Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2024,
21.05

Osveženo pred

1 ura, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
proračun premier vlada Emmanuel Macron Francija

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 21.05

1 ura, 40 minut

Macron nadaljuje težavne pogovore o imenovanju novega premierja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Emmanuel Macron | Francoski predsednik Emmanuel Macron je za iskanje novega premierja izkoristil vmesni čas za vodenje tekočih poslov pooblastil dosedanjo vlado premierja Gabriela Attala. Iskal naj bi kandidata, ki bi užival širšo podporo in mu ne bi že takoj grozil padec zaradi neizglasovane zaupnice. | Foto Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za iskanje novega premierja izkoristil vmesni čas za vodenje tekočih poslov pooblastil dosedanjo vlado premierja Gabriela Attala. Iskal naj bi kandidata, ki bi užival širšo podporo in mu ne bi že takoj grozil padec zaradi neizglasovane zaupnice.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo v torek nadaljeval iskanje novega premierja. Po koncu današnjih pogovorov s predstavniki parlamentarnih strank je izključil imenovanje vlade pod vodstvom leve Nove ljudske fronte (NFP) in omenil potrebo po institucionalni stabilnosti. Želi si kandidata, ki bi imel možnost zagotoviti večino v parlamentu.

Macron se je že v petek sestal s predstavniki levega zavezništva NFP in svoje stranke Preporod, ki sta zasedla prvo oz. drugo mesto, a nobeden od njiju z zavezniki v parlamentu nima večine. Levica kljub temu zase terja premierski položaj, na katerega je na srečanju s predsednikom predlagala 37-letno ekonomistko in javno uslužbenko Lucie Castets.

Da bi ji pri morebitnem glasovanju v parlamentu pomagal zagotoviti potrebno podporo, je vodja skrajno leve Nepokorne Francije Jean-Luc Melenchon v soboto ponudil možnost, da njegova stranka, ki je deležna največ nasprotovanja tako desnih kot sredinskih strank, ne bi neposredno sodelovala v vladi.

Macronu ne diši vodstvo levičarjev

Macron je kljub temu po koncu današnjih pogovorov s predstavniki strank izključil možnost imenovanja vlade pod vodstvom NFP, pri tem pa poudaril potrebo po "institucionalni stabilnosti", so sporočili iz urada francoskega predsednika. Ta je povedal še, da se bodo pogovori nadaljevali v torek.

Macron se je sicer danes med drugim sestal s predstavnico skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen, ki je po srečanju s predsednikom jasno zavrnila možnost oblikovanja leve vlade. Odsotnost ministrov iz Nepokorne Francije po njenih besedah ne bi spremenila ničesar, saj da ta stranka dejansko vodi levo zavezništvo, v primeru izvolitve Castets pa bi vlado v resnici vodil Melenchon, je njene besede navedel francoski časnik Le Monde.

Le Penova, ki je vodja poslancev stranke, se je danes srečanja pri Macronu udeležila skupaj s predsednikom stranke Jordanom Bardellajem. Stranka, ki se je nadejala zmage na volitvah, je skupaj z zavezniki zasedla šele tretje mesto. Sodelovati ne nameravajo v nobeni od možnih koalicij.

Časa zmanjkuje, proračun pritiska

Imena novega francoskega premierja po poročanju tujih tiskovnih agencij ni pričakovati pred sredo zvečer.

Macron si je za iskanje novega premierja vzel čas in v vmesnem času za vodenje tekočih poslov pooblastil dosedanjo vlado premierja Gabriela Attala. Iskal naj bi kandidata, ki bi užival širšo podporo in mu ne bi že takoj grozil padec zaradi neizglasovane zaupnice. A pritisk se krepi, saj je rok za predstavitev predloga proračuna za leto 2025 le še mesec dni stran.

Levica medtem krepi kritike na račun "manevrov" predsednika republike, s katerimi naj bi jim poskušal preprečiti vodenje države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

kandidati za predsednika vlade, Francija
Novice Macron začel posvetovanja o sestavi nove vlade
Emmanuel Macron
Novice Macron: ZDA in Nemčija glavni nasprotnici včlanitve Ukrajine v Nato
Emmanuel Macron
Novice Francoski parlament po presenetljivi zmagi levice brez absolutne večine
Ne spreglejte