Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 8. 2021,
13.30

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,41

26

Natisni članek

diktator Belorusija Aleksander Lukašenko

Ponedeljek, 9. 8. 2021, 13.30

2 leti, 8 mesecev

Zadnji evropski diktator zagrozil zahodnim državam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,41

26

Aleksander Lukašenko | Aleksandra Lukašenka v EU imenujejo "zadnji evropski diktator". | Foto Guliverimage

Aleksandra Lukašenka v EU imenujejo "zadnji evropski diktator".

Foto: Guliverimage

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je danes na obletnico spornih predsedniških volitev pripravil veliko novinarsko konferenco z domačimi novinarji, na kateri je zatrdil, da Belorusija ne ogroža nobene države. A če bodo zahodne države proti njemu in njegovim sodelavcem sprejele sankcije, bo protiukrepe sprejela tudi Belorusija, je dejal.

"Nikomur ne grozimo, nikogar ne ogrožamo," je dejal beloruski samodržec Aleksander Lukašenko na novinarski konferenci, ki so se je ob preverjenih novinarjih lahko udeležili tudi izbrani državljani.

Lukašenko je državljanom spregovoril na prvo obletnico spornih predsedniških volitev, na katerih je bil uradno izvoljen za šesti predsedniški mandat. A po mnenju opozicije so bile volitve poneverjene in je dejansko z veliko prednostjo zmagala opozicijska kandidatka Svetlana Tihanovska. V državi so izbruhnili množični protesti, ki jih je Lukašenko nato bolj ali manj zatrl s silo.

Bruselj s sankcijami nad Lukašenka

EU lanskih volitev ne priznava, zaradi nasilnega zatiranja opozicije pa je proti Lukašenkovemu režimu že sprejela sankcije. Napovedala pa je nove, ker je Belorusija začela zlorabljati migrantsko situacijo in omogočati številnim Iračanom, Afganistancem in drugim, da nezakonito prečkajo njeno mejo z evropskimi sosedami. Zgolj v Litvi so julija zabeležili okoli dva tisoč nezakonitih prehodov meje.

Denis Mancevič
Mnenja Eno leto po prelomnih volitvah v Belorusiji: počasno krvavenje beloruske civilne družbe

A te grožnje s sankcijami Lukašenka očitno ne bodo ustavile. "Morali bi še enkrat premisliti, preden bi proti nam sprejeli kakršnekoli ukrepe. Nobene potrebe ni, da bi dvigovali 'kose in vile', to bi lahko imelo nasprotni učinek," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal beloruski predsednik, ki ga v EU imenujejo "zadnji evropski diktator".

Celotno situacijo je po njegovih besedah zakuhala tujina, ki naj bi tako moralno kot finančno podprla opozicijo in proteste. To pa naj bi se nadaljevalo tudi zdaj, in sicer s primerom sumljive smrti beloruskega opozicijskega aktivista Vitalija Šišova, ki so ga našli mrtvega v parku v Kijevu, in s primerom atletinje Kristine Timanovske, ki naj bi jo hoteli nasilno vrniti domov z olimpijskih iger v Tokiu, a je zaprosila za mednarodno pomoč in jo dobila na Poljskem.

Novice Pogrešanega beloruskega aktivista našli obešenega v parku

Lukašenko je zavrnil, da bi bile v smrt Šišova vpletene beloruske obveščevalne službe. Šišova so našli obešenega v parku v Kijevu, in čeprav je bilo vse videti, kot da je šlo za samomor, pa ukrajinski preiskovalci menijo, da bi lahko šlo tudi za umor, saj je Belorus dejavno pomagal rojakom pri begu iz države.

"Kateri norec bi šel in ga obesil?"

"Za nas je bil 'nihče'," je dejal Lukašenko in dodal, da bi bila norost, če bi ga usmrtili na takšen način, kot je umrl. "Kateri norec bi šel in ga obesil?" se je vprašal in dodal, da ima "dovolj drugih ljudi, s katerimi se mora ukvarjati."

Kristina Cimanovska
Sportal Beloruska atletinja: Jasno so mi povedali, da me ob vrnitvi čaka kazen

Je pa priznal, da je to poslabšalo odnose z Ukrajino, a za to obtožil Kijev. Menil je, da je bil Šišov deležen podpore ukrajinskih tajnih služb, Kijev pa bi po njegovem mnenju moral "predstaviti dejstva". "Povejte nam, kaj se je zgodilo z državljanom Belorusije," je dejal.

Tudi drugo "afero" s sprinterko Timanovsko je po njegovem mnenju zakuhala Poljska. "Tega ne bi naredila, če je ne bi nadzorovali njeni kolegi na Poljskem," je dejal. Zatrdil je tudi, da na olimpijskih igrah v Tokiu ni bilo "niti enega" agenta beloruske KGB.

Kristina Cimanovska
Sportal Primer Timanovske: Beloruskima trenerjema so odvzeli olimpijski akreditaciji
Ne spreglejte