Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
29. 12. 2014,
14.39

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tine Kračun Inštitut za strateške rešitve Rusija

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 14.39

1 leto, 2 meseca

Na Balkanu se bojujeta Rusija in Zahod

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Jugovzhodni Evropi poteka boj za vpliv med Zahodom oziroma evroatlantskimi strukturami in Rusijo. Rusija povečuje svoje naložbe v teh državah, Črno goro pa verjetno čaka vabilo v Nato.

Tako pravi Tine Kračun, prvi mož ljubljanskega Inštituta za strateške rešitve. Ta inštitut je izdal publikacijo Strateška predvidevanja za Jugovzhodno Evropo za leto 2015 (Strategic Foresight 2015: South East Europe).

Največja nevarnost za Balkan so politične negotovosti Študija zajema vse države JV Evrope (Hrvaška, BiH, Črna gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija, Romunija, Bolgarija, Grčija in Turčija), temelji pa na tezi, da je politika tista, ki najpomembneje vpliva na trge, in da so gospodarski indikatorji šele na drugem mestu.

Največje tveganje za JV Evropo je porast političnih negotovosti, ugotavlja inštitut. Prihodnje leto bodo vse države v regiji doživele gospodarsko rast, a težava je, da se to ne kaže v vsakdanjem življenju: stopnje brezposelnosti so še vedno visoke, stopnja revščine se ne znižuje, kupna moč ostaja nizka …

Če ne bo izboljšanja življenja, grozi radikalizem "Naša teza je, da če se gospodarska rast ne bo začela kazati v vsakdanjem življenju, se lahko pojavi populizem, kar posledično pomeni politični radikalizem, to pa lahko vodi v povečanje politične negotovosti, kar lahko ogrozi gospodarski razvoj celotne regije," poudarja Kračun.

Trenutno je najšibkejša točka na jugovzhodu stare celine Grčija. V tej državi bodo prihodnje leto predčasne volitve, na katerih bodo radikalne stranke, kot sta Siriza in Zlata zarja, dobile veliko glasov. Sirizi javnomnenjske ankete celo napovedujejo zmago.

Vloga Rusije v JV Evropi Kot poudarja študija, so priložnosti za države JV Evrope zlasti povezane s privatizacijo. Veliko držav v regiji bo privatiziralo podjetja na področju telekomunikacij, energije in transporta. Grčija bo na primer šla v obsežno privatizacijo. Toda na drugi strani imajo države, kot so Hrvaška, BiH in Srbija, težave, saj ne najdejo ustreznega strateškega partnerja za svoja podjetja.

Kakšna pa je vloga Rusije v Jugovzhodni Evropi? Kračun pravi, da bo tudi v prihodnje na tem področju prisoten boj za vpliv med Rusijo in evroatlantskimi povezavami. Rusija povečuje svoje naložbe v vseh državah v regiji, na drugi strani pa se pričakuje, da bo Nato Črno goro povabil v svoje vrste.

Slovenski gospodarstveniki naj spremljajo družbene in politične spremembe Področje JV Evrope je za slovensko gospodarstvo zelo pomembno, saj je v tej regiji največ slovenskih tujih naložb. Kot opozarja Kračun, pa bodo morala slovenska podjetja, ki delujejo na teh trgih, v prihodnje veliko pozornosti namenjati spremljanju družbenih sprememb in političnih premikov. Ta tveganja morajo znati upravljati in se pred njimi tudi zavarovati.

Ne spreglejte