Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 12. 2018,
12.30

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

Natisni članek

migranti Sredozemlje Italija

Petek, 7. 12. 2018, 12.30

5 let, 4 mesece

Ladja Aquarius v Sredozemlju ne bo več reševala migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

4

migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ladja nevladnih organizacij Aquarius ne bo več izvajala reševalnih akcij migrantov v Sredozemskem morju, je danes sporočila mednarodna človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja (MSF). Za to, da je prisiljena končati reševalne akcije, je okrivila pritiske in napade Italije ter drugih evropskih držav

Na odločitev se je že odzval italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je na profilu na Facebooku zapisal: "Manj prevozov migrantov, manj jih bo prispelo in manj bo mrtvih. Kar tako naprej." Odzvala se je tudi predsednica francoskega skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen, ki je tvitnila, da je to "odlična novica".

truplo
Novice V reki Reki utonil migrant

Od oktobra privezana v pristanišču v Marseillu

Ladja Aquarius, ki jo upravljata nevladni organizaciji SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja, je že od oktobra, ko ji je Panama na zahtevo italijanske desničarske vlade preklicala dovoljenje za plovbo pod njeno zastavo, privezana v pristanišču v Marseillu.

begunci
Novice Pahor podelil medalje za zasluge pri obvladovanju migrantske krize #video

Simbol diplomatske krize

Ladja Aquaris je postala simbol diplomatske krize pri upravljanju migrantskega vala v Evropo, potem ko je junija Italija zanjo zaprla pristanišča in je s 630 prebežniki na krovu obstala sredi Sredozemskega morja.

Kot so opozorili Zdravniki brez meja, so prisiljeni končati reševalne akcije Aquariusa. Opozorili so na po njihovem mnenju katastrofalno zunanjo politiko Evropske unije na področju migracij. Države EU na čelu z Italijo so sabotirale prizadevanja tistih, ki so v morju skušali reševati življenja, so poudarili in opozorili, da bo zaradi konca delovanja Aquariusa v morju še več žrtev.

Hrvaška policija
Novice Hrvati prijeli tihotapca migrantov, povezanega s pakistanskimi obveščevalci

Aquarius je iz Sredozemskega morja rešil skoraj 30 tisoč migrantov. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je od leta 2013 v Sredozemskem morju umrlo približno 15 tisoč migrantov. V tem obdobju jih je na italijanski obali pristalo približno 600 tisoč.

Ne spreglejte