Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
17. 11. 2017,
6.56

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

vojska Robert Mugabe Zimbabve

Petek, 17. 11. 2017, 6.56

6 let, 5 mesecev

Mugabe zaspal med prvim javnim nastopom po vojaškem posredovanju

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
robert mugabe | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dva dni po tem, ko je vojska prevzela nadzor v državi, naj bi Robert Mugabe, dolgoletni voditelj Zimbabveja, zavračal pozive k takojšnjemu odstopu.

Medtem ko ljudje v Zimamvbeju z zadržanim dihom spremljajo zatišje, ki sledi potezi vojske, potekajo pogovori o prehodni vladi, je Mugabe - na oblasti v državi je že od leta 1981 - uradno še vedno vodi to afriško državo.

V četrtek je v javnost prišla fotografija, na kateri se Mugabe pogovarja z voditeljem vojske Constantinom Chiwengo. Mugabeja je sicer v sredo vojska zaprla v njegovo hišo, ki jo 93-letnik ne sme zapustiti. Zimambvejske prve dame, Grace Mugabe, od vojaškega udara niso videli, po nekaterih informacijah je pobegnila v tujino. Mugabe pa se je prvič po posredovanju vojske pojavil v javnosti, ko se je v Harareju udeležil podelitve diplom. Množica ga je pozdravila, potem ko je nagovoril zbrane, poroča Reuters. Dogodki zadnjih dni pa so očitno terjali svoj davek, saj so kamere Mugabeja ujele, kako je med slovesnostjo zaspal.

Prav namera prvega zimambvejskega para, da bi prvo doma ustoličila kot naslednico predsednika Mugabeja, je v osrčju političnega prevrata. Vojska se je za neke vrste državni udar odločila po tem, ko je Mugabe prejšnji teden odstavil podpredsednika Emmersona Mnangagwa. Po Mnangagwovi odstavitvi so se odločili ukrepati njegovi vojaški zavezniki.

Vojska je sporočila, da se pogovarja s predsednikom ter da je prišlo do napredka glede "kriminalcev" okoli predsednika, a ni pojasnila, kaj naj bi to pomenilo. Od srede je v priporu več pomembnih predstavnikov vlade.

Odhod Mugabeja le še vprašanje časa?

Mugabe se je v četrtek pogovarjal tudi z regionalnimi odposlaniki, viri pa po poročanju tujih medijev navajajo, da do sedaj ni pristal na predajo oblasti. Viri so za CNN sicer povedali, da pogovori o tranziciji potekajo ter da je odhod Mugabeja že dogovorjen.

Voditelj opozicijskega Gibanja za demokratične spremembe (MDC-T) Morgan Tsvangirai je dejal, da je "v interesu ljudi", da bi Mugabe odstopil takoj. Tsvangirai, ki je po spornih volitvah leta 2008 dosegel dogovor z Mugabejem o delitvi oblasti in je do leta 2013 služil kot premier, se je po sredinem posredovanju vojske vrnil v Harare iz tujine, kjer je bil na zdravljenju raka.

Mnangagwovi, sam nekoč zaveznik Mugabeja, ki mu je celotno njegovo vladavino služil kot desna roka, se je medtem po trditvah neimenovanega vira za AFP vrnil v državo.

Ne spreglejte