Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2019,
15.43

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

digitalni velikani Facebook Google Libra

Četrtek, 18. 7. 2019, 15.43

4 leta, 9 mesecev

Ministri G7 naklonjeni obdavčenju digitalnih velikanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Google | Finančni ministri skupine G7 so dosegli dogovor o načrtu za obdavčitev tehnoloških velikanov, kot so Google, Amazon, Facebook in Apple. | Foto Matic Tomšič / Reuters

Finančni ministri skupine G7 so dosegli dogovor o načrtu za obdavčitev tehnoloških velikanov, kot so Google, Amazon, Facebook in Apple.

Foto: Matic Tomšič / Reuters

Finančni ministri skupine najbolj razvitih svetovnih gospodarstev G7 so na zasedanju v Franciji dosegli dogovor o načrtu za obdavčitev digitalnih velikanov. Nova pravila naj bi določila minimalno davčno stopnjo, hkrati pa podjetjem omogočila nadaljnje delovanje v državah, kjer niso fizično prisotna. Ministri so bili kritični tudi do Facebookove libre.

Finančni ministri so podprli oblikovanje pravil o davku za podjetja, ki v posamični državi niso fizično prisotna, a v njej delujejo prek spleta, so sporočili predstavniki Francije, ki letos predseduje skupini G7. "Nova pravila bi morala nasloviti nove poslovne modele in omogočiti podjetjem poslovanje na ozemljih, kjer nimajo fizične prisotnosti," izjavo povzemajo tuji mediji. Dogovor naj bi članice skupine G7 sprejele do leta 2020.

FaceApp
Novice Resnica o paniki zaradi postaranih obrazov

Višina davka bo še stvar pogajanj

Dogovor sicer ne meri izključno na digitalna podjetja, se pa nanaša na tako imenovani digitalni poslovni model. "Ministri so se strinjali, da bi minimalna raven efektivne obdavčitve pripomogla k zagotavljanju, da podjetja plačajo pošten delež davka," navaja izjava. Višina davka bo še stvar pogajanj, je povedal neimenovani francoski uradnik.

Dogovor ne cilja izključno na digitalna podjetja, ampak se pa nanaša na tako imenovani digitalni poslovni model. | Foto: Reuters Dogovor ne cilja izključno na digitalna podjetja, ampak se pa nanaša na tako imenovani digitalni poslovni model. Foto: Reuters

Nova pravila naj bi nastajala v okviru skupine G20 ter pod okriljem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Osnovni okvir naj bi bil jasen do januarja 2020, rešitve pa sprejete do konca omenjenega leta. Soglasje na ravni skupine G7 je prišlo po dolgih in zahtevnih pogovorih, ki so se po navedbah virov danes zavlekli v jutranje ure.

Pred tem sta se Francija in ZDA zapletli v spor, ker je francoski parlament ta mesec sprejel zakonodajo, ki bo uvedla davek za digitalne velikane na francoskih tleh. Poteza bo prizadela predvsem ameriške velikane, kot so Google, Apple, Facebook in Amazon. Francija vztraja, da bo svoj davek ukinila šele, ko bo sprejet enakovreden mednarodni ukrep. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je dejal, da so ministri danes dosegli pomemben napredek in velik korak v pravo smer, a dodal, da jih čaka še veliko dela.

Korporacija. Davek. Slovenija.
Novice Koliko davka v Sloveniji plačujeta Google in Facebook? Malo.

 

Ministri držav G7 kritični do libre 

Ministri so se dotaknili tudi teme novih digitalnih valut, kot je libra, ki jo je pred kratkim napovedal Facebook. Strinjali so se, da tovrstne digitalne valute pomenijo tveganje za stabilnost mednarodnega monetarnega sistema in da ni primeren čas za njihovo implementacijo.

Skupina G7 je analizo libre in drugih kriptovalut zaupala posebni skupini strokovnjakov, na čelu katere je Benoit Coeure iz Evropske centralne banke. Ta je ugotovila, da morajo biti kriptovalute strogo nadzorovane in regulirane, sicer bi lahko destabilizirale globalno gospodarstvo. Tveganje pomeni tudi njihova potencialna raba za financiranje terorizma, odpirajo se vprašanja varovanja zasebnosti uporabnikov, odpornosti na kibernetske napade, poštene konkurence ter spoštovanja davčne zakonodaje, je razvidno iz prvega poročila.

Facebook je junija predstavil digitalno valuto libra, ki jo v tehnološkem velikanu opisujejo kot novo globalno valuto. | Foto: Facebook / Calibra Facebook je junija predstavil digitalno valuto libra, ki jo v tehnološkem velikanu opisujejo kot novo globalno valuto. Foto: Facebook / Calibra

"Prinesle bi lahko tudi težave, povezane z udejanjanjem monetarne politike, finančne stabilnosti in nemotenega delovanja ter javnega zaupanja v globalni plačilni sistem," je zapisala skupina. Hkrati pa poročilo priznava, da lahko tovrstne digitalne valute širijo finančno vključenost, zagotovijo hitrejše in cenejše storitve ter spodbudijo konkurenco na področju plačil in posledično znižajo stroške. Skupina G7 predloge delovne skupine o tem, kako se spopasti z izzivom libre, pričakuje do jeseni.

Facebook je junija predstavil digitalno valuto libra, ki jo v tehnološkem velikanu opisujejo kot novo globalno valuto. Konzorcij, v katerem so tudi podjetja, kot so Mastercard, Visa, PayPal in Uber, naj bi jo v uporabo dal prihodnje leto. Šlo naj bi za kriptovaluto s kritjem v realnem premoženju, ki bi omogočila dostop do finančnih storitev tudi ljudem brez bančnega računa, ki jih je predvsem v razvijajočih se državah še vedno ogromno. Libra je za regulatorje izrednega pomena, ker ima Facebook več kot milijardo uporabnikov.

Libra
Novice Vse, kar morate vedeti o novi valuti libra, ki prihaja leta 2020
Ne spreglejte