Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
20.04

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

milijarder Los Angeles Times

Sreda, 7. 2. 2018, 20.04

6 let, 2 meseca

Los Angeles Times prodali lokalnemu milijarderju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Los Angeles Times | Foto Reuters

Foto: Reuters

Lastnik časopisa Los Angeles Times, podjetje Tronc, je časopis skupaj s časopisom San Diego Union Tribune prodal milijarderju iz Los Angelesa Patricku Soonu Shoingu, ki je obogatel z naložbami v biotehnologijo. Cena je bila 500 milijonov dolarjev plus še 90 milijonov dolarjev za kritje pokojninskih obveznosti.

Soon Shiong se je rodil kitajskim staršem v Južni Afriki in je zdaj že tretji milijarder v ZDA, ki se je odločil rešiti hirajoči časopis z dolgo tradicijo. Lastnik Amazona Jeff Bezos je kupil Washington Post, lastnik baseball ekipe Red Sox John Henry pa je kupil Boston Globe.

Bezos in Henry zagotavljata, da se v uredniško politiko ne vpletata, novinarji Los Angeles Timesa pa upajo, da bo podobno tudi v njihovem primeru, čeprav je bil Soon Shiong doslej že nekajkrat kritičen do poročanja o njegovem delu. "Veselimo se nadaljevanja velike tradicije novinarstva, ki osvaja nagrade," je sporočil Soon Shiong po novici o prevzemu.

Ustanovitelj centra za raziskave proti raku Soon Shiong je eden od najbogatejših ljudi na območju Los Angelesa in pod palcem naj bi imel okrog 7,8 milijarde dolarjev, ki jih je pridobil s pametnimi naložbami. Je lastnik deleža v košarkarskem moštvu Los Angeles Times, ima tudi lastniški delež podjetja Tronc.

Los angeles times | Foto: Reuters Foto: Reuters

Težave časopisa Los Angeles Times

Los Angeles Times je imel zadnje čase precej težav, saj se je v šestih mesecih zamenjal tri odgovorne urednike, težave pa so se tako kot za vse časopise začele z izbruhom spletnih medijev. Od leta 1884 do leta 2000 je bil v družinskih rokah. Najprej do leta 1917 v rokah ustanovitelja Harrisona Grayja Otisa, nato pa naslednikov iz družine Chandler, ki je nadzorovala podjetje Times Mirror.

Leta 2000 je časopis prevzela družba Tribune iz Chicaga, ki pa je tudi sama zašla v težave in se leta 2007 prodala nepremičninskemu mešetarju Samu Zellu, naslednje leto pa je šlo vse skupaj v stečaj. Tribune je prevzel konzorcij bogatih vlagateljev, ki je podjetje oživel leta 2013, dve leti pozneje pa ga razdelil v Tribune Media (televizije) in Tribune Publishing (Tronc - časopisi in revije, spletne vsebine).

Tronc ima tudi po prodaji Los Angeles Timesa in San Diego Union Tribune še vedno v lasti izdaje Chicago Tribune, Orlando Sentinel, South Florida Sun-Sentinel, Baltimore Sun in New York Daily News.

Ne spreglejte