Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2022,
17.37

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

116

Natisni članek

presaditev srca COVID-19 cepljenje

Torek, 25. 1. 2022, 17.37

2 leti, 4 mesece

Mladega očeta bi lahko rešili smrti, a se noče cepiti proti covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

116

Presaditev srca | "Po kakršni koli presaditvi, pa naj gre za srce ali ledvico, je vaš imunski sistem izklopljen. Ubije vas lahko navaden prehlad, gripa, covid-19. Organi za presaditve, ki jih imamo na voljo, so redki in dragoceni. Ne bomo jih dali nekomu, ki ima slabe možnosti za preživetje po operaciji v primerjavi z nekom, ki se je cepil," so v bolnišnici Brigham and Women's utemeljili odločitev, da so 31-letnega očeta dveh otrok umaknili s seznama kandidatov za presaditev srca.  | Foto Reuters

"Po kakršni koli presaditvi, pa naj gre za srce ali ledvico, je vaš imunski sistem izklopljen. Ubije vas lahko navaden prehlad, gripa, covid-19. Organi za presaditve, ki jih imamo na voljo, so redki in dragoceni. Ne bomo jih dali nekomu, ki ima slabe možnosti za preživetje po operaciji v primerjavi z nekom, ki se je cepil," so v bolnišnici Brigham and Women's utemeljili odločitev, da so 31-letnega očeta dveh otrok umaknili s seznama kandidatov za presaditev srca. 

Foto: Reuters

Enaintridesetletni Američan DJ Ferguson, oče dveh otrok, še eden pa je na poti, nujno potrebuje presaditev srca, saj mu njegovo odpoveduje. V bolnišnici Brigham and Women's v mestu Boston, kjer se Ferguson trenutno bori za življenje, pa mu srca ne želijo več presaditi. Ferguson zaradi lastnih prepričanj namreč zavrača cepljenje proti bolezni covid-19, zdravniki pa so mnenja, da bi bil postopek presaditve zaradi tega preveč tvegan. Ferguson bi imel po posegu namreč tako rekoč neobstoječ imunski sistem, zaradi česar bi covid-19 (pa tudi navaden prehlad ali gripa) zanj pomenil preveliko grožnjo. Novega srca je preprosto preveč škoda, pravijo v bolnišnici. 

Presaditev srca
Novice Pomembna prelomnica v zdravstvu: prvi človek prejel prašičje srce #video

DJ Ferguson je bil na samem vrhu seznama kandidatov za presaditev srca, a so mu jo v bolnišnici odrekli, ker z izvedbo presaditve ne bi sledili protokolu za tovrstne posege, so po poročanju medija CBS sporočili njegovi družinski člani.

Enaintridesetletnik namreč zavrača cepljenje proti bolezni covid-19, ki pa ga bolnišnica zahteva od vseh bolnikov, ki jih čaka presaditev organov. 

Bolnišnica dragocenega delujočega srca noče presaditi nekomu, ki bi ga po operaciji smrtno ogrožale nalezljive bolezni

V bolnišnici pojasnjujejo, da gre za standardni pogoj, ki mora biti izpolnjen pred tako zahtevnim operacijskim posegom. Cepljenje proti bolezni covid-19 je le ena od več imunizacij, ki jih mora opraviti bolnik. Neredko so zahtevane tudi drastične spremembe življenjskega sloga, kot je prenehanje kajenja ali uživanja alkohola.

"Po kakršnikoli presaditvi, pa naj gre za srce ali ledvico, je vaš imunski sistem izklopljen. Ubije vas lahko navaden prehlad, gripa, covid-19. Organi za presaditve, ki jih imamo na voljo, so redki in dragoceni. Ne bomo jih dali nekomu, ki ima slabe možnosti za preživetje po operaciji v primerjavi z nekom, ki se je cepil," so pojasnili v bolnišnici Brigham and Women's. 

Enaintridesetletnemu Fergusonu popušča srce. V družini pravijo, da bodo upali na najboljše. S pravilom bolnišnice, da morajo kandidati za presaditve organov prejeti zahtevana cepiva, se ne strinjajo. | Foto: Twitter / Posnetek zaslona Enaintridesetletnemu Fergusonu popušča srce. V družini pravijo, da bodo upali na najboljše. S pravilom bolnišnice, da morajo kandidati za presaditve organov prejeti zahtevana cepiva, se ne strinjajo. Foto: Twitter / Posnetek zaslona

"Njegovo telo, njegova izbira"

V družini Ferguson ne vedo, kaj storiti. Razmišljali so, da bi bolnika premestili v drugo bolnišnico, a ni zagotovila, da bi preživel pot. Zelo so sicer pohvalili osebje v bolnišnici Brigham and Women's, češ da za sina skrbijo zelo dobro. A kljub temu se ne strinjajo s pravilom, da morajo biti kandidati za presaditev organov cepljeni. 

Oče David Ferguson je za medije še dejal, da se njegov sin s srčno boleznijo bojuje zelo pogumno in da ga zelo spoštuje, ker tudi ob največji življenjski preizkušnji ostaja zvest svojim načelom. "Njegovo telo, njegova izbira," meni oče. 

Ne spreglejte