Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
11.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Natisni članek

protesti nasilje varnostnik Emmanuel Macron

Četrtek, 26. 7. 2018, 11.55

6 let, 2 meseca

Macronov nekdanji sodelavec o škandalu: Nekdo želi udariti po predsedniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Alexandre Benalla in Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji tesni sodelavec francoskega predsednika Emmanuela Macrona Alexandre Benalla, ki se je med prvomajskimi protesti v policijski opravi znesel nad protestniki, je priznal, da je storil napako. Afera, ki je prejšnji teden izbruhnila ob objavi posnetkov njegovih dejanj v medijih, je po mnenju Benalle sicer uperjena proti francoskemu predsedniku.

Kot je v pogovoru za Le Monde danes pojasnil Alexandre Benalla, je "želja udariti po predsedniku" vodila do tega, da je incident ob prvem maju postal velik politični škandal, zaradi katerega trenutno potekata tudi dve parlamentarni preiskavi.

"Čutim, da sem storil nekaj res zelo neumnega. Naredil sem napako. Nikoli ne bi smel na te demonstracije kot opazovalec, nato bi se moral zadržati," je med drugim dejal Benalla, ki je bil do pred kratkim pomočnik vodje kabineta francoskega predsednika, pristojen za varnost.

Emmanuel Macron Nato
Novice Macron v središču škandala, njegov tesni sodelavec mora v pripor

Macronov sodelavec nasilno obračunal s protestniki, pri tem pa nosil policijsko čelado

26-letnik je v intervjuju vztrajal, da bi bila njegova dejanja v spopadih med policijo in protestniki upravičena, če ne bi bil uslužbenec Elizejske palače. "Ljudje so počeli kazniva dejanja, razbijali so stvari. V moji naravi je, da se vpletem," je povedal Benalla.

Le Monde je prejšnji teden objavil posnetke, ki so bili prvega maja posneti s telefoni in kažejo, kako je Benalla udaril protestnika in se nasilno spopadel z drugim. Pri tem je na glavi nosil policijsko čelado, na roki pa policijsko oznako.

26-letni Alexandre Benalla je v času predsedniške kampanje delal kot Macronov varnostnik, po Macronovi zmagi na predsedniških volitvah pa je bil v predsednikovem kabinetu pristojen za varnost. | Foto: Reuters 26-letni Alexandre Benalla je v času predsedniške kampanje delal kot Macronov varnostnik, po Macronovi zmagi na predsedniških volitvah pa je bil v predsednikovem kabinetu pristojen za varnost. Foto: Reuters

Razkritje, da so najvišji francoski uradniki vedeli za incident, je sprožilo jezo opozicije, ki trdi, da so skušali v predsedniški palači prikriti najhujši škandal, odkar je Macron prevzel položaj predsednika.

Benallo najprej kaznovali zgolj z dvema tednoma suspenza

Najtesnejši Macronovi sodelavci, vključno z ministri, se morajo ta teden zaradi afere zagovarjati pred dvema parlamentarnima komisijama. Danes je vodja predsednikovega urada Alexis Kohler pred poslanci dejal, da se prvotna odločitev, po kateri so Benallo kaznovali zgolj z dvema tednoma suspenza, morda zdi nezadostna, se je pa takrat zdela ustrezna.

Alexandre Benalla in Emmanuel Macron
Novice Zaradi Macronovega pomočnika se notranjemu ministru maje stolček

Benalla je prejšnji teden ostal brez službe, nato pa je sodnik proti njemu in še nekaterim njegovim sodelavcem sprožil preiskavo zaradi nasilja javnega uslužbenca, zlorabe pooblastil, nezakonite uporabe policijskih oznak in sodelovanja pri nedovoljeni uporabi nadzornega posnetka. Zaradi afere v Parizu poleg parlamentarne in sodne poteka tudi upravna preiskava.

Ne spreglejte