Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2018,
15.27

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

ošpice

Ponedeljek, 20. 8. 2018, 15.27

5 let, 8 mesecev

Letos v Evropi rekordnih 41 tisoč primerov ošpic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
ošpice | Po najnižjem številu primerov v desetletju leta 2016 opažajo dramatično povečanje okužb in izbruhov.  | Foto Reuters

Po najnižjem številu primerov v desetletju leta 2016 opažajo dramatično povečanje okužb in izbruhov.

Foto: Reuters

V Evropi so v prvih šestih mesecih leta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zabeležili več kot 41 tisoč primerov ošpic, kar je največ v tem desetletju. Število je celo višje od podatkov za vsa leta v obdobju med 2010 in 2017. Zaradi ošpic je letos umrlo 37 ljudi.

Največ primerov v vsem letu je bilo v tem desetletju v Evropi leta 2017, in sicer 23.927, najmanj pa leta 2016, in sicer 5.273, na spletni strani navaja WHO.

"Po najnižjem številu primerov v desetletju leta 2016 opažamo dramatično povečanje okužb in izbruhov," je povedala regionalna direktorica WHO za Evropo Zsuzsanna Jakab. Vse države je pozvala k ukrepom za preprečitev nadaljnjega širjenja bolezni, pri čemer je opozorila na cepljenje.

UKC Maribor
Novice Ošpice: "Naokoli lahko hodimo kot popolnoma zdravi, a bolezen že širimo naprej" #video

Daleč največ primerov ošpic so zabeležili v Ukrajini, in sicer več kot 23 tisoč. Po več kot tisoč primerov okužb pa je bilo tudi v Franciji, Gruziji, Grčiji, Italiji, Rusiji in Srbiji. V vseh teh državah so imeli tudi smrtne primere, največ v Srbiji, kjer je za to boleznijo umrlo 14 ljudi.
Cepljenje
Novice Ošpice: ali tudi Sloveniji grozi epidemija zaradi nizke precepljenosti?

V Sloveniji je bilo po podatkih WHO letos osem primerov okužb. Od tega so jih šest zabeležili maja in junija v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Novice Ošpice: UKC Ljubljana išče vse, ki so bili v stiku z okuženo osebo #video

Izbruhe ošpic je mogoče preprečiti z najmanj 95-odstotno precepljenostjo. Med letoma 2016 in 2017 se je ta delež zvišal z 88 na 90 odstotkov, so zapisali na spletni strani organizacije.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Bolnik, ki je okužen z ošpicami, je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po njegovem pojavu.
Ne spreglejte