Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 2. 2012,
8.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Afganistan

Sobota, 4. 2. 2012, 8.40

7 let, 12 mesecev

Lansko leto rekordno po številu civilnih žrtev v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Afganistanu je bilo lani ubitih rekordno število civilistov. Dramatično se povečuje predvsem število smrtnih žrtev zaradi samomorilskih napadalcev, opozarjajo Združeni narodi v letnem poročilu.

Misija Združenih narodov v Afganistanu (Unama) v objavljenem poročilu navaja, da je lani v deželi pod Hindukušem umrlo skupno 3021 civilistov, kar je za osem odstotkov več kot leto prej. To je že peto leto zapored, da se število smrtnih žrtev med civilisti v Afganistanu povečuje. Skupno je od leta 2007 v Afganistanu zaradi vojne umrlo 11.864 civilistov.

Unamino poročilo je v nasprotju z ugotovitvami o "bistvenemu napredku" Natovih sil v Afganistanu, ki se pripravljajo, da bodo leta 2014 iz države umaknile bojne sile in nadzor nad varnostjo predale afganistanski vladi.

Svoje domove je moralo lani zapustiti 185.632 ljudi Zadnje poročilo ZN tudi opozarja, da zaradi konflikta v državi še vedno prihaja do velikega vpliva na življenja običajnih Afganistancev. Po njihovi oceni je moralo svoje domove lani zapustiti 185.632 ljudi, kar je za 45 odstotkov več kot leta 2010.

Za 77 odstotkov smrti so bili lani krivi talibani Za 77 odstotkov smrti med civilisti, kar je za 14 odstotkov več kot leto prej, so bili lani krivi talibani, Natove sile in afganistanske vladne sile pa za 14 odstotkov. Devet odstotkov smrti ni mogoče pripisati ne eni in ne drugi strani.

Natove sile so največ žrtev povzročile med napadi z zraka Rekordno število smrtnih žrtev med civilisti gre po oceni ZN pripisati spremenjeni taktiki upornikov, ki v vedno večji meri uporabljajo doma narejene bombe, njihovi samomorilski napadi pa so vedno bolj smrtonosni. Natove sile so največ smrtnih žrtev med civilisti povzročile med napadi z zraka, število smrtnih žrtev med civilisti, ki gre na račun provladnih sil, pa se je v primerjavi z letom prej zmanjšalo za štiri odstotke.

Ne spreglejte