SiolNET. Novice Svet
2,68

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Minister BiH trdi, da ima dokaze o neprimernem ravnanju hrvaških policistov z migranti

2,68

termometer

Migranti v BiH
Foto: YouTube

Minister za varnost BiH Dragan Mektić je v pogovoru za sarajevski portal Faktor danes znova obtožil hrvaške policiste, da v BiH prisilno vračajo migrante, ki nezakonito prestopijo mejo med državama. Obtožil jih je tudi, da oboroženi nezakonito vstopajo na ozemlje BiH in da so nasilni do migrantov. Zatrdil je, da ima dokaze o tem.

"Imamo informacije, da na naše ozemlje vstopajo oboroženi, in posnetke tega, kar počnejo z migranti, ki iz BiH pridejo na Hrvaško. Najprej jih pretepajo, jim odvzemajo denar in mobilne telefone ter jih vrnejo k nam," je povedal.

Dodal je, da njegovo ministrstvo za posredovanje v teh primerih ni pristojno, saj gre za zunanjo politiko. Vse podatke so posredovali predsedstvu BiH, od katerega pričakujejo odziv, prav tako od zunanjega ministrstva, ki je seznanjeno s tem, da hrvaška policija oborožena vstopa na ozemlje BiH in s tem krši ozemeljsko celovitost BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Migranti v BiH Novice Nov posnetek nezakonitega ravnanja hrvaških policistov z migranti #video

O nezakonitem prehajanju hrvaških policistov v BiH je v sredo s hrvaškim veleposlanikom v Sarajevu Ivanom Sabolićem govoril tudi predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić. Po srečanju so iz Sarajeva opozorili, da bi "tovrstne razmere lahko povzročile ne samo nesporazume, ampak bi se lahko stopnjevale v nezaželeno smer".

Šuhret Fazlić, župan Bihaća, kjer je največ migrantov, ki so nezakonito prišli v BiH in želijo oditi na Hrvaško, je izrekel podobne obtožbe ta teden v pogovoru za hrvaški časnik Jutarnji list.

Dejal je, da hrvaški policisti vse migrante, ne glede na to, ali so prišli iz BiH ali Srbije, preženejo v BiH čez mejo pri Bihaću.

S kalašnikovkami oboroženi policisti

"Hrvaška policija, oborožena s kalašnikovkami, na našo stran meje pride do kilometra daleč. Predstavim se jim in povem, da to ni v skladu z zakoni, oni pa samo skomignejo z rameni in povedo, da imajo takšne ukaze," je povedal. Poudaril je, da tovrstnega ravnanja ni mogoče upravičiti z odvračanjem migrantov.

Hrvaške policiste na meji z BiH so doslej že večkrat obtožili nasilja do migrantov, kar Zagreb vztrajno zanika.

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • asmodis1 / 01.08.2019. ob 15:39 +10 - 5

  Še ena izmišljotina tistih,ki ščitijo in zagovarjajo te nič vredmne ne delovne pribežnike . V Jugoslaviji ni bilo bodeče žice na mejah in nišče ni mogel prečkati meje .Mrtva straža

  +10 - 5
 • Grega / 01.08.2019. ob 17:20 +4 - 1

  Ta minister je zamenjal, kaj je dobro in kaj slabo ....... Sicer pa nič čudnega, da muslimani pomagajo muslimanom utreti pot v Evropo, kjer nas bodo čež čas na tak ali drugačen način okupiral ...... SE spomnite kaj je izjavil Gadafi: Nekoč vas bomo okupirali na čist miroljuben način .......... "Hvala" Merklovi in ostalim hinavcem ...... še kovcal se nam bo po idejah velikega voditelja iz Avstrije .....

  +4 - 1
 • kurili / 01.08.2019. ob 16:12 +4 - 2

  Bosanci bi naj zavarovali svoje meje ne pa da želijo migrante poslati naprej

  +4 - 2
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin