Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 5. 2018,
21.26

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

4

Natisni članek

Jugoslavija Makedonija

Ponedeljek, 14. 5. 2018, 21.26

5 let, 11 mesecev

Makedonci: V Jugoslaviji je bilo najlepše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

4

V Makedoniji smo srečali le malo tistih, ki so s stanjem v državi zadovoljni. "V Jugoslaviji je bilo najlepše," pravijo. Tovarne se zapirajo, številni mladi pa se v iskanju boljšega življenja selijo v druge evropske države.  

Novinar: Gašper Petovar/Video: Planet TV


Pred bližajočimi volitvami se številni spomnijo, kako lepo je bilo v letih skupne države. Tudi v političnih krogih pri nas privržencev minulih časov ne manjka. Nedavno je tako ljubljanski župan Zoran Janković postavil dva spomenika z rdečo zvezdo, načrtuje jih še več. Dejstvo je, da je jugonostalgija v Sloveniji še vedno prisotna. Pa drugje? Novinar Planet TV Gašper Petovar je obiskal Makedonijo. Tudi tam so jugonostalgični, a v primerjavi s Slovenijo obstajajo razlike, ugotavlja.

Zdi se, da se je v Makedoniji čas ustavil

Vsakemu, ki je kdaj živel v Jugoslaviji, se, ko pride v Makedonijo, zazdi, kot da se je čas tu ustavil. A enopartijskega sistema pri njih že 28 let ni več, samostojni so leto manj. Pri čemer se ogromno starejšim toži po prejšnjih časih.

"V Jugoslaviji je bilo najlepše"

Teh, ki so s stanjem v državi zadovoljni, smo srečali malo. Več je tistih, ki kot iz topa izstrelijo, kdaj je bila Makedonija v vseh pogledih obsijana s soncem. "V Jugoslaviji je bilo najlepše. Zdaj ni nič. Nula. Zaprli so vse tovarne, vse so uničili," pravijo. Dejstvo je, da se prebivalstvo v Makedoniji stara ter da se veliko mladih izseli v države Evropske unije. Redki se vrnejo.

Slovenija mu ni bila všeč, raje se je vrnil v Makedonijo

"V primerjavi z Evropo je tukaj Amerika."  To pa so besede tridesetletnega pletnarja, ki se je iz EU, natančneje iz Slovenije, vrnil že po štirih dnevih in šel nazaj s čolnom vozit turiste. Ključna je bila ugotovitev, koliko bi pri nas dobil kot vulkanizer. v Sloveniji bi zaslužil 750 ali 800 evrov, v Makedoniji zasluži 500 evrov na mesec. Če bi šel v Slovenijo, nisi doma, samo delaš. Standard je bistveno nižji od slovenskega, zato se lahko s petsto evri dobro živi.

Ljudi s takšnim razmišljanjem nismo srečali veliko, še vedno je več tistih, ki se ob pogledu na Titovo rezidenco ob Ohridskem jezeru z veseljem spomnijo časov, ko je imel dosmrtni predsednik dvigalo vklesano v skalo, da mu ni bilo treba peš do zasebne plaže, sami pa so natovorili svoje avtomobile, če so jih imeli, in se odpeljali v prikolice, ki so jih imele tovarne po vsej nekdanji domovini.
 

Ne spreglejte