Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2018,
6.19

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Natisni članek

Združeni narodi Borut Pahor

Torek, 25. 9. 2018, 6.19

5 let, 7 mesecev

Med govorniki na Generalni skupščini ZN tudi Borut Pahor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Borut Pahor, ZN | Med splošno razpravo bo za govornico tudi slovenski predsednik Borut Pahor. | Foto Reuters

Med splošno razpravo bo za govornico tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Foto: Reuters

S splošno razpravo se bo v New Yorku začelo 73. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov (ZN), ki se ga med 124 voditelji udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Splošna razprava z govori voditeljev se bo začela s predsednikoma Brazilije in ZDA, za govornico pa bo danes tudi predsednik Pahor.

Predsednika Pahorja v New Yorku spremlja zunanji minister Miro Cerar, danes pa se jima bo pridružil tudi zdravstveni minister Samo Fakin.

Pred nagovorom je predvidena udeležba na kosilu za vodje delegacij v organizaciji generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, s katerim se bo Pahor sestal jutri, medtem ko ima danes na programu srečanje s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Cerar, ki bo Pahorja spremljal med govorom na splošni razpravi, bo imel v New Yorku več dvostranskih srečanj. Med drugim se bo udeležil srečanja ministrov za zunanje zadeve EU ter transatlantskega srečanja ministrov za zunanje zadeve, ki ga bo gostil državni sekretar ZDA Mike Pompeo.

Donald Trump
Novice Trump pozval svet in ZN k skupni akciji proti drogam

V New Yorku tudi novi kubanski predsednik

Predsednik Borut Pahor se je v New Yorku udeležil zasedanja ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele. | Foto: Reuters Predsednik Borut Pahor se je v New Yorku udeležil zasedanja ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele. Foto: Reuters Splošne razprave GS ZN se bo udeležila velika večina voditeljev držav sveta. Tudi tokrat med njimi ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina in voditelja Severne Koreje Kim Džong Una, udeležbo pa sta med drugim potrdila novi predsednik Kube Miguel Diaz Canel in iranski predsednik Hasan Rohani.

Velika udeležba voditeljev po besedah generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa potrjuje, da so ZN še vedno nepogrešljiv svetovni forum mednarodnega sodelovanja.

Pahor sinoči na sprejemu pri Trumpu

Že včeraj se je Pahor v New Yorku udeležil sprejema pri predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in prvi dami Melani, še pred tem pa zasedanja ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele.

Na vrhu v čast legendarnemu borcu za človekove pravice in nekdanjemu predsedniku Južne Afrike je Pahor izpostavil pomen sprave, morda najpomembnejše Mandelove dediščine.

Guterrs pa je mednarodno skupnost pozval k spoštovanju Mandelove dediščine, da bodo lahko vsi ljudje na svetu uživali mir, napredek in trajnostni razvoj.

Svetovni voditelji so na dogodku tudi soglasno potrdili politično deklaracijo, v kateri se zavezujejo k okrepitvi prizadevanj za mednarodni mir in varnost, razvoj in človekove pravice.

Pet let po smrti južnoafriškega borca proti apartheidu so na sedežu ZN v ponedeljek odkrili tudi njegov spomenik.

Primož Dolenc, guverner
Novice Kateri kandidat za guvernerja Banke Slovenije bo dobil podporo poslancev? #video
Ne spreglejte