Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2018,
15.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,52

4

Natisni članek

eksplozija Italija Bologna

Ponedeljek, 6. 8. 2018, 15.30

5 let, 8 mesecev

Italijanska policija objavila posnetek eksplozije na avtocesti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,52

4

V bližini letališča v Bologni je na avtocesti zaradi domnevnega trčenja v druga vozila danes popoldne okoli 14. ure eksplodiral tovornjak cisterna z gorivom. Izbruhnil je požar, slišati je bilo več eksplozij, po poročanju italijanskih medijev sta umrli dve osebi, okoli 70 je poškodovanih, od tega najmanj 14 huje. Gasilcem je požar uspelo pogasiti v dveh urah, iskanje žrtev med ruševinami pa se nadaljuje.

Dve osebi so prepeljali v bolnišnico zaradi hudih opeklin. Med poškodovanimi je tudi 11 karabinerjev in dva policista, ki so usmerjali promet po neki nesreči.

Trčenje se je zgodilo na avtocestnem kraku, ki skozi mesto Bologna povezuje tako imenovano avtocesto sonca Milano-Neapelj oziroma ki po zahodni strani države povezuje sever in jug Italije, ter avtocesto A14 Bologna-Taranto. Po trčenju tovornjaka, ki je prevažal vnetljive snovi, in večjega števila vozil je izbruhnil požar, ki mu je sledilo več eksplozij.

Policija je objavila video posnetek, na katerem je videti, kako se je tovornjak cisterna od zadaj zaletel v tovornjak, pred katerim je peljala strnjena kolona vozil, in pri tem zagorel. V goreče vozilo se je nato od zadaj zaletel drug tovornjak. Nato je odjeknila silovita eksplozija, ki je ogenj in dim ponesla čez celotno avtocesto.

Ob eksploziji popokale šipe stavb

Zvok eksplozij je bil tako silovit, da so ga slišali v polovici Bologne; na širšem urbanem območju mesta živi skoraj 1,4 milijona prebivalcev. Sila je povzročila tudi pokanje šip številnih zgradb na območju.

Glede na obsežnost požara reševalci pričakujejo, da bi število poškodovanih lahko še naraslo. Poškodovali se niso le v trčenju, za nekatere so bili usodni deli zrušenega nadvoza.

Med drugim je namreč eksplozija prizadela tudi številne prodajalne vozil, ki so ravno pod tem delom avtoceste. Po poročanju časnika La Repubblica na spletni strani naj bi se zgodilo več verižnih eksplozij v avtomobilih dveh prodajaln vozil. Poškodovanih naj bi bilo nekaj tamkajšnjih zaposlenih in tudi številna tam parkirana vozila.

Stanovalce so evakuirali, eksplozija zrušila nadvoz

Vse območje so po poročanju Anse zaprli za promet, da bi omogočili lažje delo reševalcev, bojijo se tudi, da bi se zrušil še kak objekt, saj je eksplozija delno zrušila enega od nadvozov nad avtocesto Bologna-Taranto in zasula tudi cesto pod seboj.

Bolonjska občina je prebivalce pozvala, naj se odpravijo z avtomobili na pot samo v primeru nuje, saj je promet v tem delu mesta popolnoma ohromljen. Stanovalce z  bližnjega območja so evakuirali.

Avtocesta je na tem odseku v obe smeri zaprta za ves promet, po navedbah Anse pa bo potrebnega kar nekaj časa, da bodo promet na odseku, ki povezuje vzhod in zahod Italije, znova vzpostavili.

Z letališča, mimo katerega teče avtocesta, so sporočili, da nesreča ne ovira letalskega prometa.

Na fotografijah in videoposnetkih je mogoče videti črn gost dim, ki se vali v zrak, ter zažgane avtomobile na bližnjem parkirišču. Avtocesta je v vse smeri zaprta za promet, zaprtih je tudi nekaj drugih bližnjih cest.

Danes pa se je na italijanskih cestah zgodila še ena nesreča. V čelnem trčenju tovornjaka s priklopnikom in kombija, ki je prevažal sezonske delavce iz Afrike, je v bližini južnoitalijanskega mesta Foggia umrlo 12 oseb.

Ne spreglejte