Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 9. 2020,
19.11

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

karantena ukrepi Koronavirus COVID-19 epidemija Španija Madrid

Sobota, 26. 9. 2020, 19.11

3 leta, 7 mesecev

Španska vlada svari

Madridu grozijo ostri ukrepi, sicer pa ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Madrid | Širi se krog mestnih predelov Madrida, za katere so pristojne regijske oblasti odredile karanteno. | Foto Reuters

Širi se krog mestnih predelov Madrida, za katere so pristojne regijske oblasti odredile karanteno.

Foto: Reuters

Španska vlada je oblasti v Madridu pozvala k ostrejšim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v mestu, češ da za prebivalce v nasprotnem primeru obstaja "resno tveganje".

Oblasti v prestolnici so sicer v petek zaostrile omejitve v žariščih okužbe, pozive h karanteni za celotno mesto pa zavračajo.

"Trenutne omejitve niso dovolj"

Kot je danes dejal španski minister za zdravstvo Salvador Illa, trenutne omejitve niso dovolj. Čas je za odločno ukrepanje, da bi pridobili nadzor nad epidemijo, je dejal po poročanju britanskega BBC.

"Za prebivalce, za sosednje regije obstaja resno tveganje," je na novinarski konferenci dejal Illa in pozval oblasti v Madridu, naj zdravje prebivalcev postavijo na prvo mesto in delno karanteno uvedejo za celotno mesto.

Avgrustovski protesti v Madridu, kjer je epidemija zdaj na pohodu kljub še ostrejšim ukrepom. | Foto: Reuters Avgrustovski protesti v Madridu, kjer je epidemija zdaj na pohodu kljub še ostrejšim ukrepom. Foto: Reuters

Za zdravstvo so v Španiji sicer pristojne regionalne oblasti in centralna vlada nima pooblastil za uvajanje omejitev, ki bi jih sama želela.

Madrid se krčevito bori proti novemu izbruhu

V središču novega izbruha okužb z novim koronavirusom v Španiji je Madrid, kot je bil že na vrhuncu epidemije spomladi. V državi so v petek zabeležili dodatnih 12.272 primerov okužbe, skupno do zdaj že 716.481, kar je največ v Zahodni Evropi.

V zadnjih tednih se sicer tako Španija kot številne druge države na severni polobli spopadajo z drugim valom pandemije covid-19. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek izdala ostro opozorilo glede novega širjenja virusa v Evropi, pa tudi drugod, ob približevanju zime.

Ne spreglejte