Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
7.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija eksplozija univerza

Sreda, 16. 1. 2013, 7.43

7 let, 12 mesecev

Med izpitom na sirski univerzi ubitih 83 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na območju univerze v Alepu v Siriji sta prvi dan izpitnega obdobja odjeknili dve eksploziji, pri čemer je bilo ubitih 83 ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih.

Eksploziji sta odjeknili na prvi dan izpitov na eni izmed največjih sirskih univerz, za zdaj pa izvor eksplozije še ni znan. Kot je povedal guverner tega drugega največjega sirskega mesta Mohamed Vahid Akad, so do zdaj našteli 82 smrtnih žrtev in več kot 160 ranjenih.

Ni še znano, kdo je odgovoren za napad Kdo je odgovoren za napad, za zdaj ni znano, vendar pa obstajajo različne interpretacije dogodka. Tako je na primer uradna sirska televizija poročala o "terorističnem napadu na univerzi v Alepu", ki so ga izvedli uporniki tako, da so izstrelili dve raketi na univerzo, medtem ko aktivisti trdijo, da je za eksploziji odgovorna vladna vojska. "Bojna letala tega kriminalnega režima ne spoštujejo mošej, cerkva ali univerz," je za Reuters povedal eden izmed študentov Abu Tajem.

Univerza stoji v predelu mesta, ki ga nadzira predsedniku Bašarju Al Asadu zvesta vojska. Prestolnica severa države je že od julija lani razdeljena na okrožja v rokah upornikov in tista, ki jih nadzira režim.

Več držav je pozvalo Varnostni svet k ukrepanju Več kot 50 držav, med njimi so tudi nekatere evropske države ter Libija in Turčija, je na včerajšnjem zasedanju zaprosilo Varnostni svet Združenih narodov (ZN), naj o sirski krizi obvesti Mednarodno kazensko sodišče, ki se ukvarja z zločini genocida in vojnimi zločini, piše Reuters. Rusija, ki je tesna zaveznica Bašarja Al Asada, je iniciativo blokirala, svojo odločitev pa pojasnila z besedami, da je iniciativa podana ob napačnem času in ni produktivna. "Strahopeten teroristični napad je ciljal na študente univerze v Alepu, medtem ko so pisali izpite," je povedal Bašar Džafari, sirski veleposlanik pri ZN-u, ki je pred Varnostnim svetom ZN-a razkril, da je bilo ubitih 83 ljudi.

Če bo v naslednjih dneh ugotovljeno, da so za napad krivi uporniki, bo to pomenilo, da so se uporniki dokopali do še močnejšega orožja, kot so ga uporabljali v preteklosti. Uporniki si že dlje časa prizadevajo za zavzetje Alepa, vendar jim še ni uspelo premagati Al Asadove bolje opremljene vojske.

Mednarodna prizadevanja so obstala Tudi mednarodna prizadevanja za rešitev krize so obstala, čeprav je število smrtnih žrtev že preseglo 60 tisoč, več sto tisoč ljudi pa je bilo zaradi vojne prisiljenih zapustiti svoje domove. Nekateri izmed njih so zatočišče poiskali v sosednjih Jordaniji, Libanonu in Turčiji.

Ne spreglejte