Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Afganistan ženske ženske zakon

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 10.13

8 let

"Mož, ki posili svojo ženo, ne sme biti kaznovan"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Konservativni poslanci nasprotujejo zakonu, ki bi zaščitil Afganistanke. Trdijo, da nekateri deli zakona kršijo islamska načela in opogumljajo ženske, da imajo spolne odnose zunaj zakonske zveze.

Razprava o zakonu o preprečevanju nasilja nad ženskami v Afganistanu je bila prekinjena po samo 15 minutah, saj so sprejetju ostro nasprotovali konservativni poslanci.

Zakon v veljavi že od leta 2009 Zakon, ki med drugim preprečuje poroke z mladoletnicami in prisilne zakonske zveze, je sicer na podlagi odloka predsednika Hamida Karzaja v veljavi že od leta 2009, vendar do zdaj še niso glasovali o njegovem sprejetju, niti niso imeli razprave na to temo. Kljub temu je bilo na podlagi predlaganega zakona obsojenih že na stotine ljudi. Razprava v parlamentu je potekala na zahtevo aktivistke Favzije Kofi, ki je želela, da se zakon okrepi s sprejetjem v parlamentu, s tem pa bi preprečili tudi njegovo morebitno ukinitev, ob menjavi predsednika države.

Pričakovano je bilo, da bo v parlamentu tokrat le prišlo do napredka, vendar so konservativni poslanci obtožili Karzaja, da je z odlokom kršil šeriatsko pravo. Vztrajali so, da se nov zakon spremeni in da se vanj zapiše uredba, ki bo zagotavljala, da tisti mož, ki posili svojo ženo, ne sme biti kaznovan.

Proti zakonu tudi nekatere ženske Aktivistka Kofi je bila nad razpletom v parlamentu zelo razočarana, saj so, kot je dejala, proti zakonu glasovale tudi nekatere ženske.

Če žrtve posilstva ne bi bile več obtožne prešuštva, kot to predvideva zakon, poslanka Nasirulah Sadikizada Neli meni, da bi to privedlo do družbenega kaosa, saj bi to spodbudilo ženske k spolnemu odnosu zunaj zakonske zveze, ki bi lahko trdile, da so bile posiljene, če bi jih ujeli.

Ne spreglejte