Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2023,
6.21

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

120

Natisni članek

vojna moblizacija Rusija Ukrajina

Četrtek, 12. 1. 2023, 6.21

3 mesece, 3 tedne

323. DAN VOJNE V UKRAJINI

Putin izgubil živce na televiziji: Imaš mesec dni časa …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

120

Vladimir Putin | "Ali se ne zavedaš, v kakšni situaciji smo?" se je Putin v javnosti znašal nad svojim ministrom. | Foto Reuters

"Ali se ne zavedaš, v kakšni situaciji smo?" se je Putin v javnosti znašal nad svojim ministrom.

Foto: Reuters

"To traja predolgo. Zakaj se norčuješ? Kdaj bodo podpisane pogodbe?" je ruski predsednik Vladimir Putin v neposrednem televizijskem prenosu seje vlade nadiral svojega ministra za trgovino in industrijo Denisa Manturova.

 Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

20.54 
Zelenski vojakom zagotovil vso potrebno podporo za obrambo Soledarja in Bahmuta
18.32 Banksyjeva spletna dražba za Ukrajino tarča domnevnih napadov iz Rusije
15.50 Putin izgubil živce na televiziji: Imaš mesec dni časa …
14.40 Prelomnica v vojni: je to nemški blagoslov za pošiljanje tankov Ukrajini?
13.22 Rusi priznali, da niso v celoti zasedli Soledarja: Tam so še ukrajinske sile
11.44 V Soledarju še vedno potekajo boji. Tam je še 500 civilistov, ki ne morejo pobegniti.
9.08 Tudi Zelenski zanikal rusko zavzetje Soledarja
9.05 Iz prsi ukrajinskega vojaka uspešno odstranili granato
8.26 Ukrajinci: V enem napadu v Soledarju ubitih več kot sto Ruskih vojakov 
7.36 Velika Britanija: Nismo se še odločili, ali bomo Ukrajini dostavili tanke
6.33 Ukrajina: Rusija moškim, ki izpolnjujejo pogoje za služenje vojaškega roka, preprečuje, da bi zapustili državo
6.25 Objavljeni so zračni posnetki uničenega Soledarja 

20.54 Zelenski vojakom zagotovil vso potrebno podporo za obrambo Soledarja in Bahmuta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zagotovil, da bodo ukrajinski vojaki, ki se upirajo ruskim napadom v mestih Soledar in Bahmut na vzhodu države, dobili vso podporo, ki jo potrebujejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Želim poudariti, da bodo enote, ki branijo mesti, hitro in nemoteno oskrbljene s strelivom in vsem, kar potrebujejo," je po sestanku generalštaba v Kijevu napovedal Zelenski.

Ker v okolici Soledarja divjajo hudi spopadi, bi Rusija lahko na fronto vpoklicala tudi padalce, ki bi delovali kot relativno elitne sile za hitro posredovanje, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenjuje britansko obrambno ministrstvo.

Moskva medtem vztraja pri ciljih, ki si jih je zastavila ob začetku invazije februarja lani, in sicer pridobiti popoln nadzor nad štirimi priključenimi regijami Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska vojska že več tednov poskuša prebiti ukrajinske obrambne črte v tem delu Ukrajine. Mesti Soledar in Bahmut, ki ju loči le 15 kilometrov, želi Rusija osvojiti za vsako ceno, da bi spremenila potek vojne. Obramba mest je ključnega pomena za ohranitev obrambnega zidu, ki ščiti Slovjansk in Kramatorsk, večji mesti v Donbasu, ki sta še pod ukrajinskim nadzorom.

Po mnenju vojaškega analitika Anatolija Hramčihina bi rusko zavzetje Soledarja, pred vojno majhnega mesta s približno 10.000 prebivalci, ki je zdaj popolnoma uničeno, Moskvi po številnih ponižujočih neuspehih končno omogočilo vojaško zmago, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18.32 Banksyjeva spletna dražba za Ukrajino tarča domnevnih napadov iz Rusije

Fundacija Legacy of War je sporočila, da je bila spletna dražba Banksyjevih grafik za Ukrajino tarča več tisoč napadov, domnevno iz Rusije. Kot so sporočili, je bilo 3500 lažnih registracij za 50 grafik s podobo bele miške, vrednih po 5000 funtov.

