SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lukašenko zagovarja usmrtitev obsojencev za napad v Minsku

2

termometer

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je usmrtitev dveh moških, obsojenih za lanski bombni napad na podzemni železnici v prestolnici Minsk, označil za "tragedijo".

Ob tem pa je poudaril, da ni nobenega dvoma, da sta bila usmrčena obsojenca kriva. "Gre za tragedijo. Najbolj sočustvujem s starši usmrčenih moških, a jim žal ne morem pomagati," je dejal Lukašenko.

V napadu je bilo ubitih 15 ljudi Beloruske oblasti so minuli teden usmrtile dva 26-letna tovarniška delavca Vladislava Kovaljova in Dmitrija Konovalova, obsojena bombnega napada na postaji podzemne železnice v bližini Lukašenkovega kabineta v Minsku. V napadu, izvedenem aprila 2011, je bilo ubitih 15 ljudi, številni pa so bili ranjeni.

"Popolnoma transparentno sojenje" Tožilstvo na sojenju sicer ni našlo nobenega dokončnega motiva za napad. Evropska unija je Lukašenka zato pozvala, naj usmrtitve prekliče in uvede moratorij na smrtno kazen. Lukašenko je očitke zavrnil in sojenje opisal kot "popolnoma transparentno". Kovaljov se je na sojenju izrekel za nedolžnega sodelovanja pri napadu in tožilcem pojasnil, da je zločin sprva priznal zaradi pritiska preiskovalcev, medtem ko je Konovalov izvedbo napada priznal.

Belorusija je edina evropska država, kjer še izvajajo smrtno kazen Lukašenkov režim je zaradi izvajanja smrtne kazni že dalj časa tarča kritik mednarodnih organizacij za varstvo človekovih pravic. Belorusija je edina evropska država, kjer še izvajajo smrtno kazen, po zakonu pa usmrtitve izvajajo s strelom v tilnik. Po podatkih organizacije Amnesty International je Belorusija leta 2011 usmrtila dva obsojenca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin