SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letos v Evropi rekordnih 41 tisoč primerov ošpic

0,04

termometer

ošpice
Po najnižjem številu primerov v desetletju leta 2016 opažajo dramatično povečanje okužb in izbruhov. Foto: Reuters

V Evropi so v prvih šestih mesecih leta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zabeležili več kot 41 tisoč primerov ošpic, kar je največ v tem desetletju. Število je celo višje od podatkov za vsa leta v obdobju med 2010 in 2017. Zaradi ošpic je letos umrlo 37 ljudi.

Največ primerov v vsem letu je bilo v tem desetletju v Evropi leta 2017, in sicer 23.927, najmanj pa leta 2016, in sicer 5.273, na spletni strani navaja WHO.

"Po najnižjem številu primerov v desetletju leta 2016 opažamo dramatično povečanje okužb in izbruhov," je povedala regionalna direktorica WHO za Evropo Zsuzsanna Jakab. Vse države je pozvala k ukrepom za preprečitev nadaljnjega širjenja bolezni, pri čemer je opozorila na cepljenje.

UKC Maribor Novice Ošpice: "Naokoli lahko hodimo kot popolnoma zdravi, a bolezen že širimo naprej" #video

Daleč največ primerov ošpic so zabeležili v Ukrajini, in sicer več kot 23 tisoč. Po več kot tisoč primerov okužb pa je bilo tudi v Franciji, Gruziji, Grčiji, Italiji, Rusiji in Srbiji. V vseh teh državah so imeli tudi smrtne primere, največ v Srbiji, kjer je za to boleznijo umrlo 14 ljudi.
Cepljenje Novice Ošpice: ali tudi Sloveniji grozi epidemija zaradi nizke precepljenosti?

V Sloveniji je bilo po podatkih WHO letos osem primerov okužb. Od tega so jih šest zabeležili maja in junija v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

ošpice Novice Ošpice: UKC Ljubljana išče vse, ki so bili v stiku z okuženo osebo #video

Izbruhe ošpic je mogoče preprečiti z najmanj 95-odstotno precepljenostjo. Med letoma 2016 in 2017 se je ta delež zvišal z 88 na 90 odstotkov, so zapisali na spletni strani organizacije.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju, kihanju, redkeje pa s posrednim prenosom prek sveže onesnaženih predmetov. Bolnik, ki je okužen z ošpicami, je kužen štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po njegovem pojavu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin