Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
14.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Letalo izpusti

Petek, 1. 3. 2013, 14.58

7 let, 12 mesecev

Letalski izpusti vse večja nevarnost potovanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste se kdaj spraševali, kako nevaren je zrak, ki ga vdihavajo piloti in potniki med letom? Dva pilota britanske družbe British Airways naj bi umrla zaradi onesnaženega zraka na letalu.

Letalska industrija je zaradi takšnih trditev pod velikim pritiskom, da uvede spremembe. Lani poleti so se piloti med letom letala družbe German Wings, ki je sicer hčerinsko podjetje nemške Lufthanse, onesvestili, zaradi česar so komaj uspeli varno pristati na italijanski letališču Cologne.

O nevarnosti slabega zraka se ne govori Od takrat pa naj bi po poročanju Deutsche Welleja umrla dva pilota letalske družbe British Airways, vzrok za njuno smrt naj bi bil onesnažen zrak v pilotski kabini. Fenomen letalskih izpustov je znan že nekaj let, ampak se o tej nevarnosti, ki preži tako na pilote kot na potnike, ni razpravljalo, saj nasprotuje ugledu letalstva.

Že več kot 50 let velja prepričanje, da so pilotske kabine oblikovane tako, da vanjo prek ventilacije prihaja svež zrak. Letala imajo namreč poseben sistem, ki posrka svež zrak in ga po ventilacijskem sistemu pošlje do kabine. Ta metoda je preverjena, poceni, vendar pa letalska industrija trdi, da je zanesljiva le, ko je sistem pravilno sestavljen, oskrbovan in nadziran. V primeru okvare tesnil in okvare energetskih enot se majhne kapljice motornega olja pomešajo z zrakom, kar prinese značilen vonj tako v pilotsko kabino kot v trup letala.

Sindikat trdi, da vsak mesec prejme 20 prijav o incidentih onesnaženega zraka

O tem pa je v pismu sodelavcem zapisal tudi Lufthansin glavni pilot Werner Knorr, ki naj bi po poročanju Deutsche Welleja poudaril, da Evropska agencija za letalsko varnost (EASA), ki je pravzaprav odgovorna za nadzor nad varnostjo v civilnem letalstvu, ne vidi nikakršnega razloga za posredovanje in zahtevo za korenite zakonske spremembe.

Nemški sindikat kabinskega osebja Ufo pa se z EASA ne strinja. Po njegovih besedah namreč vsak mesec prejme 20 prijav kabinskega osebja, ki opisujejo različne incidente med vzletom in pristankom. "Med simptomi so glavoboli, razdraženost sluznice in slabost," je povedal Andreas Sitek iz Ufoja. "Nekateri se pritožujejo nad nespečnostjo in mišičnimi krči," je še povedal za Deutsche Welle.

Nekatere snovi so zdravju nevarne

Glede na Ufojeve podatke naj bi bilo 30 primerov zdravstvenih težav, ki so nastali zaradi onesnaženosti zraka na letalih, katerih lastnice so nemške letalske družbe. Ufo pa dodaja, da so oblikovali seznam 300 snovi, ki lahko izhlapijo ob puščanju goriv, številne izmed njih pa so se izkazale tudi za zdravju nevarne. Pri tem pa v sindikatu še poudarjajo, da bi potrebovali večjo podatkovno bazo. "Zahtevamo neodvisne teste kabinskega zraka, da bi ugotovili, v čem je težava, prav tako zahtevamo senzorje, ki bodo nadzorovali kakovost zraka na letalu," je še povedal Sitek.

Sindikati kabinskega osebja tako zahtevajo, da letalske družbe poskrbijo za zamenjavo ventilacijskega sistema, ki ga uporablja večina letal, med njimi pa so predvsem Boeingovi dreamlinerji, ki so bili pred kratkim prizemeljeni zaradi težav z akumulatorji. Ufo se sicer zaveda, da bo minilo še kar nekaj časa, preden bodo letalski strokovnjaki izumili nov sistem.

Sindikati upajo na spremembe, predvsem tehnološke Težave, ki so jih zadnje čase imeli pri Boeingu, pa so spodbudile tudi javno debato. Tako je avstrijska poslanka v Evropskem parlamentu Eva Lichtenberger od EASA zahtevala, naj zbere podrobnejše podatke o incidentih, ki jih je povzročila onesnaženost kabinskega zraka. Takšni podatki pa bi po mnenju Deutsche Welleja lahko pripeljali do priporočil ali celo zakonskih sprememb za izboljšanje varnosti letalskih potnikov in letalskega osebja. Lichtenbergerjeva pa priznava, da takšne teme v EU-ju niso pogoste.

Sicer pa naj bi bil po pisanju Deutsche Welleja evropski odbor za transport obravnaval poročilo, ki predlaga obveščanje ne samo o incidentih na letalu, temveč tudi o incidentih onesnaženosti zraka. Sindikat Ufo je prepričan, da je to korak v pravo smer, pri tem pa dodaja, da se vse več kabinskega osebja zaveda tega problema, zato je število prijav o takšnih incidentih večje. To pa je tudi letalske družbe in proizvajalce letalske opreme prisililo, da prizemljijo letala, če ne vedo vzroka za njegove težave.

Ne spreglejte