Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2011,
11.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Libija humanitarna pomoč

Torek, 19. 4. 2011, 11.16

7 let, 12 mesecev

Libijska vlada dovolila humanitarno pomoč za Misrato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Libijska vlada je privolila v dostavo humanitarne pomoči in dostop humanitarnih delavcev v Misrato, ki je zadnje dni tarča silovitih napadov sil voditelja Moamerja Gadafija.

Združeni narodi nameravajo v to tretje največje mesto poslati ekipo humanitarnih delavcev, sledile pa naj bi pošiljke hrane in zdravil.

ZN so dobili dovoljenje za dostavo pomoči

Kot je v ponedeljek na sedežu Urada za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) v New Yorku sporočila tiskovna predstavnica urada, so predstavniki ZN od libijskih oblasti dobili dovoljenje za prihod humanitarnih delavcev v Libijo.

Dogovor o tem je v nedeljo dosegla glavna koordinatorka Ocha Valerie Amos, ki se je v Tripoliju sestala z libijskim premierom Bagdadijem Mahmudom in zunanjim ministrom Abdelatijem Obeidijem.

Omogočen bo neoviran dostop čez tunizijsko mejo

"Libijska vlada je dejala, da bo zagotovila neoviran dostop čez tunizijsko mejo v Libijo do Tripolija in da bo zagotovila varen prehod humanitarnim delavcem na območja, ki so pod nadzorom libijske vlade," je izjavil namestnik tiskovnega predstavnika ZN Farhan Haq.

ZN nameravajo v Misrato poslati skupino humanitarnih delavcev, da ocenijo razmere in določijo najnujnejše ukrepe, temu pa naj bi v najkrajšem možnem času sledile pošiljke hrane, vode in zdravil.

"Gadafi izreče veliko nesmislov" Vodja Rdečega polmeseca v Misrati Omar Abu Zajid je že dejal, da dvomi v obljube režima Moamerja Gadafija, da bo zagotovil ZN dostop do Misrate. "Gadafi izreče veliko nesmislov," je dejal Abu Zajid. "Želimo pomagati ljudem v Misrati, vendar pa ne zaupamo Gadafiju," je še dodal.

Gadafijeve sile že več dni silovito obstreljujejo Misrato

V Bengazi, ki velja za utrdbo libijskih upornikov, je medtem iz Misrate prispelo okoli tisoč tujih migrantov, potem ko so jih evakuirali z ladjo ob pomoči Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Gadafijeve sile že več dni silovito obstreljujejo Misrato, pri tem pa naj bi bilo po nekaterih ocenah ubitih več sto ljudi.

V Tunizijo je prebežalo že 10.000 Libijcev Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) pa je sporočil, da je v zadnjih desetih dneh iz hribovitega zahodnega dela Libije, ki ga oblegajo Gadafijeve sile, v Tunizijo pribežalo okoli 10.000 Libijcev.

"Minuli konec tedna je na območje Dehibe na jugu Tunizije prispelo okoli 6000 Libijcev. Na splošno ocenjujemo, da je na to območje v zadnjih desetih dneh prispelo kakih 10.000 Libijcev," je povedal tiskovni predstavnik UNHCR Andrej Mahečić. Večina beguncev je iz Naluta, ki je od tunizijske meje oddaljen okoli 50 kilometrov.

Konvoj osmih tovornjakov je že prečkal mejo Svetovni program ZN za hrano (WFP) je medtem sporočil, da je odprl nov koridor humanitarne pomoči na zahodu Libije, ki omogoča oskrbo s hrano za okoli 50.000 ljudi za mesec dni, ki se sklicuje na tiskovno predstavnico WFP Emilio Casello.

Po besedah Caselle je konvoj osmih tovornjakov, naloženih z moko in visokoenergetskimi keksi, v ponedeljek prečkal mejni prehod Ras Džedir na zahodu Libije na meji s Tunizijo.

Mineva mesec dni od začetka vojaške akcije v Libiji Danes sicer mineva mesec dni od začetka vojaške akcije mednarodne koalicije v Libiji, katere cilj je zagotavljanje uresničevanja resolucije Varnostnega sveta ZN, ki predvideva uveljavljanje prepovedi preletov nad Libijo z namenom zaščite civilistov pred napadi Gadafijevih sil. Sprva je akcija potekala pod vodstvom ZDA, Francije in Velike Britanije, imenovala pa se je Odisejeva zora. Poveljstvo nad vojaško operacijo je konec marca prevzela zveza Nato, poimenovali pa so jo Združeni zaščitnik.

Ne spreglejte