SiolNET. Novice Svet
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mimo Zemlje bo okoli dneva mrtvih letel asteroid v obliki lobanje

0,77

termometer

Mimo Zemlje bo nekaj dni po noči čarovnic in dnevu mrtvih letel asteroid, ki z nekaj domišljije spominja na človeško lobanjo. Asteroid, ki so mu znanstveniki nadeli oznako 2015 TB145, po navedbah Rüdigerja Jehna iz evropskega centra za vesoljske operacije v Darmstadtu v Nemčiji ne bo nevaren Zemlji.

"Ima dve depresiji, ki bi si ju lahko razlagali tudi kot očesni vdolbini," je o asteroidu povedal Jehn. "A je treba uporabiti precej domišljije," je dodal.

Asteroid so prvič opazili znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa leta 2015, prav tako okoli dneva mrtvih. Tedaj je "lobanja" letela mimo Zemlje na oddaljenosti malo manj kot 500 tisoč kilometrov. Ker je asteroid svetlejši od običajnih, nima pa "repa", astronomi sklepajo, da gre za ostanke kometa oziroma mrtev komet.

Delfin Digisvet Tragična zgodba, ki se vidi celo iz vesolja

Asteroid s premerom 600 metrov in dvema kotlinama s premerom po sto metrov za pot okoli Sonca potrebuje tri leta in 17 dni, Zemlji pa naj bi se najbolj približal 7. novembra. Tokrat naj bi letel mimo Zemlje na razdalji okoli 40 milijonov kilometrov, opaziti pa ga bo mogoče le z močnimi teleskopi.

šampanjec, breztežnost Trendi Pijača za vesoljske turiste: prvi šampanjec, ki ga je mogoče piti v breztežnosti

Znanstveniki domnevajo, da bo "lobanja" mimo modrega planeta znova letela leta 2021, relativno blizu pa bo šele leta 2085. Ocenjujejo še, da ni možnosti, da bi ta asteroid v prihodnjih stotih ali celo 500 letih trčil v Zemljo.

Tara Keber Trendi V vesolje odhaja satelit, poimenovan po slovenski dijakinji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin