Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 3. 2016,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nemčija schengen

Sobota, 12. 3. 2016, 9.32

8 let

Merklova: Dolžnost beguncev je, da se integrirajo v družbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Od beguncev pričakujemo, da bodo sprejeli ponujeno integracijo. To je dolžnost, ne samo možnost," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel, katere stranka naj bi na lokalnih volitvah jutri izgubila.

V treh nemških zveznih deželah bodo v nedeljo volitve, ki bodo lakmusov test za Merklovo in njeno do beguncev odprto politiko. Ta je nemalo Nemcev spravila v slabo voljo, zaradi česar se kanclerkinim krščanskim demokratom (CDU) obetajo izgube, populistični Alternativi za Nemčijo (AfD) pa na drugi strani velik uspeh.

Super nedelja v Nemčiji Na volitve parlamentov v jugozahodnih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško ter vzhodni Saški-Anhalt je pozvanih 12,6 milijona volivcev. Nedeljsko glasovanje v trojici dežel, kjer živi 20 odstotkov nemškega prebivalstva, so po zgledu ameriškega volilnega super torka krstili za super nedeljo, veljajo pa za ogrevanje oziroma preizkus pred zveznimi parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Običajne teme povsem na robu To bodo največje volitve po rekordnem dotoku beguncev v Nemčijo, ki je lani prejela 1,1 milijona prošenj za azil. Nezadovoljni volivci jih bodo po napovedih izkoristili za to, da vladajočo koalicijo v Berlinu, ki jo poleg CDU sestavljajo še socialdemokrati (SPD), udarijo tam, kjer najbolj boli, običajne teme deželnih volitev, kot je na primer izobraževanje, so povsem potisnjene ob rob.

Nemški minister bi zbiral podatke o vseh osebah, ki vstopijo v schengen Nemški notranji minister Thomas de Maiziere pa je izrazil prepričanje, da bi morale države EU beležiti podatke o vseh osebah, ki vstopajo v schengensko območje. Kot je dejal, bi takšen register oseb iz držav, ki niso članice schengenskega območja, okrepil varnost evropskih držav.

Baza podatkov bi vsebovala podatke o tem, kje in kdaj je oseba vstopila v schengenski prostor ter kje in kdaj ga je zapustila.

Sistem bi vseboval tudi biometrične podatke "Zdaj izdajamo vizume, nimamo pa podatkov o tem, ali posameznik dejansko vstopi v schengensko območje oziroma ga zapusti," je dejal de Maiziere. Dodal je, da bi novi sistem, ki bi vseboval tudi biometrične podatke, države tudi opozoril, če bi oseba iz tretje države prekoračila dovoljeni čas bivanja v schengenskem območju.

Takšni podatki so po mnenju nemškega ministra nujni za boj proti mednarodnemu terorizmu, kriminalnim združbam in nezakonitim migracijam.

Vodja nemške zvezne policije Holger Münch pa meni, da bi morali v Evropi vzpostaviti omrežje, s katerim bi sledili islamistom, ki se vrnejo v Evropo po bojih v Siriji ali Iraku.

Ne spreglejte