Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 3. 2021,
14.20

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

ženske ženske enakopravnost spolov Angela Merkel

Sobota, 6. 3. 2021, 14.20

3 leta, 1 mesec

Merklova: Naj covid-19 ne izniči napredka na področju enakosti med spoloma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel opozarja na nevarnost, da bi epidemija covid-19 izničila napredek, ki so ga družbe dosegle na področju enakosti med spoloma. "Paziti moramo, da nas ne bo pandemija vodila nazaj v stare vzorce, za katere smo mislili, da smo jih že presegli," je dejala po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

V današnjem rednem tedenskem videoprispevku, v katerem se je dotaknila prihajajočega mednarodnega dneva žensk, je Merklova izpostavila, da so ženske večinoma prevzele skrb za otroke in šolanje na daljavo med epidemijo, kar jih je ob delu v službi spravilo v neenakopraven položaj, poroča STA.

New York kino covid-19
Novice V New Yorku odpre kinodvorane, v več mestih po svetu protesti

Več kot 75-odstotkov zaposlenih v zdravstvu žensk

Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters Nemška vlada po njenih besedah pripravlja ukrepe, ki bodo olajšali usklajevanje skrbi za otroke in dela. Tako naj bi v državi med drugim povečali vzgojno-varstvene zmogljivosti za predšolske otroke. "Vsa naša prizadevanja gredo v smeri nič več in nič manj kot enakih možnosti za moške in ženske," je dejala, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spomnila je, da več kot 75 odstotkov zaposlenih v zdravstvu predstavljajo ženske, medtem ko je njihov delež na vodilnih položajih le pri 30 odstotkih. "Nesprejemljivo je, da igrajo ženske odločilno vlogo v podpornih dejavnostih družbe, hkrati pa neenakopravno sodelujejo pri pomembnih odločitvah v politiki, gospodarstvu in družbi," je dejala.

"Sposobnosti in zmožnosti obeh spolov so izjemnega pomena, še posebej zdaj, ko se soočamo z epidemijo. Zato potrebujemo enakopravnost na vseh področjih. To vključuje tudi to, da so ženske za svoje delo plačane enako kot moški," je še dodala Merklova.

Ne spreglejte