Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
19.49

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

napad morski pes

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 19.49

5 let, 8 mesecev

Morski psi v Jadranu do zdaj ubili 11 ljudi, edini preživeli je Slovenec

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

veliki beli morski pes | Foto Beat von Niederhaeusern/ALNITAK

Foto: Beat von Niederhaeusern/ALNITAK

Morski psi so v Jadranskem morju do zdaj ubili 11 ljudi, prva znana žrtev je bila 17-letna Slovenka, ki jo je morski pes leta 1934 napadel v morju na obali Kraljevice. Ugriz morskega psa je v Jadranu do zdaj preživel le Slovenec.

V Rdečem morju je pretekli teden morski pes napadel in ubil češkega turista. Napadi morskih psov so v Rdečem morju razmeroma redki, to je bil namreč prvi napad po letu 2015, ko je morski pes ubil nemškega turista.

Napadi morskih psov so redki tudi v Jadranskem morju, nazadnje je bil njegova žrtev Slovenec Damijan Pesek, ki pa je napad preživel.

Morski pes Avstralija
Novice Morski pes ubil češkega turista v Rdečem morju

Kako se je Slovencu uspelo rešiti iz ust morskega psa

Oktobra bo minilo deset let, odkar je Peska, sicer pripadnika Slovenske vojske, med podvodnim ribolovom v zalivu Mala Smokva na Visu napadel skoraj pet metrov velik beli morski pes in ga ugriznil v levo podkolenico ter mu raztrgal mišice na levi nogi. V paniki se je začel boriti z morskim psom in se uspel iztrgati iz njegovih zob.

Odkar se vodi statistika napadov morskih psov, je organizacija Shark Research Institute v zadnjih 150 letih v Jadranu naštela 11 smrtnih napadov morskih psov, od tega devet na hrvaškem delu. Hrvatov med žrtvami ni bilo, je bila pa prva žrtev 17-letna Slovenka.

Ljubljančanko Vero Novak je avgusta 1934 morski pes napadel pred Kraljevico. Zadnja žrtev morskega psa v Jadranu pa je bil 21-letni Nemec Rolf Schneider, ki ga je beli morski pes zgrabil avgusta 1974 v bližini Omiša.

Skoraj 30 vrst, nevarni le dve

V hrvaškem morju živi 29 različnih vrst morskega psa, med katerimi sta za človeka potencialno nevarni le dve vrsti, in sicer beli morski pes in mako, a sta oba zelo redka in bolj ali manj živita le na odprtem morju.

Belega morskega psa so nazadnje opazili junija letos na Balearih, v Jadranskem morju pa lani oktobra, in sicer v bližini italijanskega mesta Rimini. Takrat so ga tudi posneli.

V svetu v povprečju 67 napadov morskih psov letno

Beli morski pes je strogo zaščiten, prepovedano ga je loviti ali vznemirjati. Človeka napade le redko, običajno le, če ga zamenja za tuno ali tjulnja. Tudi Damijan Pesek je imel v času napada okoli pasu privezano morsko ribo gof, kar je verjetno privabilo morskega psa.

Po podatkih mednarodnega arhiva napadov morskih psov (Isaf) s Floride naj bi se vsako leto zgodilo v povprečju 67 napadov morskih psov, od tega naj bi se jih v povprečju dobrih pet končalo s smrtjo.

Možnosti, da vas napade morski pes, so zelo majhne, in sicer 1 proti 11,5 milijona, da bi zaradi napada umrli, pa celo 1 proti 268 milijonov. Po navedbah raziskovalcev večino napadov morskih psov izzove človek sam.

Ne spreglejte