SiolNET. Novice Svet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Meduze bi lahko uporabili kot ekološki filter

0,05

termometer

meduza | Njihovo sluz bi uporabili kot zadnjo fazo čiščenja vode. V projektu bodo preverili, na kakšne načine lahko uporabijo različne vrste meduz. | Foto: Thinkstock
Njihovo sluz bi uporabili kot zadnjo fazo čiščenja vode. V projektu bodo preverili, na kakšne načine lahko uporabijo različne vrste meduz. Foto: Thinkstock

Meduze, ki jih je v našem morju v zadnjih letih vse več, so lahko uspešne kot ekološki filter, ki v morju lovi mikroplastiko. S tem se ukvarja nov mednarodni projekt Go Jelly, del katerega smo tudi Slovenci. Poleg morske biološke postaje Piran sodeluje še 16 partnerjev z vsega sveta, projekt pa je namenjen raziskavi splošne uporabnosti meduzne biomase. Ne le, da je primerna za čiščenje morja, uporabna je tudi v prehrani, kmetijstvu, kozmetiki in še marsikje.

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so po klicu na pomoč s strani evropske komisije poiskali rešitev, ki bo rešila dva problema. "En je ta, da je meduz vedno več, imamo pa drug problem onesnaženja morij z mikro in nanodelci plastike," delovanje meduz pojasnjuje Ana Rotter, raziskovalka na Nacionalnem inštitutu za biologijo

Ko so meduze v stresu, spuščajo sluz, nam razloži raziskovalka Katja Klun. Delci mikroplastike pa se dokazano vežejo nanjo.

"V morski raztopini s suspendiranimi delci polistirena, torej delci mikroplastike, ki so fluorescentne barve, lahko vidimo, da so zelo homogeno razdeljeni v raztopini. V primeru, kjer imamo morsko vodo z enakimi temi delci, le da smo že prej vanjo dodali sluz meduz, pa so delci zbvrani skupaj, torej se delci agregirajo na kosmiče mukusa," razloži Klunova, tudi raziskovalka na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

Orjaška meduza Trendi Med potopom srečala orjaško meduzo

meduze | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Meduza Novice Piranski akvarij bogatejši za nov bazen z meduzami #video

Sluz za zadnjo fazo čiščenja vode

Njihovo sluz bi uporabili kot zadnjo fazo čiščenja vode. V projektu bodo preverili, na kakšne načine lahko uporabijo različne vrste meduz.

"Po vsej verjetnosti ne bodo vse vrste primerne za vse možne aplikacije. Intenzivno se dela na uporabi morskega klobuka za prehrano ljudi," še pove Klunova.

Druge vrste bodo primernejše za gnojilo, za kozmetiko, za hrano za ribe. Meduze, ki jih najdejo v našem morju, inštitut izmenjuje s partnerji.  V okviru projekta raziskujejo tudi, kako bi lahko bila meduza okusna za zahodni svet.

"Recimo v solati ali kot dodatek, podoben parmezanu ali pa da bi bila solata narejena cela iz meduz. To smo tudi poskusili in je imela okus kot neka mešanica med zeljem in repo," pove Rotterjeva.

Meduza | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

morski jež Novice Kaj storiti, ko stopite na morskega ježka ali vas ožge meduza? #video

Če ne na krožniku, pa kot hrana za ribe

So pa meduze hrana za ribe v ribogojnicah, s tem se ukvarjajo portugalski partnerji.

"Morda lahko to vpliva na znižanje cene ribje hrane. To je ena izmed stvari, ki jih raziskujemo s tem projektom. Druga stvar je, da je to lahko koristno, ker so zaradi določenih sestavin, ki jih vsebujejo meduze, ribe boljšega okusa," pojasni Carlos Andre, portugalski raziskovalec in partner pri projektu.

Projekt bo trajal štiri leta, na koncu pa bomo lahko izvedeli, ali jim bo uspelo, da nam bo zadišala meduza na krožniku.

tilancija Dom Ko iz morskih ježkov in tilancije dobimo meduzo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin