SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na deželnih volitvah velike izgube za Merklovo

0

termometer

Na volitvah v treh nemških zveznih deželah je vladajoča CDU kanclerke Angele Merkel zabeležila občutne izgube. V parlament pa se je prebila desna populistična Alternativa za Nemčijo (AfD).

Kot še pokazale projekcije televizij ARD in ZDF, so v Baden-Württembergu po napovedih sicer zmagali Zeleni ministrskega predsednika Winfrieda Kretschmanna z dobrimi 32 odstotki glasov in tako prvič postali najmočnejša stranka v kateri od zveznih dežel. Krščansko-demokratska unija (CDU) Merklove je v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila več kot deset odstotnih točk in s 27,5-odstotno podporo pristala na drugem mestu. Tretje mesto so tam s 13 odstotki glasov osvojili socialdemokrati (SPD), stranka AfD, ki so jo ustanovili leta 2013, pa je z 12,5 odstotki glasov pristala na četrtem mestu.

V deželi Porenje-Pfalško je največ glasov, 37,5 odstotka, dobila SPD ministrske predsednice Malu Dreyer. Drugo mesto je osvojila stranka CDU, ki je prejela 32,5 odstotka glasov, AfD pa je dobila od 10 do 11 odstotkov in se tako prvič prebila v deželni parlament.

Na Saškem-Anhalt pa se je CDU ministrskega predsednika Reinerja Haseloffa kljub precejšnji izgubi podpore obdržala na prvem mestu. Dobila je 30 odstotkov glasov. Na drugem mestu je pristala AfD, ki je dobila od 21,5 do 23 odstotkov glasov, na tretjem pa leva stranka Die Linke s 16,5-odstotno podporo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin