Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2011,
8.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Libija Moamer Gadafi upor

Sreda, 6. 4. 2011, 8.14

8 let

Libijski uporniki očitajo Natu, da ne ščiti civilistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvič po začetku mednarodnega vojaškega posredovanja v Libiji je prišlo do nesoglasij med libijskimi uporniki in zvezo Nato, ki vodi vojaško operacijo v tej severnoafriški državi.

Libijski uporniki so v torek zvečer kritizirali Nato, češ da ne izpolnjuje mandata ZN o zaščiti civilistov. Poveljnik uporniških sil Abdelfatah Junis je dejal, da Nato dopušča, da v Misrati, ki jo obstreljujejo sile Moamerja Gadafija, vsak dan umirajo ljudje. "Če bo Nato še čakal, v Misrati ne bo nikogar več" "Če bo Nato čakal še teden dni, v Misrati ne bo nikogar več," je dejal Junis. Dodal je, da bi Nato lahko že pred dnevi odpravil blokado mesta. "A razen občasnega bombardiranja niso naredili nič," je dejal. Po navedbah zdravnikov je v Misrati, ki jo Gadafijeve sile obkrožajo že 40 dni, prejšnji teden umrlo 200 ljudi, v zadnjih dneh pa naj bi se število še povečalo. Poveljnik Natovih operacij, general Mark van Uhm je po drugi strani zatrdil, da delajo vse, da bi zaščitili civiliste v mestu. Dodal je, da imajo informacije, da so po mestu razkropljeni tanki, ljudi pa uporabljajo za živi ščit, da bi preprečili, da bi Natova letala napadla določene cilje.

Nato povečuje število napadov Tiskovna predstavnica zavezništva Carmen Romero pa je navedla, da koalicijske sile pod poveljstvom Nata povečujejo število napadov. V sredo naj bi letala vzletela skoraj 200-krat, potem ko so v ponedeljek poletela 137-krat, v torek pa 186-krat. Poudarila je še, da delajo vse, da v operacijah ne bi poškodovali civilistov.

Uporniki lahko Misrato oskrbujejo po morju Francoski obrambni minister Gerard Longuet je nato sporočil, da lahko uporniki Misrato odslej oskrbujejo po morju. Kot je pojasnil, so znova odprli pomorski promet v Tobruku in Bengaziju, tako da bodo ladje iz Bengazija lahko oskrbovale Misrato, koalicijske sile pa bodo preprečile vse akcije Gadafijevih sil.

Velika Britanija pa je po kritikah upornikov sporočila, da bodo štiri letala vrste typhoon, ki so doslej skrbela za izvajanje območja prepovedi poletov, odslej sodelovala v napadih na kopenske cilje. Kot so pojasnili na britanskem obrambnem ministrstvu, je ukrep namenjen krepitvi Natovih zmogljivosti letalskih napadov. Britanski typhooni, ki so nameščeni v bazi v Gioii del Colle v južni Italiji, so doslej sodelovali pri nadzoru prepovedi območja poletov, medtem ko so napade izvajali z letali vrste tornado.

Puščavski boji so zelo spremenljivi Gadafijeve sile so medtem upornike, ki so skušali znova zavzeti mesto Brega, potisnile nazaj do Adždabije. Upornike so namreč kakih 30 kilometrov od Adždabije silovito obstreljevale Gadafijeve sile in so bili zato prisiljeni k umiku. To po njihovih navedbah ni nič nenavadnega, saj gre za puščavsko vojno.

"Takšne vrste puščavski boji so zelo spremenljivi: napredovanje za 20 kilometrov in nato umik za 20 kilometrov je normalno," je izjavil tiskovni predstavnik upornikov Mustafa Geriani, ki je razmere primerjal s puščavskimi boji med drugo svetovno vojno.

Namestnik libijskega zunanjega ministra Kaled Kaim pa je na novinarski konferenci v torek zvečer zatrdil, da se je režim pripravljen z uporniki pogajati o reformah, če bodo ti položili orožje. Dejal je, da bi pogajanja potekala pod nadzorom Afriške unije in ZN, da "v zvezi z njim ne bi bilo nobenih dvomov".

Po pobegu zunanjega ministra je Libija imenovala novega Libijska vlada je medtem imenovala novega zunanjega ministra, potem ko je dosedanji Musa Kusa prejšnji teden prebegnil na Zahod. Ministrski položaj je zasedel dosedanji namestnik za evropske zadeve Abdelati Obeidi, ki je v preteklosti sodeloval v pogajanjih o normalizaciji odnosov med Libijo in evropskimi državami.

Gadafi Obami poslal sporočilo Libijski voditelj Gadafi je ameriškemu predsedniku Baracku Obami poslal sporočilo, povod za to pa je bil umik ameriških letal iz vojaške operacije v Libiji. "Vodja revolucije (Gadafi) je v sredo poslal sporočilo ameriškemu predsedniku Baracku Obami, potem ko so se ZDA umaknile iz agresivne kolonialistične koalicije, ki je na križarskem pohodu proti Libiji," je poročala agencija, ki vsebine Gadafijevega pisma ni razkrila.

Ameriška vojska je v ponedeljek umaknila svoja bojna letala iz mednarodne operacije v Libiji. To je nameravala storiti že minuli konec tedna, a je na prošnjo zveze Nato podaljšala misijo za 48 ur.

Poboji civilistov sledijo Gadafijevemu načrtu Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno-Ocampo pa je sporočil, da poboji civilistov v Libiji sledijo vnaprej pripravljenemu načrtu libijskega voditelja Gadafija. Povedal je, da imajo dokaze, da se je Gadafi začel pripravljati že pred začetkom upora, ko so izbruhnili nemiri v sosednji Tuniziji.

Papež pozval h končanju spopadov Papež Benedikt XVI. je v Vatikanu pozval k takojšnjemu končanju spopadov v Libiji in Slonokoščeni obali. Poudaril je, da si morajo vse strani prizadevati, da se konča prelivanje krvi. "Molim za žrtve in sem blizu tistim, ki trpijo," je dejal papež na avdienci v Vatikanu in dodal, da "nasilje in sovraštvo vedno predstavljata poraz".

Ne spreglejte