Anonimni britanski ulični umetnik je, kot je razkril, ustvaril 50 grafik, ki jih je namenil prodaji, sredstva pa bo namenil humanitarni organizaciji za pomoč Ukrajini. Ob fotografiji ene od grafik je na Instagramu zapisal: "Izdelal sem 50 teh sitotiskov, ves izkupiček pa bo namenjen našim prijateljem v Ukrajini."

Mednarodna dobrodelna organizacija s sedežem v Združenem kraljestvu po pisanju spletnega portala The Guardian zagotavlja podporo civilistom, ki so bili prizadeti v spopadih.

Kdor je želel priti do sitotiska, se je moral za podobo bele miške, ki je zdrsnila navzdol po škatli z napisom fragile, prijaviti prek spleta. Vendar je po navedbah fundacije Legacy of War prišlo do težave z lažnimi registracijami.

"Trenutno pregledujemo registrirane vnose in v kratkem bomo obvestili uspešne prijavitelje," je dobrodelna organizacija zapisala v izjavi na svoji spletni strani. "Zahvaljujemo se vam za podporo. Spletno mesto je prejelo več kot milijon zahtevkov (in 3500 sovražnih napadov z ruskih IP-naslovov), zato cenimo vašo potrpežljivost v tem trenutku."

15.50 Putin izgubil živce na televiziji: Imaš mesec dni časa …

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojega ministra za trgovino in industrijo Denisa Manturova javno okaral na sestanku vlade, ki ga je v živo prenašala ruska nacionalna televizija, poroča BBC. Minister, ki je sicer že več kot desetletje eden najtesnejših Putinovih sodelavcev, se je na tnalu znašel zaradi pomanjkanja tako vojaških kot civilnih letal in helikopterjev ter nadomestnih delov zanje.

"To traja predolgo. Zakaj se norčuješ? Kdaj bodo podpisane pogodbe?" je Putin nadiral svojega ministra. "Teh 700 plovil, podjetja sploh še niso dobila naročil," je bil jezen Putin in Manturovu zabičal, da ima mesec dni časa, da reši težave z nabavo. "Ali se ne zavedaš, v kakšni situaciji smo?" se je Putin v javnosti znašal nad svojim ministrom.

Rusiji sicer primanjkuje tako civilnih kot vojaških letal in helikopterjev že vse od uvedbe sankcij Zahoda. Spomnimo, po začetku invazije sta tako Airbus kot Boeing prekinila dobavo rezervnih delov ruskim podjetjem, prav tako pa sta ustavila tudi prodajo novih letal. Aeroflot se zato sooča z velikim pomanjkanjem in letalske linije znotraj Rusije so vse bolj okrnjene.

Tudi ruska vojska se sooča s težavami, kako nadomestiti izgubljena letala in helikopterje. Slednje je ruska vojska opremljala z motorji iz Ukrajine in njihova dobava se je seveda po začetku invazije ustavila. Rusija je sicer poizkušala doma vzpostaviti proizvodnjo rezervnih delov, vendar, kot razkriva izbruh Putina, jim vse ne gre po načrtih.

14.40 Prelomnica v vojni: je to nemški blagoslov za pošiljanje tankov Ukrajini?

"Nemčija ne bi smela stati na poti drugim državam, ki želijo pomagati Ukrajini," je danes po poročanju The Guardiana dejal podpredsednik nemške vlade Robert Habeck. Ta je s tem posredno odgovoril na vprašanje, kako komentira včerajšnjo napoved Poljske, da bo Ukrajini poslala nemške tanke Leopard 2s.

Zakaj je izjava nemškega podkanclerja pomembna? Več kot dva tisoč nemških tankov imajo različne evropske države, vendar jih ne smejo poslati v Ukrajino brez odobritve Berlina. Nemčija je do danes močno nasprotovala ideji o pošiljanju tankov Ukrajincem, ki za te prosijo že vse od začetka ruske invazije. Večina vojaških analitikov medtem že mesece poudarja, da je glavna pomanjkljivost ukrajinske vojske prav pomanjkanje tankov, s pomočjo katerih naj bi Ukrajinci veliko hitreje premagali okupatorsko vojsko.

Če je Berlin res popustil in bo dovolil izvoz nemških tankov v Ukrajino, se bo torej najverjetneje situacija na bojišču obrnila v korist ukrajinske vojske. Vsi zahodni komentatorji in analitiki se namreč strinjajo, da sta trenutno ruska in ukrajinska vojska preveč izenačeni na bojišču, da bi katerakoli stran lahko izvedla uspešno ofenzivo. Lep primer nemoči obeh vojsk je malo mesto Soledar (v velikosti Škofje Loke), ki ga ruska vojska že nekaj dni neuspešno poizkuša osvojiti.

Rusija naj bi sicer po predvidevanjih analitikov imela med 12 in 18 tisoč tankov, vendar jih je večina še iz časa Sovjetske zveze in so proti modernemu orožju relativno neučinkoviti. To dokazujejo tudi trditve ukrajinske vojske, ki naj bi od začetka invazije uničila že več kot tisoč ruskih tankov.

13.22 Rusi priznali, da niso v celoti zasedli Soledarja: Tam so še ukrajinske sile

"V mestu Soledar so še vedno ostali ukrajinski vojaki," so danes sporočile ruske oblasti v regiji Doneck, poroča Sky News. Spomnimo, vodja skupine plačancev Wagner Jevgenij Prigožin je včeraj povedal, da je bil Soledar popolnoma osvobojen in da je bilo ubitih 500 ukrajinskih vojakov.

Ruske oblasti dodajajo, da je zahodni del mesta pod njihovim nadzorom. Ukrajina je zanikala, da bi Rusi zavzeli Soledar, in navedla, da za to mesto še vedno potekajo hudi boji. Kijev je danes sporočil, da Rusija kopiči sile v bližini Soledarja, ukrajinska vojska pa se upira in drži svoje položaje.

Namestnica obrambnega ministra Hana Maljar je dejala, da se je število ruskih enot povečalo z 250 na 280, saj si Moskva prizadeva prevzeti "strateško pobudo". "V smeri Soledarja potekajo hudi boji. Rusi hodijo po svojih mrtvih," je dejala Maljarjeva.

11.44 V Soledarju še vedno potekajo boji. Tam je še 500 civilistov, ki ne morejo pobegniti.

"Ruske in ukrajinske sile se še naprej borijo za mesto Soledar. V njem še vedno ostaja 523 civilistov," je dejal Pavlo Kirilenko, guverner regije Doneck. 

"Večina jih je starejša od 50 let, nimamo podatkov, da so med njimi otroci. Ne gre za to, da nočejo zapustiti mesta. Po svojih najboljših močeh jim pomagamo oditi. Evakuacija ni mogoča. Evakuacijo bomo nadaljevali, ko bo mogoče tja priti s posebnim prevozom in nato zapustiti območje," je dejal Kirilenko, poroča CNN.

Soledar Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters 9.08 Tudi Zelenski zanikal rusko zavzetje Soledarja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer zanikal, da so ruske sile prevzele nadzor nad mestom Soledar na vzhodu Ukrajine. "Fronta v regiji Doneck se drži," je dejal v svojem rednem nagovoru in zmago v bitki za mesto, ki jo je razglasila ruska najemniška skupina Wagner, označil za propagando, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zdaj se teroristična država in njeni propagandisti poskušajo pretvarjati, da je del našega mesta Soledar – mesta, ki so ga napadalci skoraj v celoti uničili – nekakšna last Rusije," je dejal Zelenski ter poudaril, da se boji nadaljujejo in da delajo vse, da bi okrepili ukrajinsko obrambo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fotogalerija
1 / 2

Da so pripadniki skupine Wagner zavzeli Soledar, je v torek zvečer sporočil vodja skupine in oligarh Jevgenij Prigožin, medtem ko v Kremlju zavzetja niso potrdili. Prigožinove trditve je nato v sredo najprej zanikal oddelek za strateško komuniciranje ukrajinske vojske, ki je sporočil, da Soledar ostaja ukrajinski.

