SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Leto dni po množičnih protestih proti Putinu znova demonstracije (FOTO)

2

termometer

Na protestu v Moskvi se je zbralo na tisoče nasprotnikov Kremlja. Zbrali so se leto dni po tem, ko so prestolnico pretresli veliki protesti zaradi ponovne izvolitve Vladimirja Putina za predsednika.

"Celoten trg je poln. Na desettisoče nas je," je povedal eden od organizatorjev shoda, vidnega predstavnika ruske opozicije Borisa Nemcova, ki je nagovoril zbrane na trgu Bolotni, ki ga od Kremlja loči le reka.

Najhujša represija po razpadu Sovjetske zveze? Protest spremlja več tisoč policistov, ki so število udeležencev ocenili občutno nižje, na okoli 7000. Pristojni organi so sicer za dovolili shod z do 30.000 udeleženci, prepovedali pa so organizacijo protestnega pohoda.

Protestniki izražajo svoje nasprotovanje ruskemu predsedniku in ga krivijo za vse hujšo represijo v državi, po mnenju nekaterih najhujšo po razpadu Sovjetske zveze. Med drugim zahtevajo "svobodo za politične zapornike".

Lanskim aktivistom grozijo zaporne kazni Protesta so se udeležili številni znani Rusi, med njimi več igralcev. Prišel je tudi znani borec proti korupciji in bloger Aleksej Navalni, ki mu zaradi obtožb o poneverbi pol milijona evrov grozi deset let zapora.

Pred točno letom dni, 6. maja lani, so na predvečer Putinove ponovne že tretje prisege na položaj predsednika države izbruhnili množični protivladni protesti, ki so se sprevrgli v izgrede. Krivdo zanje protestniki in policija pripisujejo drug drugemu, več kot 20 aktivistom pa zaradi "udeležbe pri množičnih nemirih" grozijo večletne zaporne kazni.

Smrt enega od delavcev Shod je sicer zasenčila smrt enega od delavcev, ki so pripravljali oder na trgu Bolotni. Moški je padel z ogromnega zvočnika in se ubil. Nekateri so želeli shod zato odpovedati, a organizatorji so se odločili, da ostanejo pri prvotnih načrtih. Namesto s pravega odra so udeležence shoda nagovorili z velikega tovornjaka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin