Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tujci v Sloveniji

Petek, 13. 6. 2014, 13.34

8 let

Libanonec, ki je na Kitajskem zapečatil slovensko usodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"V Sloveniji sta demokracija in svoboda na zelo visoki ravni, prav tako vidim spoštovanje do religije, smo pa v Libanonu bolj verni kot v Sloveniji," pravi Libanonec, ki že tri leta živi v Sloveniji.

25-letni Libanonec Samer Koussa je bil rojen v Egiptu, odraščal je v Libanonu, štiri leta študiral in delal na Kitajskem, usoda ljubezni pa ga je zanesla tudi Slovenijo. "Če sem iskren, nisem vedel, kje je Slovenija in sem jo vedno pomešal s Slovaško," priznava Samer, ki zdaj dobro ve, ne le kje je Slovenija, temveč tudi, kako je tu živeti.

Rad ima Slovenijo, selil bi se le s Ptuja v Piran Slovenijo je odkril prek Lee, ki jo je spoznal na Kitajskem, se z njo zapletel v ljubezensko razmerje in se z njo pred štirimi leti tudi poročil ter se preselil v Slovenijo. Po treh letih bivanja v Sloveniji je Samer prepričan, da se bo tu tudi postaral.

"Vem, da bom vedno živel tu, ker imam tu ženo, ker imam rad to deželo in sem se tu navadil živeti. Mislim, da ne bi rad živel nikjer drugje, sem pa prepričan o eni stvari, in sicer, da bom kot upokojenec živel v Piranu," pravi Samer iz Vidma pri Ptuju.

Vzljubil je tudi harmoniko Samer večjega kulturnega šoka ob prihodu v Slovenijo ni doživel. Sam namreč ugotavlja, da drastičnih razlik med dvema mediteranskima državama ni. "Še največja razlika je hrana. Ker ne jem svinjine, v slovenski kuhinji pa je svinjska pečenka s krompirjem in veliko čebule zelo pogosta, mi je vzelo kar precej časa, da sem ugotovil, katera hrana je brez svinjine in je zelo okusna."

Dokaj nenavadna se mu je sprva zdela tudi slovenska glasba, ki je "brez ritma", se je je pa po zaslugi tasta, ki je učitelj harmonike, kmalu privadil.

"Slovenci ste preveč vljudni" Težav Libanonec ni imel niti pri vključevanju v družbo, sploh ko se je naučil nekaj osnovne slovenščine in je lahko navezal stike in se pogovarjal z domačini. "Slovenci ste zelo odprti, ni tabujev in tem, o katerih se ne bi mogel pogovarjati," pravi Samer, ki mu je všeč slovenska odprtost do tujcev in pomoč pri spoznavanju nove kulture.

Se mu pa zdi smešna pretirana vljudnost. "Slovenci ste zelo vljudni, če ne celo preveč," pravi Samer, ki mu je zelo nenavadno, ko sedi v čakalnici in mu popolni neznanci rečejo nasvidenje, ko odhajajo. "Je pa zelo lepo, ko si vedno rečete 'hvala' in 'prosim'!"

Libanonci imajo raje en dan zabave, četudi so potem ves mesec "suhi" Po treh letih bivanja v Sloveniji Samer ugotavlja, da je tempo življenja pri nas zelo hiter, vedno smo v naglici, kljub temu pa si ljudje vzamejo čas za kavo in malico. Obenem je življenje v Sloveniji ustaljena in varna rutina, saj po njegovih besedah ljudje niso pripravljeni veliko tvegati.

"V Libanonu imajo ljudje v splošnem raje en dan zabave, četudi so potem ves mesec brez denarja, medtem ko Slovenci vse bolj načrtujete in pretehtate. Ne mislim, da je to slabo, je samo drugačen način življenja."

Še vedno išče službo, s katero bo lahko začel živeti slovenske sanje In prav ob tem Samer vidi v Sloveniji precej bolj varno prihodnost, četudi je v Libanonu precej lažje zaslužiti denar, a je življenje v Sloveniji cenejše, obenem sta bolje urejena pokojninski in zdravstveni sistem. Samer, ki je prej delal na področju trgovanja med kitajskim in arabskim trgom, v Sloveniji sicer še vedno išče službo, da začne živeti "slovenske sanje".

Ne spreglejte