S trditvami o domnevnem uspehu je Rusija po mnenju ukrajinske strani poskušala zavajati svoje prebivalstvo in "podpirati mobilizacijo".

Če bi Soledar, ki leži približno 15 kilometrov od strateško prav tako pomembnega mesta Bahmut, padel v ruske roke, bi to pomenilo prvo pomembno ozemeljsko pridobitev ruskih sil v zadnjih mesecih.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da Rusija v bitki za mesto trpi "ogromne izgube", vendar je obenem priznal, da so žrtve tudi na ukrajinski strani. Po njegovih besedah so spopadi v Soledarju in Bahmutu "najbolj krvavi" v vojni do zdaj.

Ruske sile v Ukrajini so ob tem v sredo dobile novega poveljnika. Na čelo "posebne vojaške operacije v Ukrajini" je ruski obrambni minister Sergej Šojgu imenoval načelnika generalštaba ruskih sil Valerija Gerasimova. Ta je na tem položaju zamenjal generala Sergeja Surovikina, ki je bil imenovan oktobra lani.

Ruske sile naj bi medtem v sredo napadale tudi mesto Harkov, boji pa so se nadaljevali tudi v južni regiji Herson, kjer naj bi ruski izstrelek zadel porodnišnico in povzročil požar.

9.05 Iz prsi ukrajinskega vojaka uspešno odstranili granato

Ukrajinskemu vojaku so kirurgi iz prsi uspešno odstranili neeksplodirano granato, so sporočili visoki uradniki v Kijevu.

Več preberite tukaj:

Granata
Novice Iz prsi ukrajinskega vojaka uspešno odstranil granato: "Vsak trenutek bi lahko eksplodirala"

8.26 Ukrajinci: V enem napadu v Soledarju ubitih več kot sto Ruskih vojakov 

Ukrajinske sile naj bi zgodaj zjutraj izstrelile raketo na ruske enote, je povedalo poveljstvo ukrajinskih sil za posebne operacije v posodobitvi zgodaj zjutraj.

Ukrajinska vojska trdi, da so njene sile v omenjenem napadu na Soledar ubile več kot sto ruskih vojakov.

7.36 Velika Britanija: Nismo se še odločili, ali bomo Ukrajini dostavili tanke

Britanski obrambni minister za nabavo Alex Chalk je potrdil, da se vlada še vedno ni odločila, ali bo v Ukrajino poslala tanke.

"Moram biti jasen, da o tem ni bila sprejeta nobena odločitev. Takšna poteza bi imela tudi simbolični pomen in bi Ukrajini zagotovila dodatne zmogljivosti," je, kot poroča Sky News, dejal Chalk.

6.33 Ukrajina: Rusija moškim, ki izpolnjujejo pogoje za služenje vojaškega roka, preprečuje, da bi zapustili državo

Ukrajinski obveščevalci trdijo, da je ruskim nabornikom trenutno prepovedano zapustiti Rusijo, piše Sky News.

Ruska FSB je mejnemu nadzoru države ukazala, naj nabornikom prepreči odhod, je sporočila ukrajinska obrambna obveščevalna služba. Odredba naj bi veljala od 9. januarja.

Prav tako je onemogočen odhod ljudi, ki so "omejeno sposobni za vojaško službo" in vpisani v rezervno sestavo.

Zahodni strokovnjaki menijo, da Rusija načrtuje nove ofenzive v začetku tega leta, Ukrajina pa je opozorila, da bi Moskva lahko sprožila popolno mobilizacijo.

6.25 Objavljeni so zračni posnetki uničenega Soledarja  

 
Ukrajina
Novice Rusi rekrutirali 30 prebivalcev doneške regije, med njimi so štirje invalidi
Ukrajina
Novice Spet menjave na vrhu: bo ta general Putinu prinesel preobrat v Ukrajini?
plin
Novice Topla zima rešuje Evropo: Toliko plina bo ostalo Nemcem
Leopard
Novice Nemčija kljub pritiskom zadržana do pošiljanja tankov v Ukrajino

Ne spreglejte