Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 7. 2013,
7.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

muslimani

Torek, 9. 7. 2013, 7.13

8 let

Muslimani po vsem svetu začenjajo postni mesec ramazan (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Muslimani začenjajo deveti mesec muslimanskega koledarja, ramazan, ki traja 30 dni. V njem od zore do sončnega zahoda izpolnjujejo dolžnost posta, razmišljajo o življenju in berejo Koran.

V Sloveniji se je za muslimane že začel prvi dan posta. Glede na Koran se ramazan začne, ko je po mlaju spet mogoče videti lunin krajec – letos je to v večini držav danes. Ob koncu ramazana muslimani praznujejo tridnevni ramazanski bajram.

Med postom se muslimani od zore do sončnega zahoda odrekajo hrani in pijači, pa tudi vsem strastem ter grdim mislim in besedam. To je čas, ko se posvečajo razmišljanju o življenju in preizkušajo svojo pripravljenost odreči se lagodnosti življenja. Dobrine in premoženje niso cilj življenja

Na ta način naj bi razumeli, da so dobrine in premoženje le sredstvo za življenje in ne njegov cilj. Ramazan je poleg tega mesec Korana, ko naj bi se muslimani intenzivno posvečali branju in razlagi svoje svete knjige.

Je eden od petih stebrov islama, med katerimi so tudi izpovedovanje vere v Alaha in njegovega preroka Mohameda, molitev petkrat na dan, dajanje miloščine revnim in bolnim ter romanje v Meko vsaj enkrat v življenju.

Ramazan sicer velja tudi za mesec miru in sprave. Kljub temu so islamistične teroristične organizacije v preteklosti tudi v postnem mesecu izvajale napade na "nevernike". Ramazan bodo zaznamovali tudi po številnih slovenskih mestih

V Sloveniji se je za muslimane ramazan začel že v ponedeljek, danes pa je prvi postni dan. Slovenska islamska skupnost v tem času aktivnosti načrtuje v 18 mestih po vsej državi. Najpomembnejša je večerna molitev (teravih-namaz), organizirane pa bodo tudi skupne večerje ob koncu posta (iftar). V Ljubljani, Velenju, Kopru in na Jesenicah bodo organizirali iftarje za mladino.

Predstavniki islamske skupnosti bodo obiskali vse krajevne odbore (džemate) v Sloveniji, sodelovali na iftarjih in nagovarjali vernike. Moto letošnjega postnega meseca je pravilna vzgoja otrok in mladine, zato bodo tudi predavanja v tem času posvečena tej temi.

Ne spreglejte