Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 5. 2018,
11.04

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

Italija Matteo Salvini

Nedelja, 27. 5. 2018, 11.04

5 let, 10 mesecev

Liga zagrozila s predčasnimi parlamentarnimi volitvami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Matteo Salvini | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodja Lige Matteo Salvini je v soboto zvečer v Bergamu zagrozil s predčasnimi parlamentarnimi volitvami, če nova italijanska vlada ne bo kmalu začela dela. Po oceni opazovalcev je zastoj v pogajanjih o sestavi nove italijanske vlade pri zmagovalnih strankah očitno povzročil živčnost.

"Vladna ekipa, o kateri se pogajamo, je najboljša za spremembe v Italiji. Upam, da nam nihče ne bo postavil ovir na poti. Ali bo nova vlada v prihodnjih urah začela delo ali bodo nove volitve. Na novih volitvah bomo dobili absolutno večino glasov," je dejal Salvini.

Italija zastava
Novice Bodo morali Italijani spet na volitve?

Potrpežljivost popušča

Liga si skupaj s populističnim Gibanjem pet zvezd prizadeva, da bi Italija dobila vlado pod vodstvom Giuseppeja Conteja.

"Znak nespoštovanja do Italijanov je, če ne dobimo vlade, ker je nekdo nezaželen v Berlinu ali Bruslju," je še dejal Salvini in se s tem odzval na nasprotovanje predsednika države Sergia Mattarrele, ki nasprotuje temu, da bi do Evrope kritičen ekonomist Paolo Savona postal prihodnji minister za gospodarstvo, kot je predlagala Liga.

Sergio Mattarella in Guiseppe Conte
Novice Italijanski predsednik Conteju podelil mandat za sestavo nove vlade

Potrpežljivost izgublja tudi vodja gibanja Luigi Di Maio: "Dovolj smo čakali. Ali bomo v 24 urah dobili vlado ali je sploh ne bomo. Dovolj smo čakali, zdaj je napočil čas, da delamo za interese Italijanov."

Začasni vodja italijanskih socialdemokratov Maurizo Martina je medtem posvaril pred vlado, ki bi jo sestavljala Liga in gibanje. "Iz Italije nameravata narediti drugo Madžarsko ali Poljsko. Večina Italijanov ne želi po tej poti," je za sobotno izdajo dnevnika Corriere della Sera dejal Martina.

Luigi Di Maio
Novice Nova italijanska vlada proti varčevanju in za strožjo politiko do priseljevanja

V Italiji brez vlade že rekordnih 84 dni

V Italiji je minilo že 84 dni od parlamentarnih volitev 4. marca, doslej pa v državi niso še dosegli dogovora o novi vladi, kar je že svojevrsten rekord. Od ustanovitve italijanske republike leta 1946 v Italiji še nikoli niso potrebovali toliko časa za oblikovanje nove vlade.

Najhitrejši pri sestavljanju vlade je bil doslej bivši premier Silvio Berlusconi, ki je leta 1994 za sestavo vlade potreboval zgolj 12 dni. 

Ne spreglejte