Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2017,
6.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

noad London Velika Britanija požar

Sreda, 14. 6. 2017, 6.22

6 let, 7 mesecev

Londonsko stanovanjsko stolpnico zajel velik požar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

London požar | Foto Reuters

Foto: Reuters

V požaru, ki je davi zajel stanovanjsko stolpnico Grenfell Tower v Londonu, je po podatkih policije umrlo najmanj 12 ljudi. Londonski župan Sadiq Khan je povedal, da mnoge še pogrešajo. Več kot 80 jih je poiskalo pomoč v bolnišnicah, od tega jih je 18 v kritičnem stanju. Vzrok požara še ni znan.

Skoraj 80 ljudi je poiskalo pomoč v bolnišnicah, od tega jih je 18 v kritičnem stanju. Kot je sporočila načelnica londonske gasilske brigade Dany Cotton, je med poškodovanimi tudi več gasilcev, ki pa so utrpeli le lažje poškodbe.

Vzrok požara, ki še ni pogašen, še ni znan. Scotland Yard je sicer sporočil, da so izključili možnost terorizma.

Reševalna akcija v stolpnici bo po podatkih policije trajala več dni. "Ostali bomo tu, dokler ne bo delo opravljeno. Načrtujemo ostati celo noč," je dejala Cottonova.

Iskanje in identifikacija trupel bo še trajala

Po podatkih medijev se je v času izbruha požara v stolpnici nahajalo 600 ljudi. V 24-nadstropni stolpnici s 120 stanovanji za socialno ogrožene je po navedbah prič zagorelo malo pred 1. uro po krajevnem času (2. uro po srednjeevropskem). V gašenju sodeluje kakih 200 gasilcev s 40 gasilnimi vozili.

Župan Londona Sadiq Khan je dejal, da so prenehali z reševanjem, zdaj sledi iskanje in identifikacija trupel, kar utegne trajati več tednov.

Vzrok še ni znan

Vzrok požara v 24-nadstropni stolpnici še ni znan. Župan Khan je obljubil, da ga bodo ugotovili. "V prihodnjih dneh bo veliko vprašanj o vzrokih te tragedije in Londončanom zagotavljam, da bomo našli vse odgovore," je tvitnil.

Kljub katastrofalnemu požaru je bila zgradba po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dopoldne še dovolj stabilna, da so v njej lahko iskali tiste, ki so ostali ujeti v stolpnici. Po besedah načelnice londonske gasilske brigade Cottonove strokovnjak stalno preverja statiko stolpnice. Dodala je, da je gasilcem doslej uspelo priti do 20. nadstropja.

MZZ: V londonskem požaru slovenski državljan utrpel premoženjsko škodo

V požaru je premoženjsko škodo utrpel tudi slovenski državljan, ki pa ni bil poškodovan, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

 

Ljudje pred ognjem skakali iz zgradbe, požarni alarm ostal nem

Prebivalci, ki se jim je uspelo rešiti iz goreče stavbe, navajajo, da se požarni razpršilniki niso sprožili, prav tako naj bi ostal nem požarni alarm, poročajo britanski mediji. Na nevarnost so drug drugega opozarjali s kričanjem in trkanjem na vrata.

Ljudje so se pred ognjem poskušali rešiti tudi tako, da so skakali iz zgradbe, drugi so iz rjuh izdelovali vrvi, po navedbah prič poročajo tuji mediji. Reševalci so ljudem naročili, naj svetijo s svetilkami, da jih bodo lahko našli in spravili na varno. Po navedbah BBC priče pravijo, da je videti odsev svetilk ali telefonov v vrhnjih nadstropjih.

Nekateri stanovalci so povedali, da so se že večkrat pritožili zaradi neustrezne požarne varnosti. Eden od stanovalcev iz četrtega nadstropja stolpnice, ki se je z družino uspel rešiti iz goreče zgradbe, je za britanski BBC dejal, da je požar izbruhnil v njegovem nadstropju, v stanovanju njegovega soseda, ki mu je eksplodiral hladilnik.

Zgradili pred 43 leti, obnovili pred tremi leti

Stolpnica Grenfell Tower s 120 socialnimi stanovanji je bila zgrajena leta 1974, med letoma 2014 in 2016 pa so jo obnovili. Dobila je novo fasado ter nov sistem ogrevanja. Obnova je stala 8,6 milijona funtov (9,7 milijona evrov), med njo pa so stanovalci opozarjali ravno na požarno nevarnost in na dejstvo, da je dostop za gasilska vozila do stolpnice močno omejen, še navaja BBC. Na slabo požarno varnost naj bi opozarjali že leta.

Podjetje iz Sussexa južno od Londona, ki je obnavljalo stolpnico, je danes sporočilo, da je pri svojem delu upoštevalo vse požarne, zdravstvene in varnostne standarde. Ob tem je zagotovilo, da bo sodelovalo s pristojnimi oblastmi in reševalci v preiskavi vzroka požara.

 

Ne spreglejte