milijona evrov.

Posledice nesreče je čutilo več milijonov ljudi Četrti reaktor černobilske jedrske elektrarne je eksplodiral 26. aprila 1986 med izvajanjem varnostnega preizkusa. Radioaktivni oblak je takrat prizadel skoraj vso Evropo, še posebej Ukrajino, Belorusijo in Rusijo, samo v Ukrajini pa naj bi posledice čutilo več kot dva milijona ljudi.

Razdejani reaktor so kmalu po nesreči prekrili s posebnim betonskim sarkofagom. Kasneje so ga obnovili, a sarkofag, v katerem je okoli 200 ton radioaktivne magme in na katerem se že pojavljajo razpoke, sedaj predstavlja grožnjo za okolje.

Jekleni sarkofag bodo poveznili čez betonskega Konzorcij Novarka, v katerem igrata glavno vlogo francoski gradbeni podjetji Bouygues in Vinci, je leta 2007 objavil poziv za ponudbe za gradnjo novega jeklenega sarkofaga, ki bo prekril starega in preprečil možnost radioaktivnega sevanja. Dela so začeli konec lanskega leta, končali pa naj bi jih leta 2015. Jekleno konstrukcijo, ki bo visoka 108 metrov in težka 20.000 ton, naj bi poveznili na obstoječi betonski sarkofag.